Eurovision 2024-Ένας διαγωνισμός προπαγάνδας της παρακμάζουσας Ευρώπης που καταρρέει μαζί της

13388

Πραγματικοί ”νικητές” του διαγωνισμού οι αποκλεισμένες για διαφορετικούς λόγους χώρες : Ρωσία και Ολλανδία. 

Η καταρρέουσα Eurovision ανέδειξε φέτος, πολύ περισσότερο απ’ ότι οι προηγούμενες, παρακμιακά χαρακτηριστικά μιας Δύσης κενής από αξίες , η οποία δεν έχει να προβάλλει τίποτε άλλο από βράβευση χωρών που αιματοκυλίουν με άδικους πολέμους λαούς και κοινωνίες καθώς και από ανάδειξη ως ”προτύπων” και συμβόλων της παγκοσμιοποίησης και της επιχειρούμενης ” νέας παγκόσμιας τάξης” , αυξανομένων χωρίς τελειωμό , ”επιλογών φύλλου” .

Ασφαλώς , κατά ομολογία πολλών , υπήρχαν στον διαγωνισμό καλύτερα τραγούδια από το ”non-binary” του ”Nemo” , που , πέραν των άλλων ”πλουτίζει” αξιοσημείωτα το λεξιλόγιο μας. 

 Η επιλογή του ”Nemo” φαίνεται , όμως , ότι υποβοηθήθηκε από τον ”θεσμό” προκειμένου να αναδειχθεί ένα σκληρό πολιτικό μήνυμα και μια πολιτική στρατηγική των σημερινών κυρίαρχων της λεγόμενης Δύση . 

Παναγιώτης Λαφαζάνης

 

                  To παράδοξο  τοy Ισραήλ

Χώρα έδωσε 0 βαθμούς στο Ισραήλ στο televoting του Ημιτελικού της Eurovision, στον Τελικό όμως άλλαξε γνώμη και έδωσε 12άρι

Η Eurovision 2024 θα καταγραφεί ως ο πιο πολωτικός και πολιτικός διαγωνισμός στην ιστορία του θεσμού, λόγω της συμμετοχής του Ισραήλ, ενώ μαίνεται η αιματοχυσία στη Γάζα.

Η Eden Golan ήταν με διαφορά το πιο πολυσυζητημένο πρόσωπο της φετινής Eurovision. Η τραγουδίστρια, άλλωστε, είχε λάβει εντολή για λόγους ασφαλείας να μην εγκαταλείψει το δωμάτιό της κατά την παραμονή της στη Σουηδία, παρά μόνο για τις εμφανίσεις της στη Malmo Arena.

Η Golan ανέβηκε στη σκηνή του Μεγάλου Τελικού και ερμήνευσε το “Hurricane”, μια μπαλάντα η οποία -σύμφωνα με τους δημιουργούς- περιγράφει την ιστορία μιας νεαρής γυναίκας που βιώνει μια προσωπική κρίση.

Η εμφάνισή της έγινε εν μέσω έντονων γιουχαρισμάτων στην αρένα παρά τις προσπάθειες των φαν του Ισραήλ να τα καλύψουν με τις φωνές τους. Κι όλα αυτά ενώ έξω από το στάδιο βρίσκονταν χιλιάδες κόσμου διαδηλώνοντας υπέρ της Παλαιστίνης που βασανίζεται ανελέητα.

Με τεράστιες παλαιστινιακές σημαίες και πλακάτ κατά της Eurovision για το γεγονός ότι δεν απέκλεισε το Ισραήλ, πάνω από 5.000 διαδηλωτές φώναξαν συνθήματα όπως “Eurovision, δεν μπορείς να κρυφτείς, υποστηρίζεις τη γενοκτονία” και “Λευτεριά στην Παλαιστίνη”.

Οι διοργανωτές έκαναν τα πάντα για να μη δούμε και να μην ακούσουμε τις αντιδράσεις του κοινού στην αρένα.

Πώς το καταφέρνουν αυτό; Οι παραγωγοί του διαγωνισμού έχουν δημιουργήσει “τεχνολογία anti-booing”, ώστε να μην “περνούν” στους δέκτες μας οι αποδοκιμασίες που μπορεί να ακουστούν κατά τη διάρκεια μιας εμφάνισης. Αυτή η τεχνολογία είχε εφαρμοστεί στο παρελθόν στις συμμετοχές της Ρωσίας, μετά την εισβολή στην Κριμαία το 2014.

Τελικός Eurovision 2024: Η τηλεοπτική κάλυψη του Ισραήλ με “anti-booing” παρέμβαση

Τελικός Eurovision 2024: Βίντεο από το στάδιο με αποδοκιμασίες και “Free Palestine”

Ο Άγιος Μαρίνος έδωσε 0 βαθμούς στο Ισραήλ στον Ημιτελικό και 12 στον Τελικό

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός πως ο Άγιος Μαρίνος, μια χώρα μόλις 33.000 κατοίκων (και αυτό έχει τη σημασία του), έδωσε 0 βαθμούς στο Ισραήλ στον Β Ημιτελικό που συμμετείχαν 16 χώρες, ωστόσο στον Τελικό οι τηλεθεατές… άλλαξαν γνώμη και αγάπησαν ξαφνικά το τραγούδι του Ισραήλ, χαρίζοντας στην αμφιλεγόμενη συμμετοχή 12 βαθμούς, κατατάσσοντάς τη 1η μεταξύ 25 χωρών.

Για του λόγου το αληθές:

Το Ισραήλ πήρε μηδέν από τον Άγιο Μαρίνο στον Ά ημιτελικό

EUROVISIONWORLD.COM

12άρι από το κοινό του Αγίου Μαρίνου για το Ισραήλ στον Τελικό

Η προκλητική στάση του Ισραήλ στη Eurovision 2024

Η συμμετοχή του Ισραήλ ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων λόγω του πολέμου στη Γάζα, κάτι που αποτυπώθηκε και αμέσως μετά το τέλος της εμφάνισης της 20χρονης Eden, όπου το κοινό την αποδοκίμαζε φωνάζοντας “Free Palestine”.

Ακολούθησε η επεισοδιακή συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε με την ολοκλήρωση του Β’ Ημιτελικού, όπου εκπρόσωποι χωρών -ανάμεσά τους και η Μαρίνα Σάττι- κράτησαν μία στάση που θεωρήθηκε ως έκφραση διαμαρτυρίας και αποδοκιμασίας κατά του Ισραήλ, κάθε φορά που μιλούσε η εκπρόσωπος του Ισραήλ.

Ειδικά στην περίπτωση της Ελλάδας, η ίδια η Μαρίνα Σάττι ξεκαθάρισε πως δεν είχε πρόθεση να προσβάλλει κανέναν.

Γεια σας. Σχετικά με όλο αυτό το θέμα που έχει προκύψει σήμερα. Καταρχάς δεν γνώριζα ότι έχει πάρει τέτοιες διαστάσεις, γιατί όλη μέρα ήμασταν στην αρένα για πρόβα και είχα κλειστό το κινητό. Αυτό που θέλω να ξεκαθαρίσω είναι ότι δεν είχα την πρόθεση να προσβάλω κανέναν. Νομίζω ότι όλες αυτές τις μέρες που είμαστε εδώ, και εγώ, αλλά και ολόκληρη η ελληνική αποστολή, έχει φέρει μόνο θετική ενέργεια στην κοινότητα και χαρά, όπου κι αν πηγαίναμε. Είμαστε εδώ για τη μουσική και έχουμε φτάσει στον τελικό μας στόχο. Αύριο είμαστε στον τελικό. Θα κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε, θα δώσουμε τα δυνατά μας. Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ για όλη τη διαδρομή, τη στήριξη και την αγάπη μέχρι σήμερα“, λέει στο μήνυμα που μοιράστηκε στα social media η Μαρίνα Σάττι.

Λίγο πριν το τέλος του διαγωνισμού, το Ισραήλ πέρασε στην αντεπίθεση και κόντρα στην EBU που προσπαθεί να πείσει τους πάντες για τον μη πολιτικό χαρακτήρα της διοργάνωσης, δημοσιεύοντας βίντεο, στο οποίο μέλη της ισραηλινής αποστολής χλευάζουν τόσο το κοινό για τις αποδοκιμασίες σε βάρος της τραγουδίστριας όσο και το κίνημα “Free Palestine”.

Συγκεκριμένα, ο επίσημος λογαριασμός του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα του Ισραήλ στο TikTok κοινοποίησε το εν λόγω βίντεο, το οποίο ξεκινά με την Eden Golan να εμφανίζεται όπως στην έναρξη του τραγουδιού και να προσποιείται ότι τραγουδά το “Hurricane“, όταν μπροστά της βρίσκονται… εξαγριωμένοι φιλοπαλαιστίνιοι που τη γιουχάρουν και φωνάζουν το συνθήματα ειρήνης.

Η ίδια επίσης φαίνεται να γελάει. Λίγα δευτερόλεπτα αργότερα, η Eden χοροπηδάει και πανηγυρίζει ενώ τα μέλη της αποστολής φωνάζουν ρυθμικά το όνομά της.

Το εν λόγω βίντεο:

Για την ιστορία, στον Τελικό το Ισραήλ τερμάτισε 2ο στην ψήφο του κοινού με 323 πόντους, λαμβάνοντας 15 12άρια, πράγμα που σημαίνει ότι το συγκεκριμένο τραγούδι κέντρισε το ενδιαφέρον συγκεκριμένου κοινού.

Στις επιτροπές των δημόσιων τηλεοράσεων, από την άλλη, η συμμετοχή συγκέντρωσε ελάχιστες ψήφους, μόλις 52.

Eurovision 2024: Η τελική κατάταξη του Μεγάλου Τελικού

 

ΠΗΓΗ NEWS247

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας