Ο Ισραηλινός στρατός στη Ράφα – Φόβοι για νέο λουτρό αίματος

563

Ακάθεκτο συνεχίζει το Ισραήλ πραγματοποιώντας επιθέσεις σε όλη τη Γάζα αλλά και στη Ράφα παρά τις σφοδρές επικρίσεις μετά την επίθεση που σκότωσε 45 εκτοπισμένους Παλαιστίνιους σε υποτιθέμενη «ασφαλή» ζώνη.

Το Τελ Αβίβ ισχυρίζεται ότι η φωτιά στη Ράφα ήταν ατύχημα και προκλήθηκε από θραύσματα πυραύλου που έπεσαν σε δεξαμενή καυσίμων με τον αξιωματούχο του ΟΗΕ, Μάρτιν Γκρίφιθς, να αντιτείνει ότι πρόκειται ίσως για το πιο βδελυρό περιστατικό του πολέμου μέχρι τώρα.

Έκτακτη κλειστή συνεδρίαση του ΣΑ του ΟΗΕ θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη το απόγευμα ενώ σε μία σειρά από πόλεις ανά τον κόσμο πραγματοποιήθηκαν μεγάλες διαδηλώσεις αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη.

Ο Guardian αποκάλυψε σήμερα ότι η Μοσάντ επί δέκα χρόνια διεξάγει έναν «μυστικό πόλεμο» κατά του ΔΠΔ με παρακολουθήσεις και απειλές. Ανάμεσα σε άλλα η βρετανική εφημερίδα αναφέρει ότι το Ισραήλ παρακολουθούσε το τηλέφωνο και όλες τις επικοινωνίες του εισαγγελέα του δικαστηρίου που ζήτησε ένταλμα σύλληψης για τον Νετανιάχου.

Δείτε live

19:41 «Δεν μπορούν να καταδικαστούν να είναι αιώνια πρόσφυγες» λέει η Ισπανία για τους Παλαιστινίους

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας Χοσέ Μανουέλ Αλβάρες δηλώνει ότι η αναγνώριση ενός παλαιστινιακού κράτους είναι για τη «δικαιοσύνη» του λαού της Παλαιστίνης.

«Έχουμε αναγνωρίσει το κράτος της Παλαιστίνης ως πλήρες έθνος μεταξύ της διεθνούς κοινότητας – με όλα τα δικαιώματα της κρατικής υπόστασης στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου», δήλωσε στο Al Jazeera από τη Μαδρίτη.

«Φυσικά, αυτό είναι το πρώτο βήμα. Στη συνέχεια, πρέπει να δημιουργήσουμε ένα πραγματικό και βιώσιμο παλαιστινιακό κράτος που θα έχει τη Γάζα και τη Δυτική Όχθη κάτω από μία ενιαία Παλαιστινιακή Αρχή, η οποία θα έχει τη συνέχεια της επικράτειας και, ως εκ τούτου, [θα] συνδέεται με διάδρομο με έξοδο στη θάλασσα και λιμάνι στη Γάζα και πρωτεύουσα στην Ανατολική Ιερουσαλήμ», πρόσθεσε ο Αλβάρες.

«Η αναγνώριση σήμερα είναι για τη δικαιοσύνη για τον παλαιστινιακό λαό. Δεν μπορεί να καταδικαστεί να είναι αιωνίως προσφυγικός λαός».

19:22 Ακτιβιστές της Palestine Action Scotland έκοψαν τα καλώδια διαδικτύου του εργοστασίου της Leonardo UK στο Εδιμβούργο η οποία laser σκόπευσης για τα F-35 του Ισραήλ

Η Palestine Action αναφέρει ότι τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης 28 Μαΐου, μια ομάδα ακτιβιστών της σαμποτάρισε μια εταιρεία όπλων που προμηθεύει το Ισραήλ. «Άνοιξαν το κουτί με τα καλώδια, έκοψαν τα καλώδια του διαδικτύου, ψέκασαν διογκωτικό αφρό στο εσωτερικό του κουτιού και ζωγράφισαν με σπρέι στο καπάκι του “stop Arming Israel”. Οι ομάδες προσθέτουν ότι στο μπροστινό μέρος του εργοστασίου «άλλοι ψέκασαν με μπογιά την οθόνη του μαχητικού αεροσκάφους για να συμβολίσουν τον ρόλο της εταιρείας στο να χυθεί αίμα Παλαιστινίων».

Η Leonardo UK είναι υποκατάστημα του μεγαλύτερου κατασκευαστή όπλων στην Ιταλία, ο οποίος ανήκει κατά 30% στην ιταλική κυβέρνηση. Το εργοστάσιο όπλων της Leonardo στο Εδιμβούργο ειδικεύεται σε αυτό που αποκαλεί «στρατιωτικά λέιζερ υψηλής ενέργειας», τα οποία προσαρμόζονται σε μαχητικά αεροσκάφη F-35, τα οποία το Ισραήλ χρησιμοποιεί εκτενώς για τον βομβαρδισμό της Γάζας. Η Leonardo προμηθεύει επίσης το Ισραήλ με αεροσκάφη Aermacchi M-346 και εξαρτήματα για τα επιθετικά του ελικόπτερα Apache, ενώ επωφελείται από χρηματοδότηση εκατομμυρίων από το Scottish Enterprise, σύμφωνα με την Palestine Action.

19:07 Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αποδοκιμάζει τη διακοπή της μεταφοράς ασθενών από τη Γάζα εδώ και 3 εβδομάδες

Περισσότεροι άνθρωποι θα πεθάνουν γιατί η μεταφορά ασθενών από τη Λωρίδα της Γάζας έχει σταματήσει εντελώς από τότε που άρχισαν οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί στη Ράφα πριν από τρείς εβδομάδες, δήλωσε σήμερα εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά του ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Ο ΠΟΥ ζητεί εδώ και καιρό μια πρόσβαση που θα επιτρέπει την απομάκρυνση περισσοτέρων βαριά ασθενών ή τραυματιών από το παλαιστινιακό έδαφος που μαστίζεται από τον πόλεμο.

Καθώς χιλιάδες Παλαιστίνιοι χρειάζεται επειγόντως να μεταφερθούν στο νοσοκομείο, ελάχιστοι έως τώρα έχουν λάβει τη σχετική άδεια.

Από τότε που το Ισραήλ ξεκίνησε στις αρχές Μαΐου να βομβαρδίζει την πόλη της Ράφα, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, «όλες οι μεταφορές ασθενών σταμάτησαν απότομα», που σημαίνει ότι περισσότεροι άνθρωποι πεθαίνουν αναμένοντας την ιατρική περίθαλψη», δήλωσε η εκπρόσωπος του ΠΟΥ Μάργκαρετ Χάρις.

Πριν ξεσπάσει ο πόλεμος, 50 με 100 άνθρωποι έβγαιναν καθημερινά από τη Γάζα για να λάβουν πολυσύνθετες θεραπείες, κυρίως για τον καρκίνο, οι οποίες δεν παρέχονταν στο παλαιστινιακό έδαφος.

«Οι άνθρωποι αυτοί δεν έφυγαν απλά γιατί άρχισε η σύγκρουση, χρειάζονται επομένως παρακολούθηση», δήλωσε η Χάρις στους δημοσιογράφους στη Γενεύη.

Καθώς οι υγειονομικές υποδομές της Γάζας έχουν καταστραφεί, ένας μεγαλύτερος αριθμός ανθρώπων έχει ανάγκη να φύγει για να έχει πρόσβαση σε θεραπείες (χημειοθεραπεία, αιμοκάθαρση…) , τις οποίες μπορούσε να έχει νωρίτερα στο έδαφος, πρόσθεσε.

Εξάλλου χιλιάδες άλλοι Παλαιστίνιοι που έχουν τραυματιστεί σοβαρά από τον πόλεμο, πρέπει να μεταφερθούν σε νοσοκομεία.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, «σχεδόν 10.000 άνθρωποι πρέπει να μεταφερθούν για να υποβληθούν στην ιατρική θεραπεία την οποία τόσο πολύ χρειάζονται», δήλωσε η Χάρις. Μεταξύ αυτών, περισσότεροι από 6.000 υποφέρουν από τραυματισμούς και τουλάχιστον 2.000 έχουν προσβληθεί από σοβαρές χρόνιες νόσους.

Από τότε που σταμάτησε εντελώς η μεταφορά ασθενών από τη Γάζα στις 8 Μαΐου, προστέθηκαν σε αυτούς άλλοι χίλιοι ασθενείς βαριά άρρωστοι ή τραυματίες, δήλωσε η Χάρις.

Πριν τη διακοπή αυτή, ο ΠΟΥ είχε λάβει την άδεια να προχωρήσει σε 5.800 μεταφορές ασθενών, δηλαδή σχεδόν το ήμισυ αυτών που έχουν ζητηθεί από τότε που άρχισε ο πόλεμος πριν από σχεδόν οκτώ μήνες. Μόνο 4.900 ασθενείς κατέστη δυνατόν πράγματι να μεταφερθούν, διευκρίνισε η Χάρις.

Ο πόλεμος άρχισε στις 7 Οκτωβρίου μετά την επίθεση στο ισραηλινό έδαφος μαχητών της Χαμάς που εισχώρησαν από τη Λωρίδα της Γάζας, προκαλώντας τον θάνατο περισσοτέρων από 1.170 ανθρώπων, κυρίως αμάχων, σύμφωνα με απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου βάσει επίσημων ισραηλινών στοιχείων.

Σε απάντηση, ο ισραηλινός στρατός εξαπέλυσε καταστροφική επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας όπου η Χαμάς, η οποία έχει χαρακτηριστεί «τρομοκρατική» οργάνωση από το Ισραήλ, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες κυρίως, πήρε την εξουσία το 2007.

Τουλάχιστον 35.800 Παλαιστίνιοι, κυρίως άμαχοι, έχουν χάσει τη ζωή τους, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της κυβέρνησης της Γάζας, του θύλακα που διοικείται από τη Χαμάς.

19:05 Bουλευτής της ριζοσπαστικής Aριστεράς σήκωσε μια παλαιστινιακή σημαία στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση

Ένας βουλευτής του κόμματος Ανυπότακτη Γαλλία (La France insoumise- LFI- ριζοσπαστική αριστερά), ο Σεμπαστιάν Ντελογκί, σήκωσε σήμερα στο Παρίσι, μέσα στη γαλλική εθνοσυνέλευση, μια παλαιστινιακή σημαία, κατά τη διάρκεια μια ερώτησης προς την κυβέρνηση σχετικά με την κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας, μια ενέργεια που είχε ως αποτέλεσμα να αποκλειστεί για 15 ημέρες.

Το περιστατικό συνέβη καθώς ο υφυπουργός Εμπορίου Φρανκ Ριστέρ απαντούσε σε μια ερώτηση σχετικά με την κατάσταση στη Γάζα, όπου οι στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ εναντίον μαχητών της Χαμάς έχουν προκαλέσει την κατακραυγή της διεθνούς κοινότητας λόγω των μεγάλων απωλειών σε ζωές αμάχων.

Η πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης Γιαέλ Μπράουν-Πιβέ, εκλεγείσα με το κυβερνητικό κόμμα, έκανε λόγο για μια «απαράδεκτη» συμπεριφορά. Μπροστά στην αναταραχή που προκλήθηκε, ανέστειλε τη συνεδρίαση.

Όταν επέστρεψε στην αίθουσα, η Μπράουν-Πιβέ ανακοίνωσε πως συγκαλεί «αμέσως» μία συνεδρίαση για να «αποφασίσει για την περίπτωση του Ντελογκί». Για την ενέργειά του, ο βουλευτής της αντιπολίτευσης αποκλείστηκε 15 ημέρες από την Εθνοσυνέλευση.

Ο κανονισμός της βουλής της Γαλλίας προβλέπει κυρώσεις σε βάρος κάθε μέλους «που επιδίδεται σε ενέργειες που διαταράσσουν την τάξη ή που προκαλεί μια ταραχώδη σκηνή».

Ερωτηθείς από δημοσιογράφους, ο Ντελογκί επιβεβαίωσε ότι η ενέργειά του ήταν μια «προσωπική πρωτοβουλία». Έλαβε χώρα την ημέρα που τρεις ευρωπαϊκές χώρες, η Ισπανία, η Ιρλανδία και η Νορβηγία, αναγνώρισαν επισήμως το Κράτος της Παλαιστίνης.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, σήμερα, ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Γκαμπριέλ Ατάλ ερωτήθηκε σχετικά με τη στάση της Γαλλίας επί του θέματος, όμως απέφυγε να απαντήσει.

«Ναι ή όχι, η γαλλική κυβέρνηση θα αναγνωρίσει εντέλει το Κράτος της Παλαιστίνης;» τον ρώτησε η επικεφαλής των Οικολόγων Σιριέλ Σατελέν.

Το κόμμα της Ανυπότακτης Γαλλίας έχει θέσει το θέμα του πολέμου στη Γάζα που διεξάγει το Ισραήλ εναντίον της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς στο επίκεντρο της προεκλογικής εκστρατείας του ενόψει των Ευρωεκλογών.

«Θα συνεχίσουμε να μεταφέρουμε τις φωνές της ειρήνης παντού, πάντα», έγραψε αργότερα το κόμμα LFI σε ανάρτησή του στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης Χ, όπου και ανήρτησε ένα βίντεο με το περιστατικό.

18:21 Η Παλαιστινιακή Αρχή χαρακτηρίζει «σφαγή» το νέο πλήγμα σε καταυλισμό εκτοπισμένων στη Ράφα – Ο ισραηλινός στρατός «δεν γνωρίζει» το περιστατικό

«Σφαγή» χαρακτήρισε τα νέα ισραηλινά πλήγματα στη Ράφα ο εκπρόσωπος του Παλαιστίνιου προέδρου, Ναμπίλ Άμπου Ρουντέινα, ζητώντας να εφαρμοστεί η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου με την οποία διατάχθηκε το Ισράηλ να σταματήσει την επίθεσή του στην πόλη αυτή της νότιας Λωρίδας της Γάζας.

Το Ισραήλ συνεχίζει τις επιχειρήσεις του παρά την εντολή του ανωτάτου δικαστηρίου των Ηνωμένων Εθνών, την περασμένη Παρασκευή, υποστηρίζοντας ότι η απόφαση του παρέχει κάποιο περιθώριο για στρατιωτική δράση στη Ράφα. Το ΔΔ επανέλαβε επίσης την έκκλησή του για την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς στον θύλακα.

Σύμφωνα με παλαιστινιακές ιατρικές πηγές, τουλάχιστον 21 άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν σήμερα από ισραηλινά πλήγματα σε μια τοποθεσία με σκηνές όπου ζούσαν εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι, στη δυτική Ράφα. Οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης της Γάζας ανέφεραν ότι τέσσερις οβίδες αρμάτων μάχης έπληξαν σκηνές στο Αλ Μαουάσι, μια παράκτια περιοχή στην οποία το Ισραήλ είχε προτρέψει τους αμάχους να μετακινηθούν για την ασφάλειά τους.

Τουλάχιστον 12 από τους νεκρούς ήταν γυναίκες, σύμφωνα με ιατρικές πηγές στον θύλακα. Ο Μουχάμαντ Αλ Μουγάιρ, ένα στέλεχος της παλαιστινιακής υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας, επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι σκοτώθηκαν 21 άνθρωποι από αυτό το «πλήγμα των κατοχικών (δυνάμεων) με στόχο τις σκηνές εκτοπισμένων στα δυτικά της Ράφα». Ένας εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού σχολίασε: «Αυτή τη στιγμή δεν γνωρίζουμε αυτό το περιστατικό».

Σκληρές εικόνες από τον τόπο της σφαγής:

Την ίδια στιγμή, κι ενώ άπαντες διερωτώνται για πόσο ακόμη θα κωφεύουν οι Ηνωμένες Πολιτείες, το Sky News αναρωτιέται κι επιχειρεί ν’ απαντήσει στο ερώτημα εάν η σφαγή στον καταυλισμό είναι δυνατόν να ξεχειλίσει το ποτήρι της υπομονής για τον Τζο Μπάιντεν.

Στο μεταξύ, για το πλήγμα της Κυριακής στη Ράφα, όπου σκοτώθηκαν περισσότεροι από 40 άμαχοι, ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ότι ερευνάται η πιθανότητα η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε να οφείλεται σε πυρομαχικά, αποθηκευμένα κοντά στο σημείο. Ο αντιναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι, ο εκπρόσωπος των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων, είπε ότι είναι ακόμη ασαφές τι προκάλεσε τη φονική πυρκαγιά, αλλά υποστήριξε ότι τα βλήματα, βάρους 17 κιλών, που χρησιμοποιήθηκαν στο πλήγμα αυτό πιστεύεται ότι ήταν πολύ μικρά για να προκαλέσουν τόσο μεγάλη φωτιά.

«Εξετάζουμε όλες τις πιθανότητες, συμπεριλαμβανομένης και εκείνης να υπήρχαν αποθηκευμένα όπλα σε ένα συγκρότημα δίπλα στον στόχο μας, τα οποία δεν γνωρίζαμε, και να αναφλέγησαν λόγω του πλήγματος», είπε ο Χαγκάρι. Πρόσθεσε ότι πλάνα από το συμβάν υποδηλώνουν ότι υπήρξαν και δευτερεύουσες εκρήξεις, μετά το πλήγμα.

Ο Χαγκάρι είπε ότι η επιχείρηση της Κυριακής είχε ως στόχο δύο υψηλόβαθμα στελέχη της Χαμάς σε ένα συγκρότημα όπου δεν υπήρχαν άμαχοι αλλά «λόγω απρόβλεπτων συνθηκών», ξέσπασε πυρκαγιά που στοίχισε τη ζωή σε ανθρώπους οι οποίοι βρίσκονταν σε κοντινό σημείο. Υποστήριξε επίσης ότι είχαν ληφθεί πολλά μέτρα πριν από την επιχείρηση για να αποφευχθούν απώλειες αμάχων.

17:55 Ισραηλινά άρματα μάχης έφθασαν στο κέντρο της Ράφα

Ισραηλινά άρματα μάχης προωθήθηκαν στο κέντρο της Ράφα για πρώτη φορά σήμερα, όπως δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες, κατά την τρίτη εβδομάδα της χερσαίας επιχείρησης στην πόλη της νότιας Λωρίδας της Γάζας που έχει προκαλέσει παγκόσμια κατακραυγή λόγω του συνεχιζόμενου απολογισμού θανάτων αμάχων.

Σημερινά βίντεο δείχνουν τα τανκς: 

Άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα με πολυβόλα θεάθηκαν κοντά στο τέμενος Αλ-Άουντα, ορόσημο της κεντρικής Ράφα, όπως δήλωσαν οι αυτόπτες μάρτυρες στο Reuters. Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε πως οι δυνάμεις του εξακολουθούν να επιχειρούν στην περιοχή της Ράφα χωρίς να σχολιάζει τις πληροφορίες για προώθησή τους στο κέντρο της πόλης.

Στη διάρκεια της νύχτας οι δυνάμεις του βομβάρδισαν την πόλη με αεροπορικά πλήγματα και πυρά αρμάτων μάχης, όπως δήλωσαν κάτοικοι, συνεχίζοντας την επίθεση, παρά τη διεθνή κατακραυγή για μια επίθεση προχθές, Κυριακή, που προκάλεσε τεράστια πυρκαγιά σε έναν καταυλισμό με αντίσκηνα, σκοτώνοντας τουλάχιστον 45 Παλαιστίνιους, οι περισσότεροι από τους μισούς από τους οποίους ήταν παιδιά, γυναίκες και ηλικιωμένοι.

Ξένοι ηγέτες εξέφρασαν αποτροπιασμό για την πυρκαγιά σε μια καθορισμένη «ανθρωπιστική ζώνη» όπου οικογένειες που είχαν ξεριζωθεί από τις μάχες αλλού στη Γάζα είχαν αναζητήσει καταφύγιο, και έκαναν έκκληση για εφαρμογή της διαταγής του Διεθνούς Δικαστηρίου προς το Ισραήλ να σταματήσει την επίθεση.

Σε μια άλλη κίνηση που φέρεται να έχει σκοπό τη χαλιναγώγηση της βίας, η Ισπανία, η Ιρλανδία και η Νορβηγία αναγνώρισαν σήμερα επίσημα ένα κράτος της Παλαιστίνης.

Οι τρεις χώρες έχουν πει πως ελπίζουν ότι η απόφασή τους θα επιταχύνει τις προσπάθειες προς την επίτευξη κατάπαυσης του πυρός στον πόλεμο του Ισραήλ εναντίον των μαχητών της Χαμάς, που διανύει τώρα τον όγδοο μήνα του, και έχει μετατρέψει μεγάλη έκταση της πυκνοκατοικημένης περιοχής σε ερείπια.

Κάτοικοι δήλωσαν πως η συνοικία της Ράφα Τελ Αλ-Σουλτάν, όπου πραγματοποιήθηκε το φονικό πλήγμα το βράδυ της Κυριακής κατά το οποίο αντίσκηνα και παράγκες τυλίχθηκαν στις φλόγες την ώρα που οι οικογένειες είχαν πέσει για ύπνο, εξακολουθεί να βομβαρδίζεται.

«Οβίδες αρμάτων μάχης πέφτουν παντού στο Τελ Αλ-Σουλτάν. Πολλές οικογένειες έχουν φύγει από τα σπίτια τους στη δυτική Ράφα που βρίσκονταν υπό πυρά όλη τη νύχτα», είπε ένας κάτοικος στο Reuters μέσω μιας εφαρμογής chat.

Περίπου ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν φύγει από τα σπίτια τους λόγω της ισραηλινής επίθεσης στη Ράφα από τις αρχές Μαΐου, ανέφερε σήμερα η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες, UNRWA.

Βίντεο που εξασφάλισε το Reuters δείχνει οικογένειες και πάλι στον δρόμο, κουβαλώντας τα υπάρχοντά τους μέσα στους διαλυμένους δρόμους της Ράφα, με τα κουρασμένα παιδιά τους στο κατόπι τους.

«Υπάρχουν πολλές επιθέσεις, καπνός και σκόνη. Είναι θάνατος από τον Θεό… (Οι Ισραηλινοί) χτυπάνε παντού. Έχουμε κουραστεί», είπε ο Μοάγιαντ Φουσάιφας, σπρώχνοντας δύο ποδήλατα με τα υπάρχοντά του.

Αφότου το Ισραήλ ξεκίνησε την εισβολή του παίρνοντας τον έλεγχο του συνοριακού περάσματος με την Αίγυπτο πριν από τρεις εβδομάδες, άρματα μάχης είχαν αναπτυχθεί στα περίχωρα και είχαν εισέλθει σε κάποιες ανατολικές περιοχές, όμως δεν είχαν ακόμη εισέλθει στην πόλη όλα μαζί.

Τις τελευταίες ημέρες ισραηλινά άρματα μάχης προωθήθηκαν προς δυτικές γειτονιές και κατέλαβαν θέσεις στην κορυφή του λόφου Ζουρούμπ στη δυτική Ράφα. Σήμερα αυτόπτες μάρτυρες έκαναν λόγο για μάχες με όπλα ανάμεσα σε Ισραηλινούς στρατιώτες και μαχητές υπό την ηγεσία της Χαμάς στην περιοχή της Ζουρούμπ.

Αυτόπτες μάρτυρες στην κεντρική Ράφα δήλωσαν πως ο ισραηλινός στρατός φαίνεται πως έφερε μέσα (στην πόλη) τηλεκατευθυνόμενα τεθωρακισμένα οχήματα και πως δεν υπάρχει κάποια άμεση ένδειξη προσωπικού μέσα ή γύρω από αυτά. Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού δεν είχε κάποια άμεση απάντηση.

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε πως επιχείρησε στη διάρκεια της νύχτας κατά μήκος του Φιλαντέλφι Κόριντορ που χωρίζει τη Γάζα από την Αίγυπτο «στη βάση πληροφοριών των υπηρεσιών πληροφοριών που δείχνουν παρουσία τρομοκρατικών στόχων».

Ισραηλινοί στρατιώτες ενεπλάκησαν σε μάχες σώμα με σώμα και εντόπισαν αεραγωγούς σηράγγων, όπλα και υποδομές των μαχητών, ανέφερε σε μια ανακοίνωση.

Το Ισραήλ συνεχίζει τις επιθέσεις παρά την απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου του ΟΗΕ την Παρασκευή που το διέταξε να σταματήσει, υποστηρίζοντας πως η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης του δίνει κάποιο περιθώριο για στρατιωτική δράση εκεί.

Τουλάχιστον 36.000 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί κατά την επίθεση του Ισραήλ, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς. Το Ισραήλ εξαπέλυσε την αεροπορική και χερσαία επίθεσή του αφού μαχητές υπό την ηγεσία της Χαμάς επιτέθηκαν σε κοινότητες του νότιου Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, σκοτώνοντας γύρω στους 1.200 ανθρώπους και συλλαμβάνοντας 250 ομήρους, σύμφωνα με ισραηλινά στοιχεία.

Το Ισραήλ λέει πως θέλει να ξεριζώσει μαχητές της Χαμάς που κρύβονται στη Ράφα και να διασώσει ομήρους που όπως λέει κρατούνται στην περιοχή.

Μετά το πλήγμα της Κυριακής στον καταυλισμό με τα αντίσκηνα, τουλάχιστον άλλοι 26 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από ισραηλινά πυρά στη Ράφα, δήλωσαν υγειονομικοί αξιωματούχοι στον θύλακα όπου την εξουσία ασκούν μαχητές της Χαμάς.

Στην Τζαμπάλια, στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, έναν από τους μεγαλύτερους από τους οκτώ ιστορικούς καταυλισμούς προσφύγων του θύλακα, ισραηλινές δυνάμεις έχουν εμπλακεί σε σφοδρές μάχες με μαχητές της Χαμάς και του Ισλαμικού Τζιχάντ, όπως δήλωσαν κάτοικοι.

Σε ορισμένες οικιστικές περιοχές, από τις οποίες έχουν αποχωρήσει οι ισραηλινές δυνάμεις, ομάδες πολιτικών υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης δήλωσαν πως ανέκτησαν πτώματα από τα συντρίμμια.

17:03 Οι Βρυξέλλες συζήτησαν το ενδεχόμενο κυρώσεων κατά του Ισραήλ

«Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ, για πρώτη φορά, συζήτησαν για την επιβολή κυρώσεων σε βάρος του Ισραήλ εάν δεν συμμορφωθεί με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο», δήλωσε χθες ο Ιρλανδός υπουργός Εξωτερικών, Μιχόλ Μάρτιν, σύμφωνα με το Politico.

«Υπήρξε μια πολύ σαφής συναίνεση, σχετικά με την ανάγκη προστασίας των διεθνών ανθρωπιστικών θεσμών», υποστήριξε ο Μιχόλ Μάρτιν, μιλώντας σε δημοσιογράφους λίγο μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων. Πρόσθεσε ότι στη σύνοδο κορυφής είδε «μια σημαντική συζήτηση σχετικά με τις κυρώσεις και το τι θα γινόταν, αν…», ενώ όπως είπε οι υπουργοί μίλησαν και για τις αποφάσεις της Χάγης που αφορούν την παύση των εχθροπραξιών.

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ιρλανδίας μετέφερε και το κλίμα που επικράτησε στις συζητήσεις με τους ομολόγους του. «Υπάρχει μεγάλη ανησυχία μεταξύ των κρατών μελών, αναφορικά με την ξεκάθαρη απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου, που έχει εκδώσει προσωρινές διαταγές. Και η ΕΕ πάντα υποστήριζε την ανεξαρτησία αυτού του δικαστηρίου και την ανάγκη τα έθνη να συμμορφώνονται με αυτό», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ένας από τους λόγους σύγκλισης του Οργάνου ήταν, σύμφωνα με τον Μιχόλ Μάρτιν, να δοθεί ένα μήνυμα στο Ισραήλ να ανοίξει το μεθωριακό πέρασμα της Ράφα και να συμμορφωθεί με τις αποφάσεις του Διεθνούς Δικαστηρίου. «Ένα από τα συμπεράσματα ήταν να συγκαλέσουμε συνεδρίαση του Συμβουλίου Σύνδεσης ΕΕ-Ισραήλ για να εκφράσουμε τις σοβαρές ανησυχίες μας και να ζητήσουμε από το Τελ Αβίβ μια απάντηση όσον αφορά τη συμμόρφωση με τις εντολές του Δικαστηρίου», είπε ο Ιρλανδός υπουργός Εξωτερικών.

16:38 Ισραήλ: Συνολικά 930 σπίτια και κτήρια υπέστησαν ζημιές σε 86 πόλεις στα βόρεια από τις εχθροπραξίες με τη Χεζμπολάχ

Το υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ υποστήριξε ότι «930 σπίτια και κτήρια υπέστησαν ζημιές σε 86 πόλεις στο βόρειο Ισραήλ από το ξέσπασμα της αντιπαράθεσης με τη Χεζμπολάχ».

Το υπουργείο αποκάλυψε ότι «124 σπίτια στην πόλη Kiryat Shmona έχουν υποστεί ζημιές από το ξέσπασμα του πολέμου, επιπλέον των 130 κατοικιών από τα 155 στο Kibbutz Manara που καταστράφηκαν ως αποτέλεσμα πυραύλων από τον νότιο Λίβανο».

16:00 Η Χαμάς καλεί τον ΟΗΕ να σταματήσει τους «αδιάκριτους βάρβαρους» βομβαρδισμούς της Ράφα

Η Χαμάς κάλεσε τη διεθνή κοινότητα και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να λάβουν «πρακτικά και άμεσα μέτρα» για να σταματήσουν την ισραηλινή επίθεση και την εισβολή στην πόλη Ράφα.

«Η Ράφα υφίσταται αδιάκριτους βάρβαρους σιωνιστικούς βομβαρδισμούς, που πλήττουν τα σπίτια και τις σκηνές των εκτοπισμένων σε διάφορα σημεία της πόλης», αναφέρεται σε επίσημη ανακοίνωση, τονίζοντας ότι οι ισραηλινές επιθέσεις πλήττουν τις ομάδες πολιτικής προστασίας και όλες τις πτυχές της ζωής.

Η Χαμάς δήλωσε επίσης ότι ο θάνατος αθώων πολιτών, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι γυναίκες και παιδιά, και τα κύματα εκτοπισμού συνεχίζονται, λόγω των κλιμακούμενων ισραηλινών επιθέσεων.

«Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ καλείται να εκπληρώσει τις νομικές και ηθικές του ευθύνες μπροστά στην αδιαφορία της εγκληματικής σιωνιστικής οντότητας για την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου, το οποίο διέταξε τον άμεσο τερματισμό της επίθεσης εναντίον της πόλης».

15:45 Επτά νεκροί από βομβαρδισμό στη Ράφα

Περισσότερες ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές έπληξαν περιοχή δυτικά της Ράφα, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν επτά άνθρωποι και να τραυματιστούν δεκάδες, μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters επικαλούμενο Παλαιστίνιους αξιωματούχους υγείας.

Το Al Jazeera Arabic αναφέρει επίσης ισραηλινό πλήγμα σε σκηνές όπου έχουν καταφύγει εκτοπισμένοι στη Ράφα, προκαλώντας θύματα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας