Αποκαλυπτικός Ακάρ: Ανοιχτή σε διάλογο για διαμοιρασμό του πλούτου του Αιγαίου!

694
«Τασσόμαστε υπέρ του διαλόγου και είμαστε έτοιμοι να μιλήσουμε ή να επισκεφθούμε όποτε μας απευθύνουν πρόσκληση», είπε ο Akar σε σχέση με την Ελλάδα.
Εργαζόμαστε με την Ελλάδα για την επίλυση διαρκών ζητημάτων μέσω «σχέσεων καλής γειτονίας σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο» δήλωσε σε συνέντευξή του ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Hulusi Akar στο πλαίσιο της διπλωματικής προσέγγισης των δύο χωρών.
«Τασσόμαστε υπέρ του διαλόγου και είμαστε έτοιμοι να μιλήσουμε ή να επισκεφθούμε όποτε μας απευθύνουν πρόσκληση», είπε ο Akar σε σχέση με την Ελλάδα.
Αποκάλυψε ότι ο ίδιος και ο Έλληνας ομόλογός του (σ.σ. Νίκος Παναγιωτόπουλος) είχαν τηλεφωνική επικοινωνία πρόσφατα μετά την σεισμική καταστροφή στην Τουρκία και το θανατηφόρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στην Ελλάδα.
«Είχαμε έναν εποικοδομητικό, θετικό διάλογο από το τηλέφωνο.
Υπήρξε θετική αμοιβαία διπλωματία και είχαμε την ευκαιρία να πούμε για άλλη μια φορά ότι είμαστε ανοιχτοί για συνομιλίες και διάλογο και εκφράζουμε διαρκώς την υποστήριξή μας στον διαμοιρασμό του πλούτου στο Αιγαίο», σημείωσε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας.

Οι ΗΠΑ μας χρωστάνε 1,4 δισ. δολ και πέντε F – 35

Ερωτηθείς για τα εξοπλιστικά ο Τούρκος υπουργός Άμυνας επισήμανε πως οι ΗΠΑ χρωστάνε στην Άγκυρα 1,4 δισεκατομμύρια δολάρια και πέντε F-35.
Για τα τουρκικά F-16 αναγνώρισε ότι εξελίσσεται αργά, αλλά όπως είπε «η Τουρκία έχει εναλλακτικές».
«Αγοράζουμε 40 F-16 Block 70 Vipers. μαζί με αυτά τα F-16, υπάρχει ένας εκσυγχρονισμός των F-16 που ήδη έχουμε. Στο πλαίσιο αυτών των δραστηριοτήτων εκσυγχρονισμού, οι διυπουργικές συνομιλίες μας με το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ έχουν φθάσει σε θετικό σημείο. Ταυτόχρονα, γνωρίζουμε ότι αυτό υποστηρίζεται από τον Λευκό Οίκο και αποστέλλεται στο Κογκρέσο», δήλωσε ο Akar.
«Η ελπίδα και η ευχή μας είναι ότι το Κογκρέσο θα λάβει μια απόφαση με κοινή λογική σύμφωνα με τις ιδέες του Λευκού Οίκου και του Πενταγώνου. Αναμένουμε θετικά και συγκεκριμένα βήματα το επόμενο διάστημα. Αναμένουμε ότι αυτό θα πραγματοποιηθεί πολύ σύντομα», συνέχισε.
«Στο θέμα των F-35, η συνεργασία μας έληξε, και χωρίσαμε με τρόπο που δεν μπορεί να εξηγηθεί ούτε νομικά ούτε ηθικά. Στις 18 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκε συνάντηση. Στη συνάντηση αυτή επιτεύχθηκε συμφωνία για οικονομικά, πολιτικά και τεχνικά θέματα. Θα συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις τις επόμενες ημέρες» πρόσθεσε.
«Η επιστροφή στο πρόγραμμα είναι ένα ξεχωριστό θέμα. Προς το παρόν, ο σκοπός των διαπραγματεύσεών μας είναι η καταβολή των 1,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων που έχουμε καταβάλει. Επί του παρόντος, υπάρχουν πέντε F-35 που δικαιούμαστε, και συζητάμε για το μέλλον αυτού το θέματος. Οι διαπραγματεύσεις μας συνεχίζονται χωρίς να διακυβεύονται τα δικά μας δικαιώματα και συμφέροντα», υπογράμμισε.

Για ένταξη Σουηδίας – Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

Όσον αφορά στο ΝΑΤΟ, τόνισε πως η Τουρκία αναμένει από τη Σουηδία και τη Φινλανδία να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους βάσει της τριμερούς συμφωνίας για να ενταχθούν στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.
«Η Τουρκία είναι εκεί που ήταν πάντα. Δεν είμαστε κατά της ένταξης της Σουηδίας ή της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, αλλά έχουμε έναν αγώνα κατά της τρομοκρατίας που βρίσκεται σε εξέλιξη για περισσότερα από 40 χρόνια και περιμένουμε από όλους, αν όχι τόσο έντονα όσο εμείς, να δείξουν λίγη ευαισθησία για αυτό το θέμα », είπε ο Akar.
Υποστήριξε ότι το δικαίωμα των σκανδιναβικών κρατών στην άμυνα είναι «σεβαστό», αλλά τόνισε ότι η Τουρκία αναμένει από τη Στοκχόλμη και το Ελσίνκι να «γνωρίσουν ότι ο αγώνας μας κατά της τρομοκρατίας είναι επίσης σεβαστός και να ενεργήσουν αναλόγως εκπληρώνοντας τις δεσμεύσεις τους».

Η Φινλανδία κινείται πιο γρήγορα

«Από τη μια πλευρά, η Τουρκία θέλει να βοηθήσει στην ενίσχυση του ΝΑΤΟ, θέλει κάθε κράτος μέλος να είναι δυνατό. Από την άλλη πλευρά, είναι απαράδεκτο για εμάς οι επιχειρήσεις μας που γίνονται για την ενίσχυση της χώρας και των ενόπλων δυνάμεών μας να εμποδίζονται από τέτοιες φιλικές και συμμαχικές χώρες», πρόσθεσε.
Ερωτηθείς για το εάν η Φινλανδία και η Σουηδία είναι «διαφορετικές» με οποιονδήποτε τρόπο, ο Akar σημείωσε: «Η Φινλανδία κινείται λίγο πιο γρήγορα από τη Σουηδία.
Θα μπορούσαμε να πούμε ότι έχει έρθει λίγο πιο κοντά μας όσον αφορά την εκπλήρωση των όρων της συμφωνίας, αλλά πιστεύω ότι η Σουηδία πρέπει να ενεργήσει λίγο πιο γρήγορα».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας