Ξεπέρασαν κάθε όριο κτηνωδίας-Δολοφονήθηκε και ο νέος ηγέτης της Χαμάς-Κόλαση η Μ.Ανατολή

    355
    Τα ισραηλινά δίκτυα Channel 12 και Kann News μιλούν μεταδίδουν με βεβαιότητα ότι o ένα εκ των τριών μαχητών της Hamas, που έπεσε νεκρός, ήταν ο ίδιος της ο ηγέτης

    (upd) Νεκρός έπεσε ο ηγέτης της Hamas Yahya Sinwar, μετά από σφοδρό αεροπορικό πλήγμα του ισραηλινού στρατού στη Γάζα , όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος των IDF, κι επιβεβαίωσαν λίγο αργότερα αξιωματούχοι ασφαλείας της Hamas.
    Σύμφωνα με τον στρατό του Ισραήλ, κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων στη Γάζα, «εξουδετερώθηκαν τρεις τρομοκράτες» κι ένας εξ αυτών  ήταν ο αρχηγός της Hamas.
    Η είδηση της «εξουδετέρωσης» του Sinwar μεταδόθηκε από τα ισραηλινά Channel 12 και Kann News, τα οποία ανακοίνωσαν με πάσα βεβαιότητα ότι o ένας εκ των τριών μαχητών της Hamas, που έπεσε νεκρός, ήταν ο ίδιος της ο ηγέτης.
    Ο θάνατος του Sinwar στη Λωρίδα της Γάζας διακριβώθηκε μέσω τεστ DNA, που πραγματοποίησαν οι αρχές του Ισραήλ, καθώς διέθεταν δείγμα του από την περίοδο 23ετούς κράτησης του εντός των ισραηλινών φυλακών.
    Ακολούθως, οι πρώτες -σκληρές- εικόνες από τη σκηνή του ισραηλινού πλήγματος κατά του Sinwar είδαν το φως της δημοσιότητας.

    sinwar.JPG

    sinwar2.JPG

    δςαςδαδςδςα.JPG

    Με τη σειρά τους, τα αραβικά μέσα επιβεβαίωσαν την είδηση του θανάτου της ένοπλης παλαιστινιακής οργάνωσης, με το Sky News Arabia να επικαλείται έναν ανώτατο αξιωματούχο ασφαλείας της Hamas.
    Σύμφωνα με τους Ισραηλινούς, στο κτίριο όπου δολοφονήθηκαν τα μέλη της Hamas δεν υπήρχαν ενδείξεις παρουσίας ομήρων.
    Επισημαίνεται ότι ο Sinwar είχε αναλάβει τα ηνία της οργάνωσης στις 31 Αυγούστου μετά τη δολοφονία του φυσικού ηγέτη της οργάνωση σε διαμέρισμα στην καρδιά της Τεχεράνης.
    Στον Sinwar είχε δοθεί από τη Shin Bet το ψευδώνυμο ο «αρουραίος της Γάζας» και δεν είχε εμφανιστεί δημόσια από τον περσινό Σεπτέμβριο, είχε διαφύγει δεκάδες φορές το θάνατο στη μακρά σχέση συγκρούσεων με το Ισραήλ, στοιχείο που του είχε δώσει «ηρωικές» διαστάσεις στους κόλπους της Hamas.

    Ισραηλινά ΜΜΕ: O Sinwar σκοτώθηκε σε … τυχαίο έλεγχο

    Δίνοντας περισσότερες λεπτομέριες, το ισραηλινό Kan Radio μετέδωσε ότι ο ηγέτης της Hamas σκοτώθηκε «κατά τύχη» και όχι ως αποτέλεσμα συλλογής πληροφοριών.
    Ο σταθμός είπε επίσης ότι τα πτώματα βρέθηκαν με πολλά μετρητά και πλαστές ταυτότητες.
    Εδώ και καιρό οι Ισραηλινοί διακινούσαν την πληροφορία ότι ο Sinwar είχε περιβάλει τον εαυτό του με Ισραηλινούς ομήρους για να μειώσει την πιθανότητα να σκοτωθεί.
    Ωστόσο, σε ανακοίνωσή του, το γραφείο του πρωθυπουργού του Ισραήλ ανέφερε ότι δεν υπήρχαν όμηροι.

    ΗΠΑ – Ο Biden ενημερώθηκε για τη δολοφονία του Sinwar σε πτήση του για τη Γερμανία

    Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Joe Biden ενημερώθηκε για τον θάνατου ηγέτη της Hamas Yahya Sinwar από τον σύμβουλο εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ Jake Sullivan επί του Air Force One.
    Ο Biden, ο Sullivan και ο υπουργός Εξωτερικών Antony Blinken πετούσαν προς τη Γερμανία.
    Λίγο νωρίτερα, οι Ισραηλινοί ενημέρωσαν τις ΗΠΑ για τα αποτελέσματα από τις εξετάσεις DNA, που απέδειξαν ότι πράγματι επρόκειτο για τον ηγέτη της Hamas.

    Ποιος ήταν ο Yahya Sinwar

    Ο Sinwar γεννήθηκε το 1962 στον προσφυγικό καταυλισμό της Khan Yunis στη Λωρίδα της Γάζας και ήταν μέλος της γενιάς των ηγετών της Hamas που συμμετείχαν ενεργά στην πρώτη Ιντιφάντα (1987-1993).
    Ο Sinwar εντάχθηκε στη Hamas κατά την ίδρυσή της το 1987 και γρήγορα ανήλθε στην ιεραρχία.
    Σπούδασε στο Ισλαμικό Πανεπιστήμιο της Γάζας και από νωρίς ενεπλάκη σε στρατιωτικές επιχειρήσεις.

    621779.webp

    Στην πρώτη Ιντιφάντα έπαιξε ηγετικό ρόλο, κυρίως στην οργάνωση της πτέρυγας ασφαλείας της Hamas, γνωστής ως “Majd“, η οποία ήταν υπεύθυνη για την καταστολή εσωτερικής αντιπολίτευσης και συνεργατών του Ισραήλ.
    Αυτή η εμπλοκή τον οδήγησε να θεωρείται ένας από τους πιο αδίστακτους και σκληρούς ηγέτες της Hamas
    Το 1988 συνελήφθη από τις ισραηλινές αρχές για τη συμμετοχή του σε τρομοκρατικές ενέργειες και τη δολοφονία Παλαιστινίων που θεωρούνταν συνεργάτες του Ισραήλ.
    Μέντορας του ήταν ο ιδρυτής του κινήματος, Σεΐχης Ahmed Yassin.
    Από αυτόν έμαθε μεθόδους να εντοπίζει, να κυνηγά και να πιάνει Παλαιστίνιους που συνεργάζονταν με Ισραηλινούς.

    fgs.JPG

    Έχει καταθέσει ενώπιον ισραηλινών αρχών ότι σκότωσε έναν ‘προδότη’, στραγγαλίζοντας τον με κεφίγια (μαντίλι σύμβολο των Παλαιστινίων), μετά τον τύλιξε σε ένα λευκό σάβανο και τον έβαλε σε έναν τάφο.
    Καταδικάστηκε σε τέσσερις φορές ισόβια κάθειρξη, αλλά το 2011 ήταν μεταξύ των 1.027 Παλαιστίνιων αιχμαλώτων που αφέθηκαν ελεύθεροι, σε αντάλλαγμα για την απελευθέρωση του Ισραηλινού στρατιώτη Gilannd Salit από τη Χαμάς.
    Οι Ισραηλινοί έχουν δηλώσει πως η αποφυλάκιση του ήταν το χειρότερο λάθος στην ιστορία της χώρας, ενώ η επιστροφή του στη Γάζα σηματοδότησε την ανάδειξή του σε κεντρική ηγετική μορφή.
    Μετά την απελευθέρωσή του, ο Sinwar συνέχισε την αναρρίχησή του στην ηγεσία της Hamas και το 2017 εξελέγη ηγέτης της οργάνωσης στη Λωρίδα της Γάζας, αντικαθιστώντας τον Ismael Haniyeh που μετακινήθηκε στη γενική ηγεσία.
    Η ανάδειξή του ως ηγέτη της σουνίιτκης οργάνωσης το 2024, -μετά τη δολοφονία του Haniyeh στην καρδιά της Τεχεράνης- σηματοδότησε τη στροφή της Hamas προς μια πιο στρατιωτικοποιημένη ηγεσία.

    ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

    Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
    Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας