Επικίνδυνες εξελίξεις-Το Ισραήλ απειλεί με επιθέσεις Ιράν για «λόγους αυτοάμυνας»

907
Το Ισραήλ απειλεί με επιθέσεις Ιράν

Ο Ισραηλινός πρωθυπουρργός τόνισε την επείγουσα ανάγκη κινητοποίησης της διεθνούς κοινότητας να αναλάβει δράση κατά του Ιράν, χρησιμοποιώντας όλα τα μέσα

Ανησυχητικά κλιμακώνεται η ένταση στη Μέση Ανατολή με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Naftali Bennett να διαμηνύει στον επικεφαλής της πυρηνικής εποπτείας του ΟΗΕ ότι το εβραϊκό κράτος είναι έτοιμο να χρησιμοποιήσει το «δικαίωμά του στην αυτοάμυνα» προκειμένου να εμποδίσει το Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα.
Σε μια συνάντηση με τον επικεφαλής του ΔΟΑΕ (Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας) Rafael Grossi στην Ιερουσαλήμ, ο Bennett κατηγόρησε την Τεχεράνη ότι εξαπάτησε τον κόσμο σχετικά με τις ατομικές της δραστηριότητες.
Eξέφρασε δε τη βαθιά ανησυχία του Ισραήλ σχετικά με τη «συνεχιζόμενη πρόοδο του Ιράν προς την απόκτηση πυρηνικών όπλων», εξαπατώντας παράλληλα τη διεθνή κοινότητα και χρησιμοποιώντας ψευδείς πληροφορίες.
Ο Ισραηλινός ηγέτης «τόνισε την επείγουσα ανάγκη κινητοποίησης της διεθνούς κοινότητας να αναλάβει δράση κατά του Ιράν, χρησιμοποιώντας όλα τα μέσα, προκειμένου να αποτρέψει το Ιράν από το να αποκτήσει πυρηνικά όπλα».

Η τελματωμένη αναβίωση της πυρηνικής συμφωνίας

Η προειδοποίηση του Bennett έρχεται εν μέσω δύσκολων προσπαθειών για αναβίωση της πυρηνικής συμφωνίας του 2015 μεταξύ του Ιράν και των παγκόσμιων δυνάμεων με στόχο να εμποδίσουν την Τεχεράνη να αναπτύξει ατομικά όπλα.
Η συμφωνία ορόσημο ήρε τις περισσότερες κυρώσεις με αντάλλαγμα τον περιορισμό των πυρηνικών του δραστηριοτήτων από το Ιράν.
Η συμφωνία κατέρρευσε αφότου ο πρόεδρος Donald Trump απέσυρε τις Ηνωμένες Πολιτείες από τη συμφωνία και επανέφερε τις αυστηρές κυρώσεις στο Ιράν.
Οι προσπάθειες της κυβέρνησης του προέδρου Joe Biden την αναβίωση της συμφωνίας ξεκίνησαν στη Βιέννη τον Απρίλιο 2021, αλλά στη συνέχεια ναυάγησαν.

Μονομερής δράση

Η επίσκεψη του Grossi έγινε αφότου η παγκόσμια πυρηνική επιτήρηση στις 30 Μαΐου είπε ότι εξακολουθούσε να έχει ερωτήματα που «δεν έχουν διευκρινιστεί» παρά τις μακροχρόνιες προσπάθειες να πειστεί το Ιράν να εξηγήσει την παρουσία πυρηνικού υλικού σε τρεις αδήλωτες τοποθεσίες.
Ο Bennett είπε ότι το Ισραήλ προτιμά τη διπλωματία αλλά «επιφυλάσσεται του δικαιώματος της αυτοάμυνας και της δράσης κατά του Ιράν προκειμένου να μπλοκάρει το πυρηνικό του πρόγραμμα εάν η διεθνής κοινότητα δεν πετύχει στο σχετικό χρονικό πλαίσιο».
Το Ισραήλ ήταν ένθερμος αντίπαλος της πυρηνικής συμφωνίας του 2015 και χαιρέτισε τη μονομερή αποχώρηση της κυβέρνησης Trump από τη συμφωνία.
Το Ισραήλ πιστεύεται ευρέως ότι είναι η μόνη ατομική δύναμη στη Μέση Ανατολή, αλλά η χώρα αρνείται να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει ότι διαθέτει πυρηνικά όπλα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας