Η ανασκόπηση των μαχών της 21/11 στα Ουκρανικά μέτωπα

847
– Στα δύο «βόρεια» μέτωπα, αυτά του Κουπιάνσκ και του Κράσνι Λιμάν, η πρωτοβουλία ανήκε εξολοκλήρου στην πλευρά των ρωσικών δυνάμεων, που διευρύνουν καθημερινά τη ζώνη ελέγχου τους, χωρίς ωστόσο να προβαίνουν σε βιαστικές κινήσεις και «θεαματικές» εφόδους σε κατοικημένες περιοχές, αλλά καταλαμβάνοντας κάθε μέρα οχυρωμένες θέσεις των VSU και σφίγγοντας και απωθώντας τες ολοένα και δυτικότερα. Στις περιοχές των Τόρσκογε και δάσους της Σερεμπριάνκα, οι προσπάθειες αντεπίθεσης των VSU κατέληξαν σε οικτρή αποτυχία, με σημαντικές απώλειες και τελικά επιστροφή στις αρχικές θέσεις των μονάδων τους. Στη Σερεμπριάνκα μάλιστα υπήρξε και μικρή προώθηση των ρωσικών δυνάμεων.
– Στα βόρεια και δυτικά του Ντονιέτσκ, στην περίμετρο του Αρτιόμοφσκ οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να απωθούν τις μονάδες των VSU και να ανακαταλαμβάνουν σταδιακά κάποιες θέσεις από τις οποίες είχαν υποχωρήσει σε μάχες παλαιότερων μηνών. Στο βόρειο άκρο συνεχίζεται η προώθηση των ρωσικών στρατευμάτων προς τη Μπογκντάνοφκα, ενώ στο νότιο άκρο το ίδιο συμβαίνει με την Κλεστσέγεφκα και την Αντρέγεφκα, όπου οι ρωσικές δυνάμεις έχουν πλέον εδραιωθεί στην περίμετρο των δύο ερειπωμένων χωριών και έχουν απωθήσει τις μονάδες των VSU στα παρακείμενα υψώματα. Στην Αβντέγεφκα πάλι, οι μάχες συνεχίζονται στην περίμετρο και τις παρυφές της πόλης. Προώθηση πέτυχαν κατά το τελευταίο 2ήμερο οι ρωσικές δυνάμεις στο Νοβοκαλίνοβο και το Οτσερέτινο. Ταυτόχρονα τα ρωσικά στρατεύματα εδραιώνουν τις θέσεις τους τόσο στο Στεποβόγε (Πετρόφσκογε), στα βόρεια της Αβντέγεφκα, όσο και στη βιομηχανική ζώνη στα ΝΑ της πόλης, αλλά και στη γειτονική περιοχή του αγροτικού συνεταιρισμού «Βινογκράντνικ» («Αμπελουργός»). Στη Μάργινκα μετά από καιρό υπήρξε πρόοδος για τα ρωσικά στρατεύματα, τα οποία κατέχουν μεν το 80% της πόλης, αλλά δεν μπορούν να απωθήσουν οριστικά εκτός του αστικού ιστού της μονάδες των VSU που κρατούν το δυτικό τμήμα της πόλης εδώ και 1μιση περίπου χρόνο. Ανάλογη κατάσταση επικρατεί και στη γειτονική Νοβομιχάηλοφκα.
– Στη γραμμή μετώπου από το Ουγκλεντάρ μέχρι το Ζαπορόζιε, η πρωτοβουλία των κινήσεων επίσης έχει περάσει πλέον εδώ και αρκετό καιρό στις ρωσικές δυνάμεις. Στο μεν τμήμα της Βρεμιόφκα οι ρωσικές δυνάμεις έχουν κερδίσει έδαφος και έχουν προωθηθεί στις παρυφές των χωριών Σταρομαγιόρσκογε, Ουροζάινογε και Πριγιούτνογε, ενώ στο τμήμα του Ορέχοφ οι ρωσικές αντεπιθέσεις απέδωσαν καρπούς στην περιοχή της Νοβοφιόντοροφκα, όπου οι ρωσικές δυνάμεις ανακατέλαβαν μέρος των θέσεων απ’ όπου είχαν κάνει νωρίτερα τακτική υποχώρηση. Συνεχίζονται επίσης οι επιθέσεις των ρωσικών δυνάμεων (εναλλάξ, είναι αλήθεια, με σποραδικές αντεπιθέσεις των VSU) στις παρυφές των Ραμπότινο, Βερμπόβογε και Νοβοπροκόποφκα.
– Τέλος, στην περιοχή της Χερσώνας το κύριο ενδιαφέρον πέφτει στην περιοχή των Κρίνκι, όπου οι VSU κρατούν την πιο πολυάριθμη ομάδα στρατιωτών τους και ελέγχουν τμήμα του χωριού και τμήμα της δασώδους περιοχής νότια του χωριού. Ωστόσο, όπως έχω γράψει επανειλημμένα, είναι πρακτικά αδύνατη η προώθηση των μονάδων των VSU σε μεγαλύτερο βάθος, αφού τότε θα βρεθούν έξω από το «τείχος προστασίας» που τους προσφέρει το Πυροβολικό τους και θα βρεθούν εκτεθειμένες στα επίγεια και εναέρια όπλα των ρωσικών δυνάμεων. Από την άλλη, η χρήση από τη ρωσική Αεροπορία και την Αεροπορία πυρομαχικών διασποράς (καταγράφηκε ήδη η χρήση βλημάτων FAB-500), πιθανόν να λύσει σύντομα τον «Γόρδιο δεσμό» στην περιοχή αυτή, αφού η απόπειρα υπερκέρασης του Δνείπερου από τις VSU ως τακτική-επιχειρησιακή λύση είναι επιεικώς αυτοκτονική, όταν έχουν ήδη αποτύχει να διασπάσουν τη ρωσική αμυντική γραμμή σε πολύ λιγότερο αντίξοες συνθήκες, στην ξηρά (βλ. μέτωπα Ζαπορόζιε, Αρτιόμοφσκ΄
κοκ). Αναμένονται σημαντικές αλλαγές στον τρόπο διεξαγωγής των ρωσικών επιχειρήσεων στην περιοχή μετά και την αλλαγή στην ηγεσία της Στρατιωτικής Ομάδας «Ντνιεπρ» («Δνείπερος») και την ανάληψη της διοίκησης από τον αντιστράτηγο Μιχαήλ Τεπλίνσκι.
– Περνώ τώρα και στην στατιστική απεικόνιση των απωλειών των VSU κατά το τελευταίο 2ήμερο, αλλά και συνολικά από την ημερομηνία έναρξης της ρωσικής ΕΣΕ. Τα μέτωπα αναφέρονται κι εδώ με γεωγραφική σειρά από Βορρά προς Νότο:
– «Βόρειο» μέτωπο (Περιφέρεια Χαρκόβου, δυτικά σύνορα ΛΔ Λουγκάνσκ): Συνολικά στο 2ήμερο περίπου 55 νεκροί Ουκρανοί στρατιωτικοί και κατεστραμμένα 5 στρατιωτικά αυτοκίνητα και 1 αυτοκινούμενο πυροβόλο 2S1 Gvozdika.
– Κράσνι Λιμάν και γύρω: Στις 19/11 περίπου 50 νεκροί Ουκρανοί στρατιωτικοί. Στις 20/11 περίπου 200 νεκροί και τραυματίες Ουκρανοί στρατιωτικοί. Συνολικά στο 2ήμερο κατεστραμμένα 2 στρατιωτικά αυτοκίνητα και 2 αυτοκίνητα pickup.
– Βόρεια και δυτικά του Ντονιέτσκ: Συνολικά στο 2ήμερο περίπου 375 νεκροί και τραυματίες Ουκρανοί στρατιωτικοί και κατεστραμμένα 4 BMP, 3 στρατιωτικά αυτοκίνητα, 2 αυτοκίνητα pickup, 3 ρυμουλκούμενα οβιδοβόλα 2A65 Msta-B, 1 αυτοκινούμενο πυροβόλο 2S1 Gvozdika και 1 ρυμουλκούμενο οβιδοβόλο D-30.
– Νότια-νοτιοδυτικά του Ντονιέτσκ (γραμμή Ουγκλεντάρ – Βρεμιόφκα): Συνολικά στο 2ήμερο περίπου 145 νεκροί Ουκρανοί στρατιωτικοί και κατεστραμμένα 1 BMP, 4 στρατιωτικά αυτοκίνητα και 1 ρυμουλκούμενο πυροβόλο D-20.
– Γραμμή Ζαπορόζιε – Ορέχοφ: Στις 19/11 περίπου 20 νεκροί Ουκρανοί στρατιωτικοί. Στις 20/11 περίπου 75 νεκροί και τραυματίες Ουκρανοί στρατιωτικοί. Συνολικά στο 2ήμερο κατεστραμμένα 2 τεθωρακισμένα οχήματα, 2 στρατιωτικά αυτοκίνητα και 1 ρυμουλκούμενο πυροβόλο D-20.
– «Νότιο» μέτωπο (Περιφέρεια Χερσώνας): Συνολικά στο 2ήμερο περίπου 90 νεκροί Ουκρανοί στρατιωτικοί και κατεστραμμένα 5 στρατιωτικά αυτοκίνητα, 2 ρυμουλκούμενα οβιδοβόλα 2A65 Msta-B και 1 ρυμουλκούμενο πυροβόλο D-20.
– Ολοκληρώνοντας και την αποψινή ανασκόπηση παρουσιάζω, ως είθισται, το σύνολο των υλικών απωλειών των VSU από την ημέρα έναρξης της ρωσικής ΕΣΕ (24/02/2022) έως και χτες το μεσημέρι (21/11/2023): 536 αεροπλάνα, 254 ελικόπτερα, 9.050 drones, 441 αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα, 13.509 τανκ και λοιπά τεθωρακισμένα οχήματα, 1.185 αυτοκινούμενα πυραυλικά συστήματα πολλαπλών εκτοξεύσεων, 7.144 πυροβόλα εδάφους και ολμοβόλα, καθώς και 15.452 στρατιωτικά αυτοκίνητα διαφόρων ειδών και χρήσεων.
– ¨Λήξη γι’ απόψε… Στο πρώτο σχόλιο κάτω από το αρχικό κείμενο θα βρείτε, κατά την πάγια συνήθεια της στήλης, τον χάρτη της πορείας των στρατιωτικών επιχειρήσεων (κατάσταση έως και το βράδυ 21/11/2023).
                                                               Βασίλης Μακρίδης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας