Π.Λαφαζάνης-Αποχαιρετούμε το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και πατριωτικού σοσιαλιστικού κινήματος, Μιχ.Χαραλαμπίδη

1514

Αύριο Παρασκευή 29/1 από τις 10.00 πμ έως τις 12.00 η σωρός του Μιχάλη Χαραλαμπίδη θα τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα στο Ά Νεκροταφείο Αθηνών , ενώ το Σάββατο στις 11.00 πμ στο Αετοχώρι Αλεξανδρούπολης , απ’ όπου καταγόταν, θα γίνει η κηδεία του

Π.Λαφαζάνης : O Μιχ.Χαραλαμπίδης υπήρξε τέρας συνέπειας, ανιδιοτέλειας, αγωνιστικότητας και δημιουργικών πρωτότυπων θεωρητικών επεξεργασιών. Έφυγε μόνος και ‘’απομονωμένος’’ από το σημερινό φαύλο και παρακμιακό ΠΑΣΟΚ και  το ξενόδουλο, σάπιο και παραδομένο πολιτικό σύστημα.

Υποκλίνομαι σε ένα  άνθρωπο και αγωνιστή  που αφήνει μια μεγάλη παρακαταθήκη και κληρονομιά στον τόπο και στις επόμενες γενιές,  τις οποίες ελπίζω να  μεταχειριστούν , αν μη τι άλλο .  με λιγότερη περιφρόνηση από αυτήν που επέδειξαν οι περισσότεροι της γενιάς του Μιχάλη Χαραλαμπίδη προς μεγάλη καταστροφή του τόπου!

Π.Λ

Έφυγε από τη ζωή το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Χαραλαμπίδης, σε ηλικία 73 ετών.

Ο γνωστός ως «Ιταλός», μέλος του ΠΑΚ επί χούντας και ο άνθρωπος που συνέγραψε την ιδρυτική διακήρυξη του ΠΑΣΟΚ, την οποία παρουσίασε την 3η Σεπτέμβρη του 1974 ο Ανδρέας Παπανδρέου, άφησε την τελευταία του πνοή, μόνος του, στο σπίτι του στη Γλυφάδα.

Ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης είχε γεννηθεί στην Αλεξανδρούπολη το 1951. Σπούδασε Πολιτικές και Οικονομικές Επιστήμες, με μεταπτυχιακό στην Κοινωνιολογία.

Διωκόμενος κατά τη διάρκεια της δικτατορίας διέφυγε στην Ιταλία, ενώ ήταν μέλος του ΠΑΚ. Μετά την πτώση της δικτατορίας, συμμετείχε στην επταμελή ομάδα που συνέγραψε την ιδρυτική διακήρυξη του ΠΑΣΟΚ στο Μόναχο τον Αύγουστο του 1974, ενώ διετέλεσε μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ από το 1977.

Λόγω σοβαρών πολιτικών διαφωνιών, αποχώρησε από το ΠΑΣΟΚ το 1999 και ίδρυσε τον κομματικό σχηματισμό «Δημοκρατική Περιφερειακή Ένωση», με την οποία μετείχε στις βουλευτικές εκλογές του 2000, χωρίς να καταφέρει να μπει στη Βουλή, καθώς και στις ευρωεκλογές του 2004.

Το 1988, στην εισήγησή του στο Δεύτερο Παγκόσμιο Ποντιακό Συνέδριο, είχε προτείνει τη δημιουργία μιας πόλης στα παράλια της Θράκης με την ονομασία Ρωμανία και να προστεθεί στο όνομα Θράκη και το όνομα Ρωμανία, έτσι ώστε η περιφέρεια να ονομάζεται Θράκη – Ρωμανία. Το 1997, 204 βουλευτές κατέθεσαν πρόταση στο κοινοβούλιο για τη δημιουργία της, χωρίς αποτέλεσμα. Το 1994, το Κοινοβούλιο υιοθέτησε την πρότασή του για την αναγνώριση της 19ης Μαΐου ως Ημέρα Μνήμης της Ποντιακής Γενοκτονίας.

Ήταν μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Διεθνούς Ένωσης για τα Δικαιώματα και την Απελευθέρωση των Λαών και μέλος της διεθνούς μη κυβερνητικής οργάνωσης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, καθώς και ερευνητής στο Ίδρυμα Μεσογειακών Μελετών.

Το 2010 έλαβε μεγάλη δημοσιότητα στο διαδίκτυο βιντεοσκοπημένο απόσπασμα από την ομιλία του το 1996 στο 6ο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, όπου αναφερόταν στην πιθανότητα έλευσης οικονομικής κρίσης στη χώρα στο τέλος τού τότε ιστορικού κύκλου που ο ίδιος τοποθετούσε «το 2004 ή το 2010».

 

2 Σχόλια

  1. Ο μεγαλύτερος πολιτικός στοχαστής της σύγχρονης Ελλάδας έφυγε απο την ζωή μόνος και απομονωμένος.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας