16/12-Μυστική συνάντηση για Ουκρανία-Η Δύση εκλιπαρεί τη Ρωσία για ειρηνευτικές συνομιλίες

1753

Τις προσπάθειες των δυτικών συμμάχων να δώσουν ένα τέλος στην αδιέξοδη προσπάθεια της Ουκρανίας έναντι της Ρωσίας αποτυπώνει νέα αποκάλυψη του Bloomberg, ότι πραγματοποιήθηκε μια μυστική συνάντηση τον Δεκέμβριο μεταξύ της Ουκρανίας, της Ομάδας των Επτά συμμάχων της και μιας μικρής ομάδας χωρών του Παγκόσμιου Νότου για να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο ειρηνευτικών συνομιλιών με τη Ρωσία.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Bloomberg, “η άγνωστη συνάντηση των συμβούλων εθνικής ασφάλειας της 16ης Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε στη Σαουδική Αραβία με στόχο να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο ώστε να διαπραγματευτούν τον τερματισμό του πολέμου”.

 

Η μυστικότητα στόχευε εν μέρει στο να κάνει τις συμμετέχουσες χώρες να αισθάνονται πιο άνετα για την ένταξη.

 

«Το μικρότερο σχήμα επέτρεψε μια πιο ελεύθερη, πιο ειλικρινή συζήτηση σχετικά με τη λεγόμενη φόρμουλα ειρήνης της Ουκρανίας και τα σχέδια για την προώθηση αυτής της διαδικασίας, καθώς και τις αρχές για πιθανή εμπλοκή με τη Ρωσία στο μέλλον», ανέφερε το πρακτορείο.

Σύμφωνα με πηγές του Bloomberg, δεν υπήρξε σημαντική πρόοδος στην τελευταία συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στο Ριάντ.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Bloomberg, οι χώρες του νοτίου ημισφαιρίου εμμένουν στην έναρξη της άμεσης συνεργασίας με τη Ρωσία, ενώ η Ουκρανία και οι χώρες της «Ομάδας των Επτά» θεωρούν ότι ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν δεν δείχνει καμία ένδειξη ότι επιδιώκει συνομιλίες.

 

 

Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου αρνήθηκε να σχολιάσει. Η Ουκρανία και η Σαουδική Αραβία επίσης δεν απάντησαν στο αίτημα να σχολιάσουν το θέμα.

Ο ρόλος της Κίνας

Ενώ ανώτατοι αξιωματούχοι από την Ινδία, τη Σαουδική Αραβία και την Τουρκία συμμετείχαν στη συνάντηση του Δεκεμβρίου στο Ριάντ, άλλα μεγάλα έθνη του Παγκόσμιου Νότου που είχαν έρθει σε ορισμένες από τις προηγούμενες μεγαλύτερες συνεδριάσεις —ιδίως η Κίνα, η Βραζιλία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα— δεν έστειλαν τους εκπροσώπους τους.

Το Πεκίνο θεωρείται από πολλές από τις συμμετέχουσες χώρες ως το κλειδί για να επηρεάσει τη Μόσχα, δεδομένου των στενών δεσμών μεταξύ των δύο.

Το Κίεβο και οι σύμμαχοί του στο G-7 επιβεβαίωσαν την άποψή τους ότι μια δίκαιη ειρήνη πρέπει να σέβεται την εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της Ουκρανίας και υποστήριξαν ότι οι στόχοι του Ρώσου Προέδρου Β.Πούτιν δεν έχουν αλλάξει και ότι δεν έχει δείξει κανένα σημάδι ότι θέλει ουσιαστικές διαπραγματεύσεις και ότι σέβεται τις προηγούμενες συμφωνίες.

Οργή Ρωσίας – Τί είπε ο Σ.Λαβρόφ για την “απάτη της Δύσης”

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, οι σύμμαχοι της Ουκρανίας προσπάθησαν να υποστηρίξουν τις διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία με τους όρους του Κιέβου, ενώ οι χώρες από τον Παγκόσμιο Νότο ζήτησαν την άμεση συμμετοχή της Ρωσίας στις διαβουλεύσεις.

Ωστόσο, οι δυτικές χώρες επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους για την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και διαβεβαίωσαν ότι θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν το Κίεβο.

 

 

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σ.Λαβρόφ δήλωσε στις 28 Δεκεμβρίου ότι αρκετές χώρες αρνήθηκαν την πρόσκληση για τη συνάντηση στη Σαουδική Αραβία.

«Τηρήθηκε απόλυτη μυστικότητα, τίποτα δεν αναφέρθηκε πουθενά, δεν υπήρξαν διαρροές», είπε στη συνέχεια ο Λαβρόφ.

Η φόρμουλα ειρήνης του Ζελένσκι είναι αποκύημα αρρωστημένης φαντασίας, ενώ όλες οι προθέσεις να αναγκαστεί η Ρωσία να επιστρέψει στα σύνορα του 1991, καθώς και οι προσπάθειες της Δύσης να επιβάλει ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις στη Μόσχα με τους όρους του Κιέβου δεν είναι παρά απάτη και χειραγώγηση, είπε επίσης ο Λαβρόφ.

Ο Σ.Λαβρόφ γνώριζε για την πολυδιαφημισμένη «μυστική συνάντηση» πριν από το σχετικό δημοσίευμα του Bloomberg.

«Λαμβάνοντας υπόψη τις καλές μας σχέσεις με τις χώρες του Παγκόσμιου Νότου, μπορώ να πω ότι μια άλλη συνάντηση όπως αυτή πραγματοποιήθηκε πριν από 10 ημέρες – οι G7 και τα κορυφαία αναπτυσσόμενα έθνη.

Δεν συμμετείχαν όλες οι χώρες από τον Παγκόσμιο Νότο.

Κάποιοι απέρριψαν τις προσκλήσεις τους.

Η συνάντηση έγινε με απόλυτη μυστικότητα.

Δεν αναφέρθηκε τίποτα σχετικά δεν υπήρξαν διαρροές», σημείωσε μιλώντας στη Rossiya Segodnya.

«Οι στενοί μας σύμμαχοι και συνεργάτες που συμμετείχαν σε εκείνη τη συνάντηση δεν υποσχέθηκαν να κρατήσουν μυστικό από εμάς ένα θέμα που αφορά τη Ρωσία.

 

Μια άλλη συνάντηση έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί τον Ιανουάριο του 2024 και μια ”σύσκεψη κορυφής για την ειρήνη”, όπου η «φόρμουλα ειρήνης» του Ζελένσκι θα εγκριθεί τον Φεβρουάριο του 2024», αποκάλυψε ο Λαβρόφ.

 

“Η πρόσφατη συνάντηση στο Ριάντ μεταξύ εκπροσώπων της Ουκρανίας και των δυτικών χορηγών της και πολλών χωρών του Παγκόσμιου Νότου για να συζητηθεί η αποκαλούμενη «φόρμουλα ειρήνης» του Ζελένσκι ήταν απλώς ένα διαφημιστικό κόλπο από το καθεστώς του Κιέβου” δήλωσε από τη πλευρά της η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μ.Ζαχάροβα.

«Δεν υπάρχει τίποτα αξιοσημείωτο σε αυτό.

Αυτή είναι μια απολύτως παλιά ιδέα που έχει στόχο να αποσπάσει την προσοχή από την πραγματική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Ουκρανία.

Είναι ένα διαφημιστικό κόλπο του Ζελένσκι», σημείωσε η Ζαχάροβα σε συνέντευξή της στον ραδιοφωνικό σταθμό Sputnik όταν της ζητήθηκε να το δημοσίευμα του Bloomberg για τη μυστική συνάντηση στη Σαουδική Αραβία.

«Μιλώντας με πολιτικούς όρους, αυτό ήταν μέρος ενός ατελείωτου μπαράζ των μέσων ενημέρωσης που επικεντρώθηκε στον Ζελένσκι και σε όλες τις καθοδηγούμενες από τη Δύση διαρροές» είπε, προσθέτοντας ότι αυτό έχει ελάχιστα έχει να κάνει με την εξεύρεση λύσης στην ουκρανική κρίση.

«Πρόκειται για δύο εντελώς διαφορετικά, αν όχι αντικρουόμενα, θέματα για έναν απλό λόγο: η εξεύρεση λύσης στην κατάσταση στην Ουκρανία απαιτεί επίπονη δουλειά στον πολιτικό και διπλωματικό δρόμο, κάτι που προφανώς απαιτεί συνομιλίες και επικοινωνία», τόνισε.

Σύμφωνα με την Ζαχάροβα η διαφημιστική εκστρατεία γύρω από τον Ζελένσκι έχει σκοπό να «διατηρήσει την ψευδαίσθηση κάποιας πολιτικής δραστηριότητας αποσπώντας ταυτόχρονα την προσοχή της παγκόσμιας κοινότητας από τις πραγματικές διαδικασίες προς μια πιθανή διευθέτηση», σημείωσε.

Το μαξιμαλιστικό σχέδιο Ζελένσκι

Ο Ζελένσκι παρουσίασε τη λεγόμενη «φόρμουλα ειρήνης» του στα τέλη του 2022, με την πρόταση να περιλαμβάνει 10 σημεία, όπως απαιτήσεις από τη Ρωσία να εγκαταλείψει την Κριμαία και το Ντονμπάς, να καταβάλει αποζημιώσεις στην Ουκρανία και τη διαδικασία ένταξης του Κιέβου στο ΝΑΤΟ.

Ουσιαστικά, η «φόρμουλα ειρήνης» συνοψίζεται σε απαιτήσεις για πλήρη ρωσική συνθηκολόγηση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας