Η Σούδα δεύτερο ''σπίτι'' των ΗΠΑ. Στρατιωτικό προτεκτοράτο η Ελλάδα

3529
Σούδα

Ποτέ δεν ήταν πιο αναβαθμισμένες και πιο ουσιαστικές οι στρατιωτικές υπηρεσίες και διευκολύνσεις που προσφέρει η Ελλάδα προς τις ΗΠΑ όσο σήμερα με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΑΝΕΛ, υποστηρίζουν με έμφαση ελληνικοί στρατιωτικοί κύκλοι.
Η Ελλάδα των ΤσίπραΚαμμένουΚοτζιά προσφέρει απλόχερα όσα τις ζητούνται από τις ΗΠΑ και χωρίς να κάνει διάκριση ανάμεσα σε Προέδρους.
Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι ο Π. Καμμένος είχε προτείνει να δοθεί ένα ολόκληρο ελληνικό νησί ως βάση του ΝΑΤΟ.
Η πρόταση της διασκεδαστικές αλλά ο Υπουργός Άμυνας την εννοούσε.
Χαρακτηριστικό και κορυφαίο παράδειγμα αυτής της συνεχώς αναβαθμιζόμενης στρατιωτικής εξυπηρέτησης προς τις ΗΠΑ από πλευρά της Ελλάδας είναι η ναυτική βάση της Σούδας και ο κεντρικός ρόλος της για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ.
Η ”Καθημερινή” της Κυριακής (12/2) παρουσιάζει ενδιαφέρον εκτενές και κυρίως αποκαλυπτικό ρεπορτάζ για τις σημερινές δραστηριότητες της βάσης της Σούδας με μια μεγάλη πρωτοσέλιδη φωτογραφία του αεροπλανοφόρου των ΗΠΑ ”Τζορτζ Μπους (”USS George H.W Bush”), το οποίο για τέσσερις ημέρες είχε δέσει στον νατοϊκό προβλήτα του Μαραθίου της Σούδας.
Ο όλο και πιο ενεργός ρόλος της Σούδας για τις ΗΠΑ είναι κάτι παραπάνω από καθοριστικός στην στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στη Μεσόγειο και την ευρύτερη Μέση Ανατολή.
Οι ΗΠΑ μιλάνε για τη Σούδας ως το δεύτερο στρατιωτικό ”σπίτι” τους και την θεωρούν μεγαλύτερης, ίσως, στρατιωτικής σημασίας βάση από εκείνη του Ινστιρλίκ στην Τουρκία.
Η Σούδα και οι Βρετανικές βάσεις στην Κύπρο είναι το ”παν” για την στρατιωτική επικυριαρχία των ΗΠΑ στην περιοχή.
Χωρίς αυτές τις αναντικατάστατες βάσεις οι ΗΠΑ παραλύσουν στρατιωτικά, όχι μόνο στην ευρύτερη περιοχή αλλά και στον κόσμο.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΑΝΕΛ αθόρυβα αλλά πολύ ουσιαστικά έχει καταστεί η πρόθυμη θεραπαινίδα των αμερικανικών απαιτήσεων και έχει καταστήσει την χώρα μας ένα ακόμα πιο πιστό πολιτικοστρατιωτικό προτεκτοράτο για το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ και πολύ καλό πελάτη για τα οπλικά συστήματα της τελευταίας, παρ’ ότι ούτε οι ΗΠΑ ούτε το ΝΑΤΟ δεν προσφέρουν τίποτα το θετικό για την Ελλάδα και την Κύπρο, μάλλον το αντίθετο, απέναντι στις τουρκικές πιέσει και προκλήσεις .

Ν.Ζ

Στη συνέχεια παραθέτουμε το ρεπορτάζ του Βασ. Νέδου από την Καθημερινή (12/2):

«Best in the Med» η βάση της Σούδας

Του Βασίλη Νέδου*

Ανανέωση της συμφωνίας για χρήση των εγκαταστάσεων στην Κρήτη, για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του ενός έτους, επιζητούν οι Αμερικανοί.

Για όλη τη διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας οι περίοικοι της Σούδας κα οι διερχόμενοι από την περιοχή είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν τον διακριτό όγκο του αμερικανικού αεροπλανοφόρου «Τζορτζ Μπους» («USS George H.W. Bush»), το οποίο για τέσσερις ημέρες είχε «δέσει» στον νατοϊκό προβλήτα του Μαραθίου. Η αμερικανική παρουσία στη Σούδα τον τελευταίο χρόνο έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο, καθώς στους προβλήτες του Μαραθίου έχουν «δέσει» δεκάδες – όλων των ειδών – πολεμικές μονάδες, με τη βάση εκεί να μετατρέπεται σε απαραίτητη στάση για τη δραστηριοποίηση στην ευρύτερη περιοχή. Από τη ναυτική βάση του Νόρφολκ στην ανατολική ακτή των ΗΠΑ μέχρι τον Ινδικό Ωκεανό, η βάση της Σούδας είναι η μοναδική που μπορεί να προσφέρει στον αμερικανικό στόλο δυνατότητες ελλιμενισμού, μετασκευών, συντήρησης και ανεφοδιασμού. Κάπως έτσι εξηγείται και το προσωνύμιο «Best in the Med» που έχουν προσδώσει οι Αμερικανοί στη Σούδα.

Κάθε χρόνο η χρήση της βάσης της Σούδας από τις ΗΠΑ μεγεθύνεται περισσότερο, με αποτέλεσμα από την αμερικανική πλευρά να τίθεται το τελευταίο χρονικό διάστημα στο τραπέζι των συζητήσεων με την Αθήνα ανάγκη για ανανέωση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (Mutual Defense Cooperation Agreement – MDCA), υπό την οποία καθορίζεται η χρήση των εγκαταστάσεων και στην Κρήτη, για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του ενός έτους, ενδεχομένων έως πέντε. Ωστόσο, κάτι τέτοιο προς το παρόν παραμένει στο επίπεδο των συζητήσεων.

Τακτικές επαφές

Ο πρέσβης των ΗΠΑ Τζέφρι Πάιατ βρίσκεται σε τακτικές επαφές τόσο με τον ΥΠΕΞ Νίκο Κοτζιά (συναντήθηκε μαζί του το μεσημέρι της Παρασκευής), όσο και με τον υπουργό Άμυνας Πάνο Καμμένο, από τον οποίο άλλωστε παρέλαβε και τις πρόσφατες επιστολές για εκσυγχρονισμό των F-16. Τη σημασία της ελληνοαμερικανικής συνεργασίας τονίζει προς την «Κ» εκπρόσωπος της αμερικανικής πρεσβείας, που επισήμανε, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Η Ελλάδα είναι σημαντικός πυλώνας σταθερότητας και δημοκρατικών αξιών σε μια περιοχή που αντιμετωπίζει πολυάριθμες προκλήσεις ασφαλείας. Οι ΗΠΑ εκτιμούν τη στενή και αμοιβαία συνεργασία που έχουμε με τους Έλληνες συμμάχους μας. Συμμετέχουμε κανονικά σε κοινές στρατιωτικές ασκήσεις, οι φοιτητές μας εργάζονται μαζί και, επιπλέον, εκπαιδευόμαστε μαζί. Στην πραγματικότητα, οι αμερικανικές και οι ελληνικές δυνάμεις έχουν κάνει την προηγούμενη χρονιά περισσότερες ασκήσεις από ό,τι σε οποιοδήποτε άλλο σημείο στην πρόσφατη ιστορία».

Η συγκεκριμένη αποστροφή επιβεβαιώνεται από τα πολύ τακτικά αεροναυτικά αλλά και χερσαία γυμνάσια που έχουν πραγματοποιήσει τους τελευταίους μήνες σε όλη την επικράτεια ελληνικές και αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις. Ο ίδιος Αμερικανός αξιωματούχος σημείωσε το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι «παρά τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες» από τους λίγους συμμάχους στο ΝΑΤΟ που ξοδεύει το 2% του ΑΕΠ για αμυντικές δαπάνες και περιέγραψε τη Σούδα ως κατεξοχήν ένδειξη των ελληνοαμερικανικών σχέσεων. «Η δυνατότητά μας να χρησιμοποιούμε τις εγκαταστάσεις στον κόλπο της Σούδας είναι μια κρίσιμη συμβολή στον τρόπο με τον οποίο οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν περιοχές αμοιβαίου ενδιαφέροντος ασφαλείας στην περιοχή», αναφέρει ο ίδιος αξιωματούχος, τονίζοντας ότι η βάση είναι για τους Αμερικανούς «ένα “δεύτερο σπίτι” για προωθημένες δυνάμεις, το οποίο παρέχει τη δυνατότητα επιμελητείας και υποστήριξης, αλλά κι ένα φιλόξενο σταθμό». Και καταλήγει ότι η Σούδα είναι μέρος της κοινότητας των Χανίων από το 1969, με 400 Έλληνες εργαζομένους και συνολική ετήσια συμβολή στην τοπική οικονομία που υπολογίζεται στα 34 εκατ. ευρώ.

Επιστολή για τα F-35

Το επίπεδο της αγαστής ελληνοαμερικανικής στρατιωτικής συνεργασίας έχει διαφανεί σε μια σειρά από εξελίξεις που αφορούν και τους εξοπλισμούς. Έπειτα από αρκετά και διακομματικά χρόνια καθυστερήσεων, ο κ. Καμμένος υπέγραψε την επιστολή που ενεργοποιεί τον εκσυγχρονισμό του υφιστάμενου στόλου των F-16, ενώ έστειλε και μία ακόμη, η οποία ουσιαστικά αποτελεί εκδήλωση ενδιαφέροντος για τη διαθεσιμότητα και τις τιμές του F-35.

Σύμφωνα με πηγές της «Κ», το αρχικό ενδιαφέρον της Πολεμικής Αεροπορίας αφορά τουλάχιστον τα 93 από τα 155 F-16 του στόλου, με δυνατότητα επέκτασης έως τα 123. Για τα 32 F-16 Block 30 υπάρχουν δύο λύσεις: Πρώτον, να χρησιμοποιηθούν οι πλεονάζουσες συσκευές από τα αναβαθμισμένα F-16, ώστε τα παλαιότερα να εκσυγχρονιστούν σε διαμόρφωση των Block 52+ Advanced (Peace Xenia IV). Και, δεύτερον, να πωληθούν σε τρίτες χώρες οι οποίες πιθανόν να τα επιθυμούν. Επί τούτου, ο νέος αρχηγός ΓΕΑ Χρ. Χριστοδούλου τονίζει ότι εκείνο που τον ενδιαφέρει είναι περισσότερο η ποιότητα και λιγότερο η ποσότητα των αεροσκαφών αυτού του τύπου.

Οι ίδιες πηγές υπολόγιζαν ότι οι εργασίες για αναβάθμιση των F-16 δεν μπορεί παρά να ξεκινήσουν το νωρίτερο σε ένα χρόνο από σήμερα, ενώ τα πρώτα 15 αναβαθμισμένα αεροσκάφη θα έχουν παραδοθεί από την ΕΑΒ περί τα μέσα του 2019. Ως προς τα F-35, εφόσον δημιουργηθούν οι απαραίτητες δημοσιονομικές συνθήκες, στο ΓΕΑ εκτιμούν ότι ένας ρεαλιστικός αριθμός απόκτησης θα είναι αυτός μιας πολεμικής μοίρας, 20 αεροσκαφών.

Πέρα από τα συγκεκριμένα προγράμματα, φαίνεται ότι ξεκλείδωσε και η προμήθεια περίπου 70 ελικοπτέρων τύπου OH-58D Kiowas για την Αεροπορία Στρατού. Τα συγκεκριμένα ελικόπτερα παραχωρούνται στην Ελλάδα ως πλεονάζον υλικό. Το αμερικανικό μοντέλο – προσαρμοσμένο βεβαίως στις ελληνικές ιδιαιτερότητες και ανάγκες – φαίνεται να είναι πρότυπο και για την αναδιοργάνωση της αμυντικής διάταξης στο Αιγαίο. Στο ΓΕΕΘΑ τηρούν σιγήν ιχθύος. Ωστόσο, με εντολή του Α/ΓΕΕΘΑ Ευάγγελου Αποστολάκη έχει συσταθεί μια επιτροπή η οποία επεξεργάζεται τρόπους για την ενίσχυση της διακλαδικότητας στο Αιγαίο. Μία από αυτές βασίζεται στην υπαγωγή της ΑΣΔΕΝ στο Αρχηγείο Στόλου.

Ανορθόδοξες λύσεις

Το περιβάλλον ασφαλείας στο Αιγαίο, όπως αυτό διαμορφώνεται και φάνηκε ακόμη και την τελευταία εβδομάδα με τις τουρκικές προκλήσεις στα Ίμια, ανοιχτά της Παναγιάς, όπου τρεις ακταιωροί «απάγκιασαν» για δέκα ώρες, και στο κεντρικό Αιγαίο, απαιτεί πιο ανορθόδοξες λύσεις, κάτι το οποίο ο κ. Αποστολάκης φαίνεται ότι θέλει να προωθήσει, αλλάζοντας και το καθεστώς δραστηριοποίησης των Ειδικών Δυνάμεων όπου αυτές χρειαστούν.

Η τοποθέτηση του προερχόμενου από τις Ειδικές Δυνάμεις αντιναυάρχου κ. Ι. Παυλόπουλου στη θέση του αρχηγού Στόλου είναι μια ένδειξη προς αυτή την κατεύθυνση. Τέλος, ο κ. Αποστολάκης αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στον ναύσταθμο του Πολεμικού Ναυτικού στη Σούδα, τον οποίο επιθυμεί να επαναφέρει στην παλαιότερη αίγλη του. Στόχος είναι η Σούδα να μπορεί να ελλιμενίσει μια μοίρα του Π.Ν., ώστε να υπάρχει η δυνατότητα αμεσότερης παρέμβασης στην ευρύτερη γεωστρατηγική περιφέρεια και να αποσυμφορηθεί η Σαλαμίνα.

*Πηγή: Εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2017.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας