Σερβία – Ρεπούμπλικα Σέρπσκα: Προς ομοσπονδία;

1271

Στις 8 Ιουνίου έγινε στο Βελιγράδι κοινή συνεδρίαση των υπουργικών συμβουλίων της Σερβίας και της Ρεπούμπλικα Σέρπσκα.

Η συνεδρίαση εξέδωσε “Ανακοίνωση για την προστασία των εθνικών και πολιτικών δικαιωμάτων και το κοινό μέλλον του Σερβικού λαού”. Η ανακοίνωση, μεταξύ άλλων, δηλώνει τη δημιουργία της “Πανσερβικής Συνέλευσης” και του εκτελεστικού της οργάνου, του “Εθνικού Συμβουλίου του Σερβικού Λαού”. Στη συνέλευση και το συμβούλιο συμμετέχουν εκλεγμένοι αξιωματούχοι από τις δύο δημοκρατίες, μέλη της Ιεράς Συνόδου της Ορθόδοξης Σερβικής Εκκλησίας, μέλη των ακαδημιών επιστημών και τεχνών καθώς και άλλοι εκπρόσωποι του Σερβικού λαού, που θα κληθούν από την Πανσερβική Συνέλευση. Προβλέπεται εκπροσώπηση των Σέρβων του Μαυροβουνίου, της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, της Κροατίας, της Π.Γ.Δ.Μ., της Σλοβενίας, εκπροσώπων των Σέρβων από κάθε ήπειρο ξεχωριστά καθώς και διακεκριμένων Σέρβων επιστημόνων, καλλιτεχνών, αθλητών, επιχειρηματιών.

Μεταξύ άλλων, η ανακοίνωση αναφέρει:

9. Η Πανσερβική Συνέλευση, σεβόμενη όλες τις θρησκείες και υποστηρίζοντας την ελευθερία της θρησκείας, και αναγνωρίζοντας την αναντικατάστατη σημασία των μελών του σερβικού λαού άλλων θρησκειών, ευχαριστεί ιδιαίτερα τη Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία, η οποία ενώνει την πλειοψηφία του σερβικού λαού υπό την αιγίδα της. Η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία έχει διατηρήσει τον σερβικό λαό στις πιο δύσκολες στιγμές, τόσο βιολογικά όσο και πολιτιστικά και εκπαιδευτικά

10. Η Πανσερβική Συνέλευση αναγνωρίζει τη Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία ως έναν από τους πυλώνες της εθνικής, πολιτιστικής και πνευματικής ταυτότητας του σερβικού λαού και καλεί για στενότερη συνεργασία μεταξύ εκκλησιαστικών και κρατικών αρχών σε βασικά ζητήματα όπως η διατήρηση των παραδοσιακών χριστιανικών αξιών και η ιερότητα του γάμου και της οικογένειας. Η Πανσερβική Συνέλευση υποστηρίζει επίσης το ρόλο της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στην εκπαίδευση των νέων μέσω παιδαγωγικών και εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων.

11. Η Πανσερβική Συνέλευση δηλώνει ότι το Κόσοβο και η Μετόχια είναι αναπαλλοτρίωτα μέρη της Δημοκρατίας της Σερβίας, θεμελιώδη για την εθνική ταυτότητα των Σέρβων, που αντιπροσωπεύουν το θεμέλιο της πνευματικότητας του σερβικού λαού και τον ακρογωνιαίο λίθο της σερβικής διαθήκης και της πορείας του Αγίου Σάββα. Η Πανσερβική Συνέλευση επιμένει στη χρήση του πλήρους ονόματος της νότιας σερβικής επαρχίας —Κόσοβο και Μετόχια— το οποίο αποφεύγουν οι Αλβανοί αποσχιστές.

12. Η Πανσερβική Συνέλευση υποστηρίζει τις προσπάθειες της Δημοκρατίας της Σερβίας για τη διατήρηση της εδαφικής της ακεραιότητας και κυριαρχίας, που εγγυάται το διεθνές δίκαιο και το ψήφισμα 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και άλλα ψηφίσματα, καθώς και το δικαίωμα και το καθήκον της Δημοκρατίας της Σερβίας να αφιερωθεί στην επιβίωση του σερβικού λαού στο Κόσοβο και τα Μετόχια. Η Πανσερβική Συνέλευση απαιτεί και πιστεύει ότι πρέπει να χρησιμοποιηθούν όλα τα διαθέσιμα νομικά, πολιτικά, οικονομικά και άλλα μέσα για την προστασία των Σέρβων στο Κόσοβο και Μετόχια, καθώς και όλων των άλλων πιστών πολιτών της Δημοκρατίας της Σερβίας όπως επίσης των μοναστηριών, εκκλησιών, μεσαιωνικών φρουρίων , ιδιωτικής περιουσίας, νεκροταφείων και άλλων αντικείμενων που κινδυνεύουν με εξαφάνιση.

13. Η Πανσερβική Συνέλευση καταδικάζει τη σκόπιμη δημιουργία αφόρητων συνθηκών διαβίωσης για τους Σέρβους και τη δίωξη που ασκείται από τους προσωρινούς θεσμούς αυτοδιοίκησης στην Πρίστινα. Αυτή η συνεχής, καλά σχεδιασμένη και ολοκληρωμένη καταστολή από Αλβανούς αποσχιστές κατά του σερβικού πληθυσμού στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια είχε, τα τελευταία χρόνια, ως αποτέλεσμα την επιτάχυνση της αποχώρησης των Σέρβων από την επαρχία, καθώς και τη δραστική επιδείνωση της θέσης όσων Σέρβων, παρά τη βάναυση τρομοκρατία με εθνικιστικά κίνητρα, παρέμειναν να ζουν στα πατρογονικά εδάφη τους. Η Πανσερβική Συνέλευση αναμένει από τη Δημοκρατία της Σερβίας να συνεχίσει να προστατεύει τα δικαιώματα και τις ζωές των πολιτών της στο Κόσοβο και τα Μετόχια, χρησιμοποιώντας όλους τους προστατευτικούς μηχανισμούς που προβλέπονται από το εσωτερικό και το διεθνές δίκαιο.

18. Η Πανσερβική Συνέλευση σημειώνει ότι η Γενική Συμφωνία Πλαίσιο για την Ειρήνη στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη –η Ειρηνευτική Συμφωνία του Ντέιτον– έχει παραβιαστεί οριστικά και σημαντικά παρά τις προσπάθειες της Ρεπούμπλικα Σέρπσκα και του σερβικού συνιστώντος λαού, οι οποίοι έχουν αγωνιστεί για τη διατήρηση το συνταγματικό πλαισίου του Ντέιτον στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και καλεί όλους τους διεθνείς παράγοντες να επιστρέψουν στον σεβασμό του γράμματος της Ειρηνευτικής Συμφωνίας του Ντέιτον.

19. Η Πανσερβική Συνέλευση βεβαιώνει ότι η Δημοκρατία της Σερβίας, σύμφωνα με το καθεστώς της ως υπογράφοντος στην Ειρηνευτική Συμφωνία του Ντέιτον και σύμφωνα με τις αρχές που έλαβε από τη Ρεπούμπλικα Σέρπσκα με τη Συμφωνία της 29ης Αυγούστου 1995, θα πρέπει να διεθνοποιήσει το πρόοβλημα της διάβρωσης της Ειρηνευτικής Συμφωνίας του Ντέιτον με την απαίτηση να εφαρμοστεί με τη μορφή που υπογράφηκε από όλα τα μέρη.

20. Η Πανσερβική Συνέλευση τονίζει ότι η Ρεπούμπλικα Σέρπσκα είναι μια μοναδική και αδιαίρετη συνταγματική-νομική οντότητα, η οποία ασκεί ανεξάρτητα τις συνταγματικές, νομοθετικές, εκτελεστικές και δικαστικές της λειτουργίες σύμφωνα με το Σύνταγμα της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης – Παράρτημα IV της Ειρηνευτικής Συμφωνίας του Ντέιτον και της οποίας η επικράτεια δεν μπορεί να αποξενωθεί σε αντίθεση με το Σύνταγμα και τους νόμους της Δημοκρατίας της Σέρπσκα.

28. Η Πανσερβική Συνέλευση υποστηρίζει την πολιτική στρατιωτικής ουδετερότητας της Δημοκρατίας της Σερβίας σε σχέση με όλες τις υπάρχουσες στρατιωτικές συμμαχίες, μια στάση με την οποία συμφώνησε πλήρως η Ρεπούμπλικα Σέρπσκα, η οποία θα αγωνιστεί για τη διατήρηση της στρατιωτικής ουδετερότητας στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Η Πανσερβική Συνέλευση υποστηρίζει τη συνεργασία των συστημάτων ασφαλείας της Δημοκρατίας της Σερβίας και της Ρεπούμπλικα Σέρπσκα όσον αφορά τη νομοθεσία, την ανταλλαγή πληροφοριών, την κοινή εκπαίδευση και ασκήσεις, με στόχο την επίτευξη και τη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας.

33. Η Πανσερβική Συνέλευση καλεί τη Δημοκρατία της Σερβίας και τη Ρεπούμπλικα Σέρπσκα να καλλιεργήσουν από κοινού την ιστορική μνήμη και να διατηρήσουν τη μνήμη των Σέρβων θυμάτων που έπεσαν για την ελευθερία σε όλους τους πολέμους. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να μνημονεύσουμε και να θυμόμαστε από κοινού και ομοιόμορφα τα θύματα του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, τα θύματα της γενοκτονίας που διαπράχθηκε κατά των Σέρβων στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και τα θύματα των πολέμων της δεκαετίας του 1990.

34. Η Πανσερβική Συνέλευση συνιστά περαιτέρω διεθνοποίηση του θέματος των δεινών των Σέρβων στο Ανεξάρτητο Κράτος της Κροατίας. Είναι απαραίτητο να παρουσιαστεί στον κόσμο η τεράστια ταλαιπωρία και η γενοκτονία που διαπράχθηκε κατά των Σέρβων στο στρατόπεδο του NDH, με ειδικά στρατόπεδα θανάτου για παιδιά στο Jastrebarsko, το Sisak, το Đakovo και το Stara Gradiška. Στρατόπεδα και τόποι μαζικών εκτελέσεων και τόποι δολοφονίας όπως Jasenovac, Donja Gradina, Sajmište, Banjica, Sremska Mitrovica, Kragujevac, Gospić, Jadovno, Pag, Jablanac, Mlaka, Slana, Zenica, Sarajevo, Vlasenica, Višegradbi, Paklenica, το Ερζεγοβινικό και Διναρικό καρστ, το Kozara και άλλα σερβικά χωριά σε όλη τη σημερινή Δημοκρατία της Σέρπσκα, τη Δημοκρατία της Σερβίας, την Ομοσπονδία της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και την Κροατία ήταν μόνο μερικά από τα μέρη όπου διαπράχθηκαν βάναυσα εγκλήματα και μαζικές δολοφονίες του σερβικού λαού .

40. Η Πανσερβική Συνέλευση αναδεικνύει τις οικογενειακές και παραδοσιακές αξίες ως θεμελιώδεις αξίες της σερβικής κοινωνίας. Η Πανοσερβική Συνέλευση καλεί τη Δημοκρατία της Σερβίας και τη Ρεπούμπλικα Σέρπσκα να επηρεάσουν από κοινού και σημαντικά τη διατήρηση των αξιών και της σημασίας της οικογένειας, σύμφωνα με τους κρατικούς μηχανισμούς.

41. Η Πανσερβική Συνέλευση συνιστά την εναρμόνιση των προγραμμάτων σπουδών και των προγραμμάτων στην πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευση στη Δημοκρατία της Σερβίας και τη Ρεπούμπλικα Σέρπσκα. Η Πανσερβική Συνέλευση υποστηρίζει την καθιέρωση τακτικών σχολικών και μαθητικών εκδρομών, με μαθητές από τη Δημοκρατία της Σερβίας να επισκέπτονται τις φυσικές ομορφιές και τα πολιτιστικά-ιστορικά μνημεία στη Ρεπούμπλικα Σέρπσκα και αντίστροφα.

42. Η Πανσερβική Συνέλευση συνιστά περαιτέρω οικονομική προσέγγιση μεταξύ της Δημοκρατίας της Σερβίας και της Ρεπούμπλικα Σέρπσκα και αύξηση του εμπορίου, από την οποία θα επωφεληθούν τελικά οι πολίτες τόσο της Δημοκρατίας της Σερβίας όσο και της Ρεπούμπλικα Σέρπσκα.

43. Η Πανσερβική Συνέλευση προτείνει τη δημιουργία ενός εναρμονισμένου σχεδίου γεωργικής παραγωγής για τη Δημοκρατία της Σερβίας και τη Ρεπούμπλικα Σέρπσκα.

47. Η Πανσερβική Συνέλευση προτείνει τη δημιουργία ενός κοινού και ενιαίου σχεδίου έργων υποδομής για τη Δημοκρατία της Σερβίας και τη Ρεπούμπλικα Σέρπσκα, το οποίο θα περιγράφει λεπτομερώς και θα σχεδιάζει δυνητικά σημαντικά έργα. Η Πανσερβική Συνέλευση χαιρετίζει τις κοινές δραστηριότητες της Δημοκρατίας της Σερβίας και της Ρεπούμπλικα Σέρπσκα για την κατασκευή του αυτοκινητόδρομου Μπάνια Λούκα – Βελιγραδίου, την κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου μέσω της Ρεπούμπλικα Σέρπσκα, την κατασκευή αεροδρομίου στην Τρεμπίνια, καθώς και την κατασκευή κοινών υδροηλεκτρικών σταθμών. Η οικονομική συνεργασία συνδέεται φυσικά με την ευρύτερη περιοχή και θεωρείται απαραίτητη για τη δημιουργία στενών οικονομικών δεσμών με όλες τις χώρες και οντότητες των Δυτικών Βαλκανίων μέσω της Διαδικασίας του Βερολίνου, του Open Balkan και της διαδικασίας της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

Οι Δυτικοί, παραβιάζοντας συνεχώς τις συμφωνίες που οι ίδιοι είχαν επιβάλλει, αλλά από τις οποίες ποτέ δε θεώρησαν ότι δεσμεύονται, προκαλούν συνεχώς τους Σέρβους – πολιτική που είναι σε πλήρη αρμονία με τις συνεχείς προκλήσεις τους προς τη Ρωσία, την Κίνα, το Ιράν και κάθε χώρα που δεν είναι ανδρείκελό τους. Φαίνεται να μην καταλαβαίνουν ότι οι καιροί της παντοδυναμίας τους έχουν περάσει ανεπιστρεπτί και ότι από δω και πέρα κάθε πρόκληση από μέρους τους θα οδηγεί σε αποκατάσταση της ισορροπίας με πιο δυσμενείς για τη Δύση όρους. Όσο περισσότερο αργήσουν να το καταλάβουν, τόσο χειρότερες θα είναι οι εξελίξεις γι αυτούς.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας