Δεύτερο «κατηγορώ» κατά της Κομισιόν – Ευρωβουλευτές καταγγέλλουν ότι «χρηματοδοτεί δικτάτορες»

1082

Όλοι πλέον καταλαβαίνουν ότι η σαπίλα στο ”βασίλειο” της ΕΕ έχει φτάσει ως το κόκκαλο…..

Για «χρηματοδότηση δικτατόρων» κατηγορούν την Κομισιόν ευρωβουλευτές, οι οποίοι υποστηρίζουν πως τα 150 εκατομμύρια ευρώ που έδωσε πέρυσι στην Τυνησία, στο πλαίσιο μιας συμφωνίας για τη μετανάστευση και την ανάπτυξη, κατέληξαν απευθείας στα χέρια του προέδρου της χώρας.

Μια ομάδα ευρωβουλευτών των Επιτροπών Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Δικαιοσύνης και Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εξαπέλυσε δριμεία επίθεση κατά της εκτελεστικής εξουσίας στις Βρυξέλλες, εκφράζοντας φόβους ότι η πρόεδρος της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ετοιμάζεται να σφραγίσει μια παρόμοια συμφωνία με την Αίγυπτο.

«Η Επιτροπή πρέπει να εξηγήσει γιατί υπήρχε τόση βιασύνη στη συμφωνία του περασμένου καλοκαιριού – γιατί, μυστικά, πολύ γρήγορα, πριν από τα Χριστούγεννα, είπε ότι ήταν ‘υψίστης βιασύνης’ και απλά έδωσε τα χρήματα χωρίς καμία κριτική συζήτηση»

Και όλα αυτά, μία ημέρα μετά τις αποκαλύψεις, σύμφωνα με τις οποίες το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη κατά της Κομισιόν για την πληρωμή 10,2 δισεκατομμυρίων ευρώ στην Ουγγαρία του Βίκτορ Όρμπαν.

Μάλιστα, σύμφωνα με δημοσιεύματα των Financial Times την Τετάρτη, η συμφωνία με την Αίγυπτο, η οποία αναμένεται να υπογραφεί την Κυριακή, θα έχει αξία άνω των 7 δισ. ευρώ.

«Φαίνεται ότι χρηματοδοτούμε δικτάτορες σε όλη την περιοχή»

Οι ευρωβουλευτές κατηγόρησαν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι αρνήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με τη συμφωνία με την Τυνησία και ανησυχούν ότι εξετάζει μια σειρά από «ad hoc» συμφωνίες με άλλες αφρικανικές χώρες, χωρίς να λαμβάνει υπόψη τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου σε αυτές.

«Φαίνεται ότι χρηματοδοτούμε δικτάτορες σε όλη την περιοχή. Και αυτή δεν είναι η Ευρώπη που θέλουμε να δούμε. Δεν είναι αυτή η θέση που πρέπει να κατέχει η ΕΕ στον κόσμο», δήλωσε ο Γάλλος ευρωβουλευτής Mounir Satouri, μέλος της κοινοβουλευτικής επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων.

Σε συνέντευξη Τύπου στο Στρασβούργο, υποστήριξε ότι τα χρήματα – που είχαν υποσχεθεί στην Τυνησία πέρυσι, ως μέρος ενός ευρύτερου συμφώνου που αποσκοπούσε στην ανάσχεση της αύξησης της μετανάστευσης προς την Ιταλία και της λαθραίας διακίνησης ανθρώπων – είχαν εκτραπεί, λέγοντας ότι τα 150 εκατ. ευρώ έπρεπε να είχαν επενδυθεί απευθείας σε ένα συμφωνημένο από την ΕΕ έργο, αλλά αντ’ αυτού «μεταφέρθηκαν απευθείας στον πρόεδρο».

Κομισιόν: Εταιρικές σχέσεις για τη βελτίωση δημοκρατίας και δικαιωμάτων

Εκπρόσωπος της Κομισιόν δήλωσε ότι οι ευρωβουλευτές έχουν δικαίωμα να εκφράζουν τις απόψεις τους, αλλά ότι είναι προτιμότερο να οικοδομηθούν εταιρικές σχέσεις για τη βελτίωση της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, παρά να «διακοπούν οι σχέσεις» και να επιδεινωθεί η κατάσταση.

«Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι είμαστε απολύτως πεπεισμένοι για την ανάγκη να συνεργαστούμε με τις χώρες της γειτονιάς μας, λαμβάνοντας υπόψη την πραγματικότητα επί τόπου», τόνισε ο εκπρόσωπος, προσθέτοντας πως «γνωρίζουμε την κριτική που σχετίζεται με τα ανθρώπινα δικαιώματα στις χώρες αυτές και είναι προφανές ότι πρόκειται για ένα ζήτημα, και αυτά είναι θέματα με τα οποία ασχολούμαστε».

Παράλληλα, ανέφερε ότι υπάρχουν «ειδικοί μηχανισμοί για τη συζήτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων με τις χώρες της περιοχής, συμπεριλαμβανομένης της Αιγύπτου».

Η Δανή ευρωβουλευτής Karen Melchior, συντονίστρια της Επιτροπής Δικαιοσύνης, δήλωσε ότι οι ανησυχίες των βουλευτών σχετικά με τη συμφωνία με την Τυνησία «αγνοούνται συνεχώς» και ότι οι επίτροποι αρνούνται να απαντήσουν στις ερωτήσεις τους ή να λάβουν σοβαρά υπόψη τις ανησυχίες τους.

«Πώς μπορούμε να συνεχίσουμε να έχουμε ένα μνημόνιο κατανόησης, πώς μπορούμε να δώσουμε δημοσιονομική στήριξη χωρίς όρους στην Τυνησία, όταν τα πράγματα πάνε από το κακό στο χειρότερο;», επισήμανε.

«Μυστική συμφωνία στα βιαστικά – Να δώσει εξηγήσεις η Κομισιόν»

«Το να υπογράψουμε μια συμφωνία με τον πρόεδρο Σαΐντ, ο οποίος συνεχίζει να καταστέλλει την αντιπολίτευση και τη δημοκρατία στην Τυνησία – δεν είναι αυτός ο τρόπος με τον οποίο θα έπρεπε να ενεργεί η ΕΕ. Δεν είναι αυτός ο τρόπος με τον οποίο η ‘Ομάδα Ευρώπη’ θα έπρεπε να ασκεί την εξωτερική της πολιτική», είπε χαρακτηριστικά.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Udo Bullman, επιτέθηκε σε αυτό που χαρακτήρισε ως «μυστική» συμφωνία, η οποία πέρασε βιαστικά.

«Η Επιτροπή πρέπει να εξηγήσει γιατί υπήρχε τόση βιασύνη στη συμφωνία του περασμένου καλοκαιριού – γιατί, μυστικά, πολύ γρήγορα, πριν από τα Χριστούγεννα, [είπε] ότι ήταν ‘υψίστης βιασύνης’ και απλά έδωσε τα χρήματα χωρίς καμία κριτική συζήτηση», τόνισε, προσθέτοντας πως αυτό ήταν ένα ερώτημα για τον Επίτροπο της ΕΕ για τη Γειτονία και τη Διεύρυνση, Olivér Várhelyi, αλλά και για την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Ο Michael Gahler, Γερμανός ευρωβουλευτής του CDU, ο οποίος εμποδίστηκε να επισκεφθεί την Τυνησία από τις τοπικές αρχές πέρυσι, δήλωσε ότι ο τυνησιακός λαός δεν πρέπει να εγκαταλειφθεί μπροστά στην «αυταρχική διακυβέρνηση του Σαΐντ» και την οικονομική παρακμή.

Οι ανησυχίες διατυπώθηκαν αυτή την εβδομάδα, καθώς η πενταετής θητεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πλησιάζει στο τέλος της, με τους ευρωβουλευτές να επιθυμούν να θέσουν «κόκκινες γραμμές» για τυχόν μελλοντικές συμφωνίες που προτίθεται να κάνει η Κομισιόν στις Βρυξέλλες.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας