Μετά τις κυρώσεις ξηρασία-«Κατεβάζουν διακόπτες» υδροηλεκτρικά και πυρηνικά εργοστάσια στην Δύση

981
Μετά τις κυρώσεις η ξηρασία-

Οι κυρώσεις της Δύσης κατά της Ρωσίας και η απαγόρευση εισαγωγής υδρογονανθράκων από την Ρωσία το μόνο που θα καταφέρει είναι να παγώσει τους Ευρωπαίους πολίτες και να καταστρέψει τις οικονομίες της.

“Αρωγός” στην αύξηση της έντασης του γεγονότος αυτού για την Ευρώπη που πασχίζει να βρει εναλλακτικές πηγές ενέργειας ασκεί η παρατεταμένη ξηρασία λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Υδροηλεκτρικοί σταθμοί, πυρηνικοί αντιδραστήρες και ηλιακά πάνελ δεν μπορούν να αποδώσουν τα μέγιστα, με την παραγωγή ενέργειας να μειώνεται δραματικά και ορισμένους αναλυτές να εκτιμούν ότι πρόκειται για μια δύσκολη κατάσταση η οποία δίνει στους ευρωπαίους μια πρόγευση του χειμώνα που επακολουθήσει.

Η ηλεκτρική ενέργεια από τα υδροηλεκτρικά εργοστάσια έχει μειωθεί συνολικά κατά 20%. Στις πυρηνικές εγκαταστάσεις υπάρχει επίσης μείωση της παραγωγής, καθώς εκεί το νερό χρησιμοποιείται προκειμένου να ψύχονται οι αντιδραστήρες.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι υψηλές θερμοκρασίες πλήττουν την παραγωγή ενέργειας και από ορυκτές και ηλιακές πηγές. Αυτό συμβαίνει επειδή η τεχνολογία στους σταθμούς δεν αποδίδει εξίσου καλά στις υψηλές θερμοκρασίες. Η δε Ιταλία λαμβάνει περίπου το 1/5 της ισχύος της από υδροηλεκτρικά εργοστάσια, με τη μείωση να ανέρχεται περίπου στο 40% τους τελευταίους 12 μήνες.

Παρόμοιο σκηνικό και στην Ισπανία, όπου η ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται μειώθηκε κατά 44%, σύμφωνα με στοιχεία από τους ερευνητές ενέργειας Rystad Energy. «Η παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας μπορεί να επηρεάζεται από αστάθμητους παράγοντες, αλλά η μείωση σε ποσοστό 40% είναι απολύτως ακραία», λέει ο Fabian Rοnningen, αναλυτής ενέργειας της Rystad.

Πώς η ξηρασία δοκιμάζει την ενεργειακή επάρκεια της Ευρώπης-1

Η Νορβηγία αντιμετωπίζει επίσης προκλήσεις με την υδροηλεκτρική ενέργεια. Η κυβέρνηση προειδοποιεί ότι ενδέχεται να μην είναι σε θέση να συνεχίσει να εξάγει ενέργεια σε χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο. Στη Γαλλία, περίπου οι μισοί από τους 56 αντιδραστήρες του στόλου είναι εκτός σύνδεσης, ενώ αρκετοί έχουν επηρεαστεί από προβλήματα διάβρωσης. Αυτοί οι αντιδραστήρες ψύχονται με νερό από ποτάμια, η στάθμη των οποίων είναι τώρα χαμηλή, ενώ οι θερμοκρασίες είναι υψηλές.

«Όταν η στάθμη στα ποτάμια είναι πολύ χαμηλή και το νερό πολύ ζεστό, πρέπει να σταματήσετε να ψύχετε τους πυρηνικούς σταθμούς. Αυτό συμβαίνει επειδή το νερό που απελευθερώνεται είναι επικίνδυνο για τα ψάρια και άλλα είδη στα ποτάμια», δήλωσε η καθηγήτρια Sonia Seneviratne, από το Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Ζυρίχης. Η γαλλική κυβέρνηση ως προσωρινό μέτρο επιτρέπει σε ορισμένες εγκαταστάσεις να απελευθερώσουν πολύ ζεστό νερό πίσω στα ποτάμια.

Χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου και της Γαλλίας, βασίζονται η μία στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας της άλλης.

Σημειώνεται ότι τα ποτάμια της Γαλλίας μπορεί να μην αποτελούν βασικές μεταφορικές αρτηρίες, αλλά χρησιμεύουν για την ψύξη των πυρηνικών σταθμών που παράγουν το 70% της ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας.

«Εάν και τα γαλλικά και τα βρετανικά συστήματα βρίσκονται ταυτόχρονα υπό πίεση τότε κανείς δεν ξέρει πραγματικά τι θα συμβεί», λέει η κ. Porter με την ίδια να υπογραμμίζει ότι πρόκειται για πρόγευση του τι μπορεί να συμβεί τον χειμώνα, ενώ προειδοποιεί ότι ενδέχεται να υπάρχουν περιορισμοί στη χρήση ενέργειας για μεγάλους καταναλωτές.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας