Ποινικές διώξεις για ένα πανώ-Γιατί Κύπρος είναι Ελληνική και Κόσοβο Σερβικό

453

Ανήκουστα πράγματα… Αντιμέτωποι με ποινική δίωξη βρέθηκαν τρεις φίλαθλοι της εθνικής Κύπρου, που πήγαν στο γήπεδο για να δουν τον αγώνα με το «Κόσοβο», γιατί ανέβασαν πανό στο οποίο αναγραφόταν η ιστορική αλήθεια. Κανένα πολιτικό μήνυμα. Απλά και μόνο η ιστορική αλήθεια! Ότι δηλαδή, το Κόσοβο είναι σερβικό και η Κύπρος, ελληνική!

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Την περασμένη Δευτέρα διεξήχθη ο αγώνας Κύπρος- «Κόσοβο» στο AEK Arena στη Λάρνακα, στο πλαίσιο του Nations League, όπου μάλιστα η ομάδα μας ηττήθηκε με 0-4.

Όλα έβαιναν καλώς, μέχρι που γύρω στο 25ο λεπτό του αγώνα, μια μερίδα φιλάθλων από τους λιγοστούς που βρέθηκαν στη Λάρνακα για να δουν τον αγώνα, ανάρτησε τρία πανό. Το πρώτο έγραφε «Cyprus is Greek», το δεύτερο απεικόνιζε την ενωτική σημαία και το τρίτο έγραφε «Kosovo is Serbia». Όπως μας λέχθηκε από άτομα που βρίσκονταν εκεί, «όταν αρχικά αναρτήθηκε το Cyprus is Greek δεν κινητοποιήθηκε κάποιος, αλλά όταν ανέβασαν το άλλο, ήρθε ο υπεύθυνος των στιούαρντ του σταδίου και ζήτησε να κατέβει γιατί -όπως είπε- πρόκειται για “πολιτικό μήνυμα”». Τρία άτομα που ανέβασαν τα πανό, προσπάθησαν να συζητήσουν μαζί του και του εξήγησαν ότι το πανό αποτελεί ιστορική μνήμη και ότι το συγκεκριμένο μάλιστα «σύνθημα» ανεβαίνει για πάρα πολλά χρόνια στα κυπριακά γήπεδα, από διάφορες ποδοσφαιρικές μας ομάδες, χωρίς να δημιουργείται οποιοδήποτε ζήτημα. Στο μεταξύ, οι παίκτες του Κοσόβου σταμάτησαν να παίζουν εις ένδειξη διαμαρτυρίας. Ήρθε και η Αστυνομία. Κι έτσι αναγκάστηκαν να το κατεβάσουν. Χωρίς να υπάρξει ούτε ένταση, ούτε διαμάχη. Γι’ αυτό άλλωστε, οι τρεις δεν αντιμετωπίζουν οποιαδήποτε κατηγορία για βία ή συμπλοκή και επίθεση.

Η Αστυνομία ζήτησε τα στοιχεία των τριών επειδή – όπως λέχθηκε- έκαναν κάτι παράνομο (το πολιτικό περιεχόμενο) και τους άφησαν να παρακολουθήσουν τον αγώνα που συνεχίστηκε κανονικά. Οι τρεις έφυγαν από το γήπεδο πριν το τέλος του αγώνα και το ίδιο βράδυ δέχθηκαν τηλεφώνημα από τις Αρχές που τους καλούσαν να παρουσιαστούν στον σταθμό και τους ενημέρωναν πως θα διωχθούν ποινικά με δύο κατηγορίες: την ανάρτηση πανό «πολιτικού περιεχομένου» και την παρακώληση της ομαλής διεξαγωγής του αγώνα(;).

Αδικήματα και ποινές

Σημειώνεται πως η δεύτερη κατηγορία, σύμφωνα με τον «περί της Πρόληψης και της Καταστολής της Βίας στους Αθλητικούς Χώρους Νόμο», ερμηνεύεται ως εξής: «οποιοδήποτε πρόσωπο χωρίς εύλογη αιτία μέσα σε αθλητικό χώρο ενεργεί, με σκοπό να παρακωλύσει την ομαλή διεξαγωγή του αγώνα, είναι ένοχο πλημμελήματος και, σε περίπτωση καταδίκης του, υπόκειται σε ποινή φυλάκισης που δεν υπερβαίνει τους έξι μήνες ή σε χρηματική ποινή που δεν υπερβαίνει τα χίλια ευρώ ή και στις δύο αυτές ποινές».

Η πρώτη, αφορά ουσιαστικά στην «απαγόρευση της χρήσης ρατσιστικών ή υβριστικών συνθημάτων ή συμβόλων», αν και τίποτα από τα πιο πάνω δεν ίσχυαν στην συγκεκριμένη περίπτωση. Εν πάση περιπτώσει, σύμφωνα με τον νόμο «οποιοδήποτε πρόσωπο σε αθλητικό χώρο φέρει, χρησιμοποιεί, τοποθετεί, προβάλλει ή παρουσιάζει πανό, αφίσα, πλακάτ ή άλλο παρόμοιο μέσο στο οποίο αναγράφονται ή απεικονίζονται ρατσιστικά ή υβριστικά ή πολιτικά ή κομματικά συνθήματα ή σύμβολα ή συνθήματα που μπορούν να προσβάλουν την ιστορική μνήμη, είναι ένοχο πλημμελήματος και, σε περίπτωση καταδίκης του, υπόκειται σε ποινή φυλάκισης που δεν υπερβαίνει τους έξι μήνες ή σε χρηματική ποινή που δεν υπερβαίνει τα χίλια ευρώ ή και στις δύο αυτές ποινές».

Πάντως, δίνεται η εντύπωση πως η Αστυνομία επέλεξε να εξαντλήσει την αυστηρότητά της, δημιουργώντας όμως έτσι δύο μέτρα και δύο σταθμά, αφού όπως λέχθηκε τα συγκεκριμένα πανό αναρτώνται ουκ ολίγες φορές στις κερκίδες σε αγώνες του κυπριακού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου.

Θύελλα αντιδράσεων

Η κίνηση αυτή της αστυνομίας, επέφερε θύελλα αντιδράσεων, με τον διαμαρτυρόμενο κόσμο να κάνει λόγο για ξεπεσμό μίας Κυβέρνησης που ενώ η ίδια η ΚΔ δεν έχει αναγνωρίζει το ψευδοκράτος του Κοσόβου και για άλλα ζητήματα που ταλανίζουν την πατρίδα και την κοινωνία κλείνουν τα αυτιά τους, για το συγκεκριμένο συμβάν έδειξαν άμεσα τα αντανακλαστικά τους. Και τρέχουν, τώρα, στα δικαστήρια τους εθνικά σκεπτόμενους με αστείες μάλιστα κατηγορίες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας