Στο Βελιγράδι και σε 50 ακόμα πόλεις υπάρχει ξεσηκωμός με πρωτοφανείς συνεχείς κινητοποιήσεις.

15954

Στη Σερβία, ο Βούτσιτς έχει ήδη εκνευρίσει τους πάντες, όχι μόνο για τη “διπροσωπία” του και τις υποχωρήσεις του στο θέμα του Κοσσυφοπέδιου, αλλά και με την παραχώρηση των κοιτασμάτων λιθίου της χώρας για εξόρυξη και εκμετάλλευση από την Rio Tinto (Ηνωμένο Βασίλειο) και την BlackRock (ΗΠΑ)

✔️ Ήδη στο Βελιγράδι και σε 50 ακόμα πόλεις υπάρχει ξεσηκωμός με πρωτοφανείς
συνεχείς κινητοποιήσεις.
Δείτε βίντεο από τον όγκο των διαδηλώσεων

✔️ Αγρότες και διαδηλωτές μιλούν για υποταγή της κυβέρνησης στους ξένους επενδυτές και για νεοαποικιοκρατία.

 

✔️ Σε δημοσκοπήσεις πάνω από το 60% των Σέρβων δηλώνουν “έντονα αντίθετοι” στο έργο και σαν διέξοδο στην επιμονή Βούτσιτς προτείνουν “το θέμα θα λυθεί στους δρόμους”!

➡️ Ο αγγλοαυστραλιανός εξορυκτικός γίγαντας Rio Tinto συμφώνησε πρόσφατα με τη σερβική κυβέρνηση για την απαλλοτρίωση περισσότερων από 20 χωριών στη δυτική Σερβία.

✔️ Το 2022, ένα μαζικό κίνημα είχε αναγκάσει την κυβέρνηση να ακυρώσει το ορυχείο.

Τώρα τον Ιούλη, η κυβέρνηση άνοιξε εκ νέου το έργο, με τον πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς να λέει ότι … “το υποσχέθηκε στους Γερμανούς” !!!

➡️ Η Σερβική ηγεσία δηλώνει ότι αναβίωσε το έργο στο πλαίσιο μιας δοκιμαστικής συμφωνίας για τις “κρίσιμες πρώτες ύλες” – σε μορφή μνημόνιου με τις Βρυξέλλες – για την εξόρυξη λιθίου και άλλων βασικών υλικών που απαιτούνται για την πράσινη μετάβαση και που θα έφερνε τη Σερβία πιο κοντά στο μπλοκ της ΕΕ και θα μείωνε τις εισαγωγές μπαταριών λιθίου και ηλεκτρικών αυτοκινήτων της Ευρώπης από την Κίνα.

Εάν υλοποιηθεί η παραχώρηση όπως έχει προγραμματιστεί, εκτιμάται ότι το ορυχείο Jadar αξίας 2,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων (περίπου 2,2 δισεκατομμυρίων ευρώ) θα μπορούσε να καλύψει το 90% των σημερινών αναγκών της Ευρώπης σε λίθιο και να καταστήσει τη Rio Tinto έναν από τους μεγαλύτερους παραγωγούς λιθίου στον κόσμο.

Το ορυχείο θα παρήγαγε 58.000 τόνους λιθίου ετησίως, αντιπροσωπεύοντας το 17% του λιθίου που απαιτείται για την ευρωπαϊκή παραγωγή ηλεκτρικών οχημάτων.

Δείτε στο βίντεο κάτω δεξιά την ακτιβίστρια Boyana Novakoviç που εξηγεί σε λεπτομέρειες τη σύγκρουση.

 

Α, ο Βούτσιτς για τις κινητοποιήσεις κατά της Rio Tinto και της BlackRock – στην ουσία κατά της ΕΕ και της Δύσης – λέει ότι … “είναι απόπειρα πορτοκαλί επανάστασης τύπου Μαϊντάν”!
Μόνο που κάνει ότι ξεχνά ο καραγκιόζης, ότι στο Μαϊντάν οι υπηρεσίες της Δύσης, επεδίωκαν ΑΚΡΙΒΩΣ ΤΟ ΑΝΤΙΘΕΤΟ!

1 σχόλιο

  1. Δυστυχώς οι λαοί ψηφίζουν μόνο για κυβέρνηση.
    ΓιαωΤέτοια θέματα έπρεπε να γίνεται δημοψήφισμα.
    Κατά τα άλλα όλοι επικαλούνται τη Δημοκρατία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας