Οι τροϊκανοί στην Αθήνα για fast track αξιολόγηση της ελληνικής αποικίας

836

Τα μνημόνια δεν τελείωσαν, οι εκβιασμοί στους πολιτικούς υπαλλήλους του προτεκτοράτου συνεχίζονται.

Τη δεδομένη στιγμή η βελόνα του δημόσιου χρέους δείχνει σε απόλυτα μεγέθη τα 355 δισ. ευρώ και τα 357 δισ. ευρώ για το 2023, αλλά ως ποσοστό του ΑΕΠ το 169,1% και το 161,6% αντίστοιχα

Με διαδικασίες-εξπρές παρά τα δύσκολα σημεία θα διεξαχθεί η πρώτη αξιολόγηση από τους δανειστές στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού εξαμήνου που θα ανοίξει τον δρόμο για την τελική δόση των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους ύψους 750 εκατ. ευρώ.

Οι τέσσερις επικεφαλής (Ε.Ε., ESM, EKT, ΔΝΤ) θα βρίσκονται αύριο 11/10 στην Αθήνα για να πιάσουν το νήμα από εκεί που το άφησαν τα τεχνικά κλιμάκια ολοκληρώνοντας σε μια μέρα τον έλεγχο για την πρόοδο στις 22 μεταρρυθμίσεις που ήταν παραδοτέες έως τον Νοέμβριο, και οι οποίες μεταξύ άλλων αφορούν: τον χρηματοπιστωτικό τομέα, τις ιδιωτικοποιήσεις, τη Δικαιοσύνη, την πρωτοβάθμια Υγεία, το Κτηματολόγιο, την κωδικοποίηση της εργατικής νομοθεσίας και την επίτευξη των συμφωνηθέντων στόχων για την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών και των εκκρεμών συντάξεων.

Με εξαίρεση τις συντάξεις, όπου καταγράφεται ελαχιστοποίηση του «στοκ», στα υπόλοιπα προαπαιτούμενα της λίστας υπάρχουν ανεκτέλεστα που έρχονται ως υπόλοιπα από το προηγούμενο πρόγραμμα, ακόμη και από τα μνημόνια, όπως είναι για παράδειγμα οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του κράτους σε ιδιώτες, που παραμένουν σε υψηλά επίπεδα.
Μεγάλο ενδιαφέρον θα έχει για τους θεσμούς και η ενότητα συζητήσεων για τα δημοσιονομικά, καθώς αναμένονται αναλυτικά στοιχεία για τις επιβαρύνσεις στο έλλειμμα από τις κρατικές επιδοτήσεις σε ηλεκτρικό ρεύμα και καύσιμα, αλλά και από το αυξημένο επίδομα θέρμανσης.

Στο οικονομικό επιτελείο έχουν κατεβάσει στο 1,7% από 2% του ΑΕΠ την εκτίμηση για το φετινό έλλειμμα χάρη στα αυξημένα έσοδα από τον τουρισμό και των υπερ-εισπράξεων από τον ΦΠΑ.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2022 θα κλείσει με 4,5 δισ. ευρώ παραπάνω εισπράξεις από φόρους, εκ των οποίων τα 4 δισ. ευρώ θα είναι οι… υπεραναλήψεις από τον ΦΠΑ.

Για το 2023 ο στόχος του προσχεδίου για τα πλεονάσματα δεν συμβαδίζει με αυτόν στο Πρόγραμμα Σταθερότητας καθώς έχει αναθεωρηθεί επί τα χείρω στο 0,7% του ΑΕΠ από 1,1%, προκειμένου να βρεθεί το 1 δισ. ευρώ του ειδικού αποθεματικού για την ενέργεια.
Ωστόσο η αλλαγή του στόχου πιάστηκε στα ραντάρ των τεχνικών κλιμακίων, τα οποία με τη σειρά τους ενημέρωσαν τους επικεφαλής προκειμένου να είναι ενήμεροι στη συζήτηση που θα ανοίξει για τις επισφάλειες από την ενεργειακή κρίση, όπου το μεγάλο κεφάλαιο είναι ο πληθωρισμός.Παρά τα μέτωπα στο οικονομικό επιτελείο παραμένουν αισιόδοξοι ότι η αξιολόγηση θα κλείσει με θετικό πρόσημο και δεν θα υπάρχουν εκπλήξεις στο Eurogroup του Δεκεμβρίου που θα λάβει τις οριστικές αποφάσεις με βάση την έκθεση συμπερασμάτων των θεσμών που θα δημοσιοποιήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Νοέμβριο.
Οπως μάλιστα τονίζει αρμόδια πηγή, στην έκθεση θα υπάρχουν «γκρίζες ζώνες», οι οποίες όμως επισκιάζονται από τα μποφόρ στην ενέργεια.

Σύμφωνα με τον ίδιο παράγοντα, η απόφαση για την εκκρεμούσα δόση των 750 εκατ. ευρώ από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων και από την κατάργηση του πέναλτι 2% στο επιτόκιο για δάνειο του 2012 που θα λάβει η χώρα από τον EFSF θα είναι θετική για την Ελλάδα και θα έρθει να ενισχύσει το ταμειακό μαξιλάρι των 40 δισ. ευρώ.

Αντιθέτως, αν υπάρξει πρόβλημα, όπως αναφέρεται, θα είναι με τις εγγυήσεις για τα δάνεια του «Ηρακλή», καθώς έχει ανοίξει συζήτηση στη Eurostat να περάσουν στο ελληνικό χρέος μολονότι αυτές δεν έχουν καταπέσει.
Πάνω στο οξύμωρο αυτό γεγονός συντάσσεται και η ελληνική επιχειρηματολογία καθώς κάτι ανάλογο δεν συνέβη στην περίπτωση της Ιταλίας.
Τη δεδομένη στιγμή η βελόνα του δημόσιου χρέους δείχνει σε απόλυτα μεγέθη τα 355 δισ. ευρώ και τα 357 δισ. ευρώ για το 2023, αλλά ως ποσοστό του ΑΕΠ το 169,1% και το 161,6% αντίστοιχα.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας