Μεγάλη νίκη των εργαζομένων στην ΕΥΔΑΠ και του προοδευτικού κόσμου

1313

Νίκη ευρύτερες διαστάσεις

Μια σημαντική είδηση είχαμε αυτές τις μέρες

Είναι η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) να σταματήσει τη  διαγωνιστική διαδικασία για παράδοση    του δικτύου  μεταφοράς νερού της ΕΥΔΑΠ από τα φράγματα στην Αθήνα, την   παράδοση  σε ιδιώτες της συντήρησης και λειτουργίας του Εξωτερικού Υδροδοτικού Συστήματος που εξυπηρετεί περίπου 5 εκατομμύρια πολίτες.

Το ΣτΕ, ακύρωσε την  παράδοση, μέσω σύμπραξης με ιδιώτη, της συντήρησης και λειτουργίας για 20 έτη των φραγμάτων και ταμιευτήρων Ευήνου, Μόρνου, Μαραθώνα και Υλίκης, των γεωτρήσεων της Πάρνηθας και του βοιωτικού κάμπου, των υδραγωγείων και των δικτύων μεταφοράς του νερού στα αντλιοστάσια.

Με την ομόφωνη απόφασή 1886/2022 της μείζονος σύνθεσης του Δ’ Τμήματος του ΣΤΕ επί της προσφυγής που είχαν καταθέσει φορείς και εργαζόμενοι της ΕΥΔΑΠ, το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο δέχεται ότι:

  • Κατά το ΣτΕ ,η παροχή ύδρευσης είναι ένα ενιαίο σύστημα από τις πηγές μέχρι τις βρύσεςκαι ότι η ΕΥΔΑΠ και η Εταιρεία Παγίων ΕΥΔΑΠ «αποτελούν ενιαίο λειτουργικό σύστημα»,
  • Το ως άνω «ενιαίο λειτουργικό σύστημα» πληροί τους όρους του Συντάγματος, όπως αυτοί ερμηνεύθηκαν από τις Ολ.ΣτΕ 1906/2014 και 190/2022, δεδομένου ότι αφενός η Εταιρεία Παγίων ΕΥΔΑΠ αποτελεί νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου και αφετέρου η ΕΥΔΑΠ ελέγχεται από το Δημόσιο δια της κατοχής της πλειοψηφίας, τουλάχιστον, του μετοχικού κεφαλαίου από αυτό.
  • Η έννοια του άρθρου 114 του ν. 4812/2021, «κατά τη σύμφωνη προς το Σύνταγμα ερμηνεία», όπως και του νόμου περί ΣΔΙΤ, δηλ. του ν. 3389/2005, είναι ότι η παραχώρηση με ΣΔΙΤ είναι επιτρεπτή μόνο για την εκτέλεση «συγκεκριμένου κάθε φορά έργου ή την παροχή συγκεκριμένης υπηρεσίας» και όχι, όπως εν προκειμένω, «για την εν γένει συντήρηση και λειτουργία του ΕΥΣ στο σύνολό του».

Είναι η τρίτη φορά που το Συμβούλιο της Επικρατείας μπλοκάρει την άμεση ή έμμεση ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης νερού στην πρωτεύουσα.

Συνιστά λοιπόν  μια συνέχεια της απόφασης του  2014 για  απαγόρευση διάθεσης του πλειοψηφικού πακέτου της ΕΥΔΑΠ και για  ακύρωση της μεταβίβασής του στο ΤΑΙΠΕΔ. Ως γνωστό και  το 2022  το ΣΤΕ ζήτησε να μετακινηθούν ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ εκτός υπερταμείου

Σύμφωνά με το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο,  οι εταιρείες ύδρευσης πρέπει να  ανήκουν στο  Δημόσιο καθώς οι υπηρεσίες τους είναι αναγκαίες για την επιβίωση του πληθυσμού.

Έτσι, έχουμε σήμερα  μια  σημαντικότατη απόφαση του ΣτΕ που αποτελεί το  τρίτο κατά σειρά φρένο στην ιδιωτικοποίηση του νερού

Η απόφαση βεβαίως αυτή  δεν ήρθε σαν «κεραυνός εν αιθρία» Αντίθετα ήταν το αποτέλεσμα ενός  μακροχρόνιου αγώνα που διεξάγουν οι εργαζόμενοι της ΕΥΔΑΠ,  το λαϊκό κίνημα, οι προοδευτικοί δικηγόροι, όπως η  Αικατερίνη Γεωργιάδου και ο Αλέξανδρος Σαρηβαλάσης που χειρίστηκαν δραστήρια  την υπόθεση αυτή. κατά της ιδιωτικοποίησης του νερού.  

Να τονιστεί όμως εδώ,   ότι το λαϊκό κίνημα δεν πρέπει να επαναπαυθεί αλλά να επαγρυπνεί με δεδομένο ότι οι δυνάμεις της αντίδρασης δεν το βάζουν εύκολα κάτω

Είναι γνωστό, πως,  μέσα στο 2022  με την ψήφιση του νόμου 4964/2022, επαναφέρονται η  ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ στην ΕΕΣΥΠ, το κοινώς λεγόμενο Υπερταμείο, παρά την κατηγορηματικά αντίθετη ακυρωτική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Είναι παράλογη  μια τέτοια ρύθμιση όταν  η μείζων Ολομέλεια του ΣτΕ σχεδόν ομόφωνα (με ψήφους 25 έναντι 2) ακύρωσε ως αντίθετη προς το Σύνταγμα τη μεταβίβαση προς το Υπερταμείο του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών των ΕΥΔΑΠ / ΕΥΑΘ ιδιοκτησίας Ελληνικού Δημοσίου, με το σκεπτικό ότι το Σύνταγμα απαιτεί όπως η ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΑΘ τελούν όχι απλώς υπό την εποπτεία, αλλά υπό τον ουσιαστικό έλεγχο του Ελληνικού Δημοσίου. Αυτό προϋποθέτει την κατοχή από το Δημόσιο της πλειοψηφίας του μετοχικού κεφαλαίου των δύο αυτών κοινωφελών εταιριών. Κατά συνέπεια, συνιστά παράβαση του Συντάγματος η μεταβίβαση του ανωτέρω μετοχικού κεφαλαίου στην ΕΕΣΥΠ , διότι η ανώνυμη αυτή εταιρία, σύμφωνα με τον ιδρυτικό της νόμο, αποτελεί αμιγώς κερδοσκοπικό ιδιωτικό φορέα, επιφορτισμένο με την οικονομική εκμετάλλευση της περιουσίας του Δημοσίου για την εξυπηρέτηση ιδίως των δανειακών υποχρεώσεων της χώρας. Όμως τέτοιες εξελίξεις και παλινωδίες  πρέπει να σημάνουν συναγερμό και επαγρύπνηση γιατί οι δυνάμεις της συντήρησης και  εκμετάλλευσης δεν το βάζουν εύκολα κάτω

Η νίκη για την ΕΥΔΑΠ πρέπει να εδραιωθεί με κάθε τρόπο και αυτό επιβάλλει πάνω από όλα επαγρύπνηση και  αγώνα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας