Συμβούλιο Ασφαλείας ΟΗΕ-Έγκριση του ψηφίσματος για κατάπαυση πυρός στη Γάζα-Αχτίδα ελπίδας

800

Για πρώτη φορά από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα που ξεκίνησε οκτώ μήνες πριν, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενέκρινε ψήφισμα που καλεί για άμεση κατάπαυση του πυρός, αν και τα ερωτήματα για την εφαρμογή του παραμένουν.

Η Χαμάς λέει ότι είναι πρόθυμη να συνεργαστεί με τους διαμεσολαβητές για την εφαρμογή των όρων του ψηφίσματος «που συνάδουν με τα αιτήματα του λαού και της αντίστασής μας».

Η εκπρόσωπος του Ισραήλ στον ΟΗΕ δήλωσε μετά την ψηφοφορία ότι το Τελ Αβίβ «δεν θα εμπλακεί σε ανούσιες και ατελείωτες διαπραγματεύσεις, τις οποίες μπορεί να εκμεταλλευτεί η Χαμάς».

Δείτε live

10:10 Συναγερμός στη Χάιφα για πρώτη φορά από τον Ιανουάριο

Σειρήνες ακούγονται στη Χάιφα στο βόρειο Ισραήλ για πρώτη φορά από τον Ιανουάριο.

10:03 Η Ράφα παραμένει πεδίο μαχών την ώρα που οι διασώστες παλεύουν να προσεγγίσουν θύματα

Η Χιντ Χουντάρι μεταδίδει για το Al Jazeera από την Ντέιρ ελ-Μπάλαχ στην κεντρική Γάζα ότι:

«Ήταν μια θανατηφόρα νύχτα για τους Παλαιστίνιους στην πόλη της Γάζας, όπου τουλάχιστον τρία σπίτια αποτέλεσαν στόχο.

Σε όλα αυτά τα σπίτια ζούσαν άνθρωποι και οι ομάδες πολιτικής προστασίας εξακολουθούν να αναζητούν ανθρώπους που έχουν παγιδευτεί κάτω από τα ερείπια.

Στη Ράφα, γνωρίζουμε ότι τουλάχιστον δύο αγρότες σκοτώθηκαν μετά από επίθεση των ισραηλινών δυνάμεων. Σύμφωνα με τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, τέσσερις Ισραηλινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν επίσης από έκρηξη σε παγιδευμένο κτίριο.

Η Ράφα είναι πεδίο μάχης τις τελευταίες δύο εβδομάδες και δεν γνωρίζουμε τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή στο έδαφος, καθώς υπάρχει μπλακ άουτ στις τηλεπικοινωνίες. Κανένα ασθενοφόρο ή ομάδα πολιτικής προστασίας δεν μπόρεσε να διασώσει τους ανθρώπους που έχουν παγιδευτεί κάτω από τα σπίτια.

Γνωρίζουμε ότι οι Ισραηλινοί στρατιώτες κινούνται προς τα δυτικά τμήματα της Ράφα, όπου έχουν χρησιμοποιηθεί πραγματικά πυρά εναντίον Παλαιστινίων που εξακολουθούν να βρίσκουν καταφύγιο εκεί. Η κατάσταση εξακολουθεί να κλιμακώνεται».

09:53 H Wall Street Journal υποστηρίζει ότι ο Σινουάρ χαρακτήρισε τους θανάτους αμάχων ως «αναγκαίες θυσίες»

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, ο ηγέτης της Χαμάς Γιαχία Σινουάρ αναφέρθηκε στους δεκάδες χιλιάδες κατοίκους της Γάζας που σκοτώθηκαν στη Λωρίδα από τις 7 Οκτωβρίου ως «αναγκαίες θυσίες» σε μηνύματα που έστειλε στους αξιωματούχους της Χαμάς που είναι υπεύθυνοι για τις διαπραγματεύσεις για τους ομήρους.

Το δημοσίευμα παραθέτει επίσης μια επιστολή που εστάλη στον Ισμαήλ Χανίγια, αφού τρεις από τους γιους του σκοτώθηκαν από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή.

Ο Σινουάρ γράφει ότι ο θάνατός τους και οι θάνατοι άλλων κατοίκων της Γάζας «θα εμφυσήσει ζωή στις φλέβες αυτού του έθνους, ωθώντας το να ανυψωθεί στη δόξα και την τιμή του».

Η ανάρτηση της WSJ στο Χ:

 

09:44 Διοικητής της Χαμάς σκοτώθηκε στη Ραμάλα, σύμφωνα με την παλαιστινιακή οργάνωση

Η Χαμάς αναφέρει ότι ένας από τους διοικητές της στη Δυτική Όχθη σκοτώθηκε σε σύγκρουση με τις ισραηλινές δυνάμεις χθες Δευτέρα το βράδυ.

Σε ανακοίνωσή της, η Χαμάς αναφέρει ότι ο Μοχάμεντ Τζαμπέρ Άμπντο σκοτώθηκε μαζί με άλλα τρία στελέχη της οργάνωσης σε ένα χωριό κοντά στη Ραμάλα. Η παλαιστινιακή οργάνωση λέει ότι ο Άμπντο είχε περάσει 20 χρόνια σε ισραηλινές φυλακές.

Το Ισραήλ ανακοίνωσε χθες το βράδυ ότι αξιωματικοί της Συνοριακής Αστυνομίας σκότωσαν έναν Παλαιστίνιο ένοπλο που κατηγορούνταν για εμπρηστική επίθεση σε αγρόκτημα οικισμού στη Δυτική Όχθη, μαζί με άλλους τρεις Παλαιστίνιους υπόπτους για τρομοκρατία.

Η αστυνομία δήλωσε ότι οι ύποπτοι προσπάθησαν να εμβολίσουν τους αστυνομικούς με το αυτοκίνητό τους και σε απάντηση εκείνοι άνοιξαν πυρ, σκοτώνοντας τους τέσσερις άνδρες.

Στρατιώτες των IDF στην Τουλκαρέμ στη Δυτική Όχθη.

09:35 Κι άλλοι νεκροί στην πόλη της Γάζας

Οι ισραηλινές δυνάμεις βομβάρδισαν ένα σπίτι στη συνοικία Σεΐχ Ραντουάν της πόλης της Γάζας, σκοτώνοντας τουλάχιστον ένα άτομο και τραυματίζοντας άλλα, αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

Συνεργείο της πολιτικής προστασίας στον θύλακα εξακολουθεί να αναζητά θύματα παγιδευμένα κάτω από τα ερείπια αυτού του σπιτιού και ενός άλλου στη συνοικία Νταράτζ της πόλης της Γάζας, όπου είχαμε αναφέρει προηγουμένως ότι σκοτώθηκαν οκτώ άνθρωποι.

09:25 Τι γνωρίζουμε για το ψήφισμα που εγκρίθηκε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Τη Δευτέρα, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενέκρινε σχέδιο κατάπαυσης του πυρός που πρότειναν οι ΗΠΑ για τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα.

Μια σύντομη επισκόπηση:

  • Το ψήφισμα – το οποίο υπερψηφίστηκε με 14-0 υπέρ, με τη Ρωσία να απέχει – υποστηρίζει μια πρόταση εκεχειρίας τριών σταδίων και απελευθέρωσης αιχμαλώτων που παρουσιάστηκε στις 31 Μαΐου από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν. Καλεί «τα μέρη να εφαρμόσουν πλήρως τους όρους της χωρίς καθυστέρηση και χωρίς όρους»
  • Σύμφωνα με την πρόταση, οι ισραηλινές δυνάμεις θα αποσυρθούν από τα πληθυσμιακά κέντρα της Γάζας, η Χαμάς θα απελευθερώσει τους εναπομείναντες αιχμαλώτους και η ανθρωπιστική βοήθεια θα εισέλθει στη Γάζα «σε κλίμακα»
  • Μια αρχική κατάπαυση του πυρός θα διαρκέσει έξι εβδομάδες, ενώ μπορεί να παραταθεί καθώς οι διαπραγματευτές θα επιδιώκουν τον μόνιμο τερματισμό των εχθροπραξιών
  • Το ψήφισμα αναφέρει ότι το Ισραήλ έχει αποδεχθεί το σχέδιο και «καλεί τη Χαμάς να το αποδεχθεί επίσης».
  • Ορισμένοι Ισραηλινοί αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένου του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, υποσχέθηκαν πρόσφατα να συνεχίσουν τον πόλεμο μέχρι να εξαλειφθεί η Χαμάς, θέτοντας υπό αμφισβήτηση τη δέσμευσή τους στη συμφωνία
  • Η Χαμάς χαιρέτισε το ψήφισμα, λέγοντας ότι είναι έτοιμη να ξεκινήσει έμμεσες διαπραγματεύσεις για την εφαρμογή των αρχών της συμφωνίας

09:16 Σειρήνες ακούγονται στο βόρειο Ισραήλ

Σύμφωνα με τη Haaretz, σειρήνες ακούγονται στο βόρειο Ισραήλ και συγκεκριμένα στη Νετού’α.

09:10 Ο ισραηλινός στρατός αναχαίτισε «ύποπτο εναέριο στόχο»

Ο στρατός του Ισραήλ λέει ότι αναχαίτισε έναν «ύποπτο εναέριο στόχο» που είχε «φτάσει στο ισραηλινό έδαφος από τα ανατολικά».

Η ανακοίνωση στο Χ πρόσθεσε ότι ο στόχος, που παρακολουθούνταν από τις ισραηλινές δυνάμεις, δεν εισήλθε στο έδαφος της χώρας.

 

«Δεν υπήρξαν θύματα και δεν προκλήθηκαν ζημιές», αναφέρεται.

Η δήλωση ήρθε μετά την ανακοίνωση της υποστηριζόμενης από το Ιράν οργάνωσης-ομπρέλας Ισλαμική Αντίσταση στο Ιράκ, η οποία δήλωσε ότι εκτόξευσε μη επανδρωμένα αεροσκάφη εναντίον ενός «ζωτικού στόχου» στη νότια ισραηλινή πόλη Εϊλάτ.

09:04 Μια σύντομη σύνοψη των τελευταίων εξελίξεων

  • Τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν, οι περισσότεροι από αυτούς παιδιά, και αρκετοί τραυματίστηκαν σε ισραηλινή επίθεση σε διαμέρισμα στην πόλη της Γάζας
  • Ο ισραηλινός στρατός βομβάρδισε επίσης ένα σπίτι στην περιοχή αζ-Ζαουάιντα της Ντέιρ ελ-Μπάλαχ στην κεντρική Γάζα, σκοτώνοντας τρία άτομα
  • Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν κάλεσε τη Χαμάς να «αποδείξει» ότι επιθυμεί την ειρήνη, αποδεχόμενη μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ, μετά την υιοθέτηση ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που ζητά την άμεση παύση των μαχών στη Γάζα
  • Ο ισραηλινός στρατός σκότωσε τρία μέλη της Χεζμπολάχ σε πλήγμα κατά αυτοκινητοπομπής βυτιοφόρων στον βόρειο Λίβανο
  • Τέσσερις Ισραηλινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν στη νότια Γάζα

08:54 Διάσκεψη για τη συγκέντρωση πόρων για τους κατοίκους της μαρτυρικής Γάζας διοργανώνεται στην Ιορδανία

Η Ιορδανία διοργανώνει σήμερα διεθνή διάσκεψη με στόχο τη συγκέντρωση πόρων για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στους Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας, η οποία έχει καταστραφεί έπειτα από οκτώ μήνες πολέμου.

08:42 Διαδηλωτές υπέρ της Παλαιστίνης συγκρούστηκαν με την αστυνομία στη Νέα Υόρκη

Διαδηλωτές υπέρ των Παλαιστινίων συγκρούστηκαν με την αστυνομία της Νέας Υόρκης έξω από μια εκδήλωση στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης αφιερωμένη στα θύματα της επίθεσης στο μουσικό φεστιβάλ Supernova στις 7 Οκτωβρίου στο νότιο Ισραήλ.

Όπως φαίνεται και στο παρακάτω βίντεο, οι διαδηλωτές ανεμίζουν παλαιστινιακές σημαίες και ακούγονται να φωνάζουν συνθήματα όπως: «Ζήτω η Ιντιφάντα» και «Η αντίσταση δικαιολογείται εκεί όπου οι άνθρωποι είναι υπό κατοχή».

Δείτε σχετικό βίντεο:

 

08:34 Στο Ισραήλ ο Άντονι Μπλίνκεν – Στόχος η προώθηση του σχεδίου κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα

Στο Ισραήλ βρίσκεται σήμερα ο Άντονι Μπλίνκεν, ξεκινώντας νέα περιοδεία στη Μέση Ανατολή, με στόχο να προωθήσει το σχέδιο κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας υπέρ του οποίου τάχθηκε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

08:25 Οι IDF λένε ότι τέσσερις Ισραηλινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν στη νότια Γάζα

Τέσσερις στρατιώτες της Ταξιαρχίας Γκιβάτι σκοτώθηκαν σε μάχη στα νότια της Γάζας, ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός.

Σύμφωνα με ό,τι έχει γίνει γνωστό, οι τέσσερις στρατιώτες σκοτώθηκαν μέσα σε παγιδευμένο με εκρηκτικά σπίτι.

Ο στρατός κατονόμασε ως νεκρούς στρατιώτες τον Ταλ Ψεμπίλσκι Σάουλοφ, 24 ετών από την Γκεντέρα, τον Εϊτάν Κάρλμπρουν, 20 ετών από το Μόντι’ιν, τον Άλμογκ Σαλόμ, 19 ετών από το κιμπούτς Χαμάντια και τον Γιαΐρ Λεβίν, 19 ετών από το Γκιβάτ Χαρέλ.

Οι τέσσερις στρατιώτες των IDF που σκοτώθηκαν στη νότια Γάζα.

Στο ίδιο περιστατικό που σκότωσε τους τέσσερις στρατιώτες, ένας αξιωματικός της Ταξιαρχίας Γκιβάτι και τέσσερις εκπαιδευόμενοι στρατιώτες τραυματίστηκαν σοβαρά και ένας άλλος στρατιώτης μάχης τραυματίστηκε μέτρια.

08:16 Αχτίδα ελπίδας στη Γάζα μετά την έγκριση του ψηφίσματος για κατάπαυση πυρός στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Καλημέρα σας, μαζί θα παρακολουθήσουμε και σήμερα, 249η ημέρα του πολέμου, τις εξελίξεις στη Γάζα, το Ισραήλ, τη Δυτική Όχθη, καθώς και την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Διαβάστε για όσα προηγήθηκαν εδώ

Ειδήσεις Σήμερα:

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας