Διευκολύνσεις θανάτου!-Ανανέωσαν έναν χρόνο τη στάθμευση αμερικανικών-UAV στην βάση της Λάρισας

373

Βάζουν στη γκιλοτίνα στο λαιμό της χώρας και του λαού! Αποφασίζουν και διατάσσουν χωρίς να ρωτάνε κανένα ! 

Π.Λ.

Μια ανάσα από τις ρωσικές Ενοπλες Δυνάμεις πέταξαν μαχητικά της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, καθώς βαθαίνει η εμπλοκή της χώρας στους επικίνδυνους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς. Συγκεκριμένα, από τη Δευτέρα 22 Ιούλη έως και την Παρασκευή 2 Αυγούστου, η Πολεμική Αεροπορία συμμετείχε στην Πολυεθνική Αεροπορική Ασκηση Μικρής Κλίμακας «THRACIAN VIPER 2024», η οποία διεξήχθη στο FIR Σόφιας, το οποίο απλώνεται και στη Μαύρη Θάλασσα και συνορεύει με το FIR της Συμφερόπολης, πρωτεύουσας της Κριμαίας, σε ρωσικά χέρια από το 2014.

Στην άσκηση, στην οποία συμμετείχαν προσωπικό και αεροπορικά μέσα της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας και των ΗΠΑ, η Πολεμική Αεροπορία συμμετείχε με αεροσκάφη F-16 από την 110 και την 111 Πτέρυγα Μάχης, χωρίς μεταστάθμευση. Οπως αναφέρεται από το ΓΕΑ, κατά τη διάρκεια της άσκησης εκτελέστηκαν αντικείμενα εκπαίδευσης μάχης μεταξύ διαφορετικών τύπων αεροσκαφών με σύνθετα επιχειρησιακά σενάρια αυξανόμενης δυσκολίας και πολυπλοκότητας.

Την ίδια ώρα, σε ακρογωνιαίο λίθο της αεροπορικής παρουσίας των Αμερικανών στην Ελλάδα αναδεικνύεται η Λάρισα, συνεπεία του Στρατηγικού Διαλόγου μεταξύ των κυβερνήσεων των δύο χωρών (ξεκίνησε το 2018 επί ΣΥΡΙΖΑ, συνεχίζεται επί ΝΔ), των δύο «επικαιροποιήσεων» της Συμφωνίας για τις Βάσεις.

Σε αυτό το πλαίσιο, κυβέρνηση της ΝΔ και ΗΠΑ συμφώνησαν την παράταση για έναν ακόμη χρόνο (ως τον Ιούλη 2025) της στάθμευσης αμερικανικών UAV τύπου MQ-9 Reaper, γνωστών και με την ανατριχιαστική προσωνυμία «θεριστές», στην αεροπορική βάση της Λάρισας.

Θυμίζουμε ότι η 371 Expeditionary Air Base Squadron (EABS) της US Air Force «αξιοποιεί» τη Λάρισα εδώ και μια πενταετία, έχοντας απλωθεί σε υποδομές της 348ης Μοίρας Τακτικής Αναγνώρισης της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας (το 2017 ανέστειλε τη λειτουργία της με την απόσυρση των αεροσκαφών RF-4E Phantom II).

Για τους σκοπούς αυτούς, οι Αμερικανοί έχουν αναπτύξει δεκάδες στελέχη τους στη Λάρισα, για τα οποία σπεύδουν να εξασφαλίσουν υπηρεσίες υποστήριξης. Π.χ. φέρεται να είναι σε αναζήτηση εταιρειών «εμπιστοσύνης», ώστε να διεκπεραιώνονται τουλάχιστον δύο φορές τη βδομάδα υπηρεσιακά δέματα και λοιπό ταχυδρομείο («Army Post Office») από και προς την Αεροπορική Βάση Λάρισας αλλά και το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης.

Θυμίζουμε, επίσης, ότι όπως αποκάλυψε πριν από μερικές βδομάδες ο «Ριζοσπάστης», σε άλλη μια εξέλιξη ενδεικτική του μακροπρόθεσμου σχεδιασμού των Αμερικανών για την περιοχή, σχεδιάζουν να στήσουν στην 110 Πτέρυγα Μάχης ένα εργαστήριο ελέγχου υγρών καυσίμων («Fuel Lab») για τα αεροσκάφη που επιχειρούν από τη Λάρισα, όπου φυσικά προβλέπεται και χώρος για την αποθήκευση χημικών, εύφλεκτων και επικίνδυνων υλικών.

Απέναντι στα σχέδια αυτά εκατοντάδες είναι οι συνδικαλιστές, αγωνιστές αγρότες, αυτοαπασχολούμενοι, επιστήμονες και καλλιτέχνες της Θεσσαλίας που την προηγούμενη βδομάδα υπέγραψαν το κείμενο – κάλεσμα για να δυναμώσει η λαϊκή δράση ενάντια στην ελληνική εμπλοκή που έχει μετατρέψει την περιοχή σε ορμητήριο πολέμου. Τονίζουν πως δεν δέχονται να γίνεται η Ελλάδα ορμητήριο πολέμου και ειδικά για τη Θεσσαλία υπογραμμίζουν ότι «το πλέγμα των αμερικανοΝΑΤΟικών υποδομών στην περιοχή δεν παρέχει καμία “ασφάλεια”, αντίθετα αποτελεί ολοένα και μεγαλύτερο παράγοντα κινδύνου για τη ζωή και την περιουσία του λαού από πολλές απόψεις».

Σημειώνουν ότι «η κυβέρνηση της ΝΔ έχει μεγάλες ευθύνες. Είναι βουτηγμένη μέχρι τον λαιμό στους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς και εμπλέκει τη χώρα και τον λαό μας στο πολεμικό σφαγείο, για λογαριασμό των συμφερόντων της αστικής τάξης. Ξοδεύει δισεκατομμύρια ευρώ σε εξοπλισμούς για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Αυτήν την επικίνδυνη πολιτική, που διαμόρφωσαν όλες οι κυβερνήσεις, στηρίζουν σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και τα άλλα συστημικά κόμματα». Και καλούν σωματεία και μαζικούς φορείς να υιοθετήσουν το σύνθημα για απεμπλοκή από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους, για να κλείσουν όλες οι ευρωατλαντικές βάσεις και στρατηγεία.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας