Έτρεμαν τα χέρια του Netanyahu μετά τα χτυπήματα του Ιράν στο Ισραήλ

628
Εκνευρισμό προκάλεσε στην ισραηλινή ηγεσία το στοχευμένο ιρανικό χτύπημα στις αεροπορικές βάσεις με τα F35 και τα F15 – Μεγάλη χαμένη των καταιγιστικών εξελίξεων η Ουκρανία
Το μαζικό πυραυλικό χτύπημα του Ιράν σε ισραηλινούς στόχους την 1η Οκτωβρίου 2024 προκάλεσε, σύμφωνα με πολλές πηγές, σοβαρές ζημιές στη στρατιωτική υποδομή της χώρας,.
Ήταν η απάντηση της Τεχεράνης με την κωδική ονομασία «Αληθινή Υπόσχεση 2» στην ισραηλινή επίθεση στο Ιράν στις 31 Ιουλίου.
Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Abbas Araghchi δήλωσε ότι η Τεχεράνη, χτυπώντας το Ισραήλ το βράδυ της 1ης Οκτωβρίου, άσκησε το δικαίωμά της στην αυτοάμυνα σύμφωνα με το άρθρο 51 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.
Τόνισε ότι τα χτυπήματα πραγματοποιήθηκαν μόνο σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις και εγκαταστάσεις ασφαλείας «υπεύθυνες για τη γενοκτονία στη Λωρίδα της Γάζας και στον Λίβανο».
«Οι ενέργειές μας έχουν τελειώσει εκτός εάν το ισραηλινό καθεστώς αποφασίσει να προκαλέσει περαιτέρω ένταση.
Σε αυτήν την περίπτωση, η απάντησή μας θα είναι ακόμη πιο ισχυρή.

Οι συνεργάτες του Ισραήλ έχουν τώρα αυξημένη ευθύνη για τον περιορισμό των πολεμοκάπηλων στο Τελ Αβίβ αντί να συμμετέχουν στην τρέλα τους», – τόνισε ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών.

israel_1_1.jpg

Μπορεί το Ισραήλ να συνεχίσει την εισβολή στον Λίβανο;

Η επιχείρηση εγείρει ερωτήματα σχετικά με το εάν το Ισραήλ μπορεί ακόμα να συνεχίσει τη συνεχιζόμενη εισβολή του στον γειτονικό Λίβανο, η οποία είχε ξεκινήσει πριν από την έναρξη των ιρανικών επιδρομών.
Πολλές πηγές ανέφεραν ότι τα πλήγματα στόχευαν βασικές αεροπορικές βάσεις όπως η αεροπορική βάση Hatzerim, όπου εδρεύουν τα ισραηλινά F-15, καθώς και η Nevatim που φιλοξενεί όλα τα μαχητικά stealth F-35.
israel_2_1.jpg

Ιρανικές πηγές ανέφεραν ότι η τελευταία εγκατάσταση «καταστράφηκε πλήρως» με πολλά F-35 να έχουν καταστραφεί.
Έκτοτε έχουν προκύψει αναφορές ότι οι πυραυλικές επιθέσεις στόχευαν επίσης συγκεντρώσεις στρατευμάτων, συμπεριλαμβανομένης μιας ιδιαίτερα μεγάλης παρουσίας τανκς και τεθωρακισμένων οχημάτων, γεγονός που θα μπορούσε να περιπλέξει ακόμη περισσότερο τις μελλοντικές ισραηλινές επιθέσεις.
Iσραηλινοί και δυτικοί αξιωματούχοι έχουν τονίσει ευρέως την ανάγκη για αντίποινα κατά του Ιράν, γεγονός που αυξάνει την πιθανότητα η εισβολή στον Λίβανο να υποβαθμιστεί ως πρώτη προτεραιότητα του Τελ Αβίβ.
israelis_tanks.JPG

Ηθικό ακμαίο στους αντιπάλους του Ισραήλ

Η πυραυλική επίθεση αναμένεται να ανυψώσει το ηθικό στους αντιπάλους του Ισραήλ σε όλη την περιοχή, συμπεριλαμβανομένης της Hezbollah στον Λίβανο, των δυνάμεων του Συνασπισμού Ansurullah στην Υεμένη, διαφόρων ομάδων πολιτοφυλακής στο Ιράκ και μιας σειράς ομάδων παλαιστινιακών πολιτοφυλακών όπως η Hamas και η Ισλαμική Jihad.
Πλάνα με Παλαιστίνιους να πανηγυρίζουν τα χτυπήματα, μετά από έναν ολόκληρο χρόνο έντονων εχθροπραξιών με το Ισραήλ, κυκλοφόρησαν ευρέως κάνει γνωστό το Military Watch Magazine.
Ο αντίκτυπος στο ηθικό θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικός μετά από πολλαπλές ισραηλινές επιτυχίες στη στόχευση της ηγεσίας των αντίπαλων οργανώσεων, συμπεριλαμβανομένης της δολοφονίας του Γενικού Γραμματέα της Hezbollah Hassan Nasrallah και άλλων βασικών ηγετών της οργάνωσης και του Ιράν στις 27 Σεπτεμβρίου σε μια μεγάλης κλίμακας βομβαρδιστική επιδρομή στο καταφύγιό του στη Βηρυτό.
Ενώ η έκταση της ζημιάς στις ισραηλινές χερσαίες δυνάμεις παραμένει αβέβαιη, τα πρόσφατα χτυπήματα αναμένεται να διαταράξουν τουλάχιστον σοβαρά τις προγραμματισμένες επιθέσεις στον Λίβανο.
map_17.jpg

Μεγάλο πλήγμα για το Τελ Αβίβ  τα F -35

Η απώλεια των F-35 θα μπορούσε να είναι ένα ιδιαίτερα σοβαρό πλήγμα, καθώς ενώ οι δυνατότητες stealth των μαχητικών είναι περιορισμένης αξίας στον εναέριο χώρο του Λιβάνου λόγω της έλλειψης τοπικής αεράμυνας, το Ισραήλ δεν διαθέτει άλλα μαχητικά με συγκρίσιμα σύγχρονα ηλεκτρονικά συστήματα και προηγμένους αισθητήρες.
Τα F-35 είναι καλύτερα επιχειρησιακά από άλλα ισραηλινά αεροσκάφη και μπορούν να πλήττουν επίγειες δυνάμεις με πολύπλοκα δίκτυα οχυρώσεων όπως αυτά της Hezbollah.
fIRES.JPG

Ως εκ τούτου, οι ΗΠΑ έχουν λάβει μέτρα από τα τέλη του 2023 για να «επιταχύνουν τις δυνατότητες παράδοσης F-35 και να αυξήσουν τα ποσοστά προμήθειας ανταλλακτικών»,.
Αυξάνουν έτσι τις προμήθειες στο Ισραήλ για να επιτρέψουν στον μικρό στόλο μαχητικών stealth να πραγματοποιήσει περισσότερες εξόδους εναντίον παλαιστινιακών, λιβανικών και συριακών στόχων.

F35_2.JPG
Έτρεμαν τα χέρια του Netanyahu – Σοκ και στην Ουκρανία

Η απώλεια αυτών των αεροσκαφών, και πιθανώς και των F-15, θα υπονομεύει την ικανότητα του Ισραήλ να χρησιμοποιήσει την αεροπορική του δύναμη για να διευκολύνει τις προόδους στον Λίβανο.
Ενδεικτική της έντασης που επικρατεί στο Ισραήλ, ήταν ότι κατά τη διάρκεια του διαγγέλματός τα χέρια του Ισραηλινού πρωθυπουργού Benjamin Netanyahu έτρεμαν ενώ η σύγχυσή του ήταν εμφανής, πράγμα που σημαίνει ότι δεν είναι σίγουρος για την έκβαση της σύγκρουσης.
Ο πρωθυπουργός υποσχέθηκε να προχωρήσει σε αντίποινα κατά του Ιράν.
«Το Ιράν έκανε ένα μεγάλο λάθος απόψε και θα το πληρώσει», είπε ο Netanyahu.
Αλλά μέχρι στιγμής έχει σημειωθεί πυραυλική επίθεση στον Λίβανο, όχι στο Ιράν.
Αυτό σημαίνει ότι κάτι δεν πήγε καλά σύμφωνα με το σχέδιο ΗΠΑ-Ισραήλ, πράγμα που σημαίνει ότι όλοι οι δυτικοί πύραυλοι αεράμυνας θα πάνε τώρα στο Ισραήλ όπως και άλλα όπλα, και όχι στην Ουκρανία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας