Η δραματική αλλαγή γραμμής των N.Y.Times από τη νίκη στην Ουκρανία

1557
Η δραματική αλλαγή γραμμής των N.Y.Times

Zero Hedge,MAY 31, 2022 – 03:20 AM

Authored by John Walsh via Consortium News,

Μετάφραση: Μιχαήλ Στυλιανού

Στις 11 Μαΐου οι New York Times δημοσίευσε ένα άρθρο που τεκμηριώνει ότι όλα δεν πήγαιναν καλά για τις ΗΠΑ στην Ουκρανία, και ένα συνοδευτικό άρθρο γνώμης που υποδείκνυε ότι  μια αλλαγή κατεύθυνσης μπορεί να επιβάλλεται.

Στη συνέχεια, στις 19 Μαΐου, η συντακτική επιτροπή, το πλήρες Διευθυντήριο των Times, πέρασε από τις υποδείξεις σε μια κραυγαλέα έκκληση για αλλαγή κατεύθυνσης, δηλώνοντας ότι «η πλήρης νίκη» επί της Ρωσίας δεν είναι δυνατή και ότι η Ουκρανία θα πρέπει να διαπραγματευτεί μια ειρήνη με τρόπο που να αντικατοπτρίζει μια «ρεαλιστική αξιολόγηση» και τα «όρια» της δέσμευσης των ΗΠΑ. Οι Times χρησιμεύουν ως ένας από τους κύριους διαμορφωτές της κοινής γνώμης για την ελίτ και έτσι οι δηλώσεις τους δεν πρέπει να ακούγονται  με ελαφρότητα.

Τα όρια των ΗΠΑ

Το κύριο άρθρο περιέχει τα ακόλουθα βασικά αποσπάσματα:

«Τον Μάρτιο, αυτό το συμβούλιο υποστήριξε ότι το μήνυμα των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμάχων τους προς τους Ουκρανούς και τους Ρώσους πρέπει να είναι: Ανεξάρτητα από το πόσο καιρό θα χρειαστεί, η Ουκρανία θα είναι ελεύθερη. …”

«Ο στόχος αυτός δεν μπορεί να μετατοπιστεί, ωστόσο στο τέλος, δεν είναι προς το συμφέρον της Αμερικής να βυθιστεί σε ολοκληρωτικό πόλεμο με τη Ρωσία, ακόμα και αν μια ειρήνη κατόπιν διαπραγματεύσεων ενδέχεται να απαιτήσει από την Ουκρανία να λάβει κάποιες δύσκολες αποφάσεις».

Και, για να διασφαλιστεί ότι δεν υπάρχει ασάφεια, συνέχιζε:

«Μια αποφασιστική στρατιωτική νίκη για την Ουκρανία επί της Ρωσίας, στην οποία η Ουκρανία ανακτά όλα τα εδάφη που έχει καταλάβει η Ρωσία από το 2014, δεν αποτελεί ρεαλιστικό στόχο. … Η Ρωσία παραμένει πολύ ισχυρή…»

Στη συνέχεια, για να βεβαιωθεί ότι ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και οι Ουκρανοί καταλαβαίνουν τι πρέπει να κάνουν, προσθέτει:

«.. Ο κ. Μπάιντεν θα πρέπει επίσης να καταστήσει σαφές στον Πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και στον λαό του ότι υπάρχει ένα όριο στο πόσο μακριά θα φτάσουν οι Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ για να αντιμετωπίσουν τη Ρωσία, και όρια στα όπλα, στα χρήματα και στην πολιτική υποστήριξη που μπορούν να συγκεντρώσουν. Είναι επιτακτική ανάγκη οι αποφάσεις της ουκρανικής κυβέρνησης να βασίζονται σε ρεαλιστική αξιολόγηση των μέσων της και πόση περισσότερη καταστροφή μπορεί να υποστεί η Ουκρανία».

Όταν ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι διάβασε αυτές τις συστάσεις, πρέπει σίγουρα να άρχισε να ιδρώνει. Η φωνή των αφεντικών του τού έλεγε ότι αυτός και η Ουκρανία θα πρέπει να κάνουν κάποιες θυσίες για να σώσουν οι ΗΠΑ το κύρος τους. Καθώς σκέφτεται τις επιλογές του, οι σκέψεις του πρέπει σίγουρα να χρονολογούνται από τον Φεβρουάριο του 2014 και το πραξικόπημα maidan που υποστηρίχθηκε από τις ΗΠΑ και κορυφώθηκε με την βιαστική έξοδο του προέδρου Viktor Yanukovych από το γραφείο του, τη χώρα του και σχεδόν από αυτή τη γη.

Ο Αλέξανδρος Μερκούρης του The Duran εξηγεί τη μετατόπιση των δυτικών μέσων ενημέρωσης που αναφέρουν:

Πολύ επικίνδυνο.

Στα μάτια των συντακτών των Times, ο πόλεμος έχει γίνει ένας πόλεμος ενδιαμέσων των ΗΠΑ κατά της Ρωσίας όπου οι  Ουκρανοί χρησιμοποιούνται ως χορτονομές κανονιών – και είναι εκτός ελέγχου:

«Η τρέχουσα στιγμή είναι ακατάστατη σε αυτή τη σύγκρουση, γεγονός που μπορεί να εξηγήσει την απροθυμία του Προέδρου Μπάιντεν και του υπουργικού συμβουλίου του να θέσουν σαφείς θέσεις στόχου.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ είναι ήδη βαθιά μπλεγμένοι, στρατιωτικά και οικονομικά. Οι μη ρεαλιστικές προσδοκίες θα μπορούσαν να τους σύρουν όλο και βαθύτερα σε έναν δαπανηρό, παρατεταμένο πόλεμο

«Οι πρόσφατες δηλώσεις της Ουάσιγκτον — ο ισχυρισμός του προέδρου Μπάιντεν ότι ο κ. Πούτιν «δεν μπορεί να παραμείνει στην εξουσία», το σχόλιο του υπουργού Άμυνας Λόιντ Όστιν ότι η Ρωσία πρέπει να «αποδυναμωθεί» και η δέσμευση της προέδρου της Βουλής, Νάνσι Πελόζι, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα στηρίξουν την Ουκρανία «μέχρι να κερδηθεί η νίκη» — μπορεί να προκαλούν διακηρύξεις στήριξης, αλλά δεν μπορούν να φέρουν τις διαπραγματεύσεις πιο κοντά.»

Ενώ οι Times απορρίπτουν αυτές τις «προκλητικές διακηρύξεις», είναι πολύ σαφές ότι για τους νεοσυντηρητικούς που είναι υπεύθυνοι για την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ, ο στόχος ήταν πάντα ένας πόλεμος ενδιαμέσων για την πτώση της Ρωσίας. Αυτό δεν έχει γίνει πόλεμος δι’ αντιπροσώπων· ήταν πάντα ένας πόλεμος δι’ αντιπροσώπων.

Οι νεοσυντηρητικοί δρουν με το Δόγμα Γούλφοβιτς, που διακηρύχθηκε το 1992, λίγο μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου 1.0, από τον νέο-συντηρητικό Paul Wolfowitz, τότε υφυπουργό Άμυνας:

«Προσπαθούμε να αποτρέψουμε οποιαδήποτε εχθρική δύναμη από το να κυριαρχήσει σε μια περιοχή της οποίας οι πόροι, υπό ενοποιημένο έλεγχο, θα επαρκούν για την παραγωγή παγκόσμιας ισχύος.

«Πρέπει να διατηρήσουμε τον μηχανισμό αποτροπής των δυνητικών ανταγωνιστών ακόμα και από το να φιλοδοξούν σε μεγαλύτερη περιφερειακή ή παγκόσμια δύναμη».

Είναι σαφές ότι εάν η Ρωσία είναι «πολύ ισχυρή» για να ηττηθεί στην Ουκρανία, είναι πολύ ισχυρή για να πέσει ως υπερδύναμη.

Τι άλλαξε?

Μετά από επτά χρόνια σφαγής στο Ντονμπάς και τρεις μήνες πολέμου στη νότια Ουκρανία, η συντακτική επιτροπή των Times είχε ξαφνικά μια σπουδή συμπόνιας για όλα τα θύματα του πολέμου και της καταστροφής της Ουκρανίας και άλλαξε γνώμη; Δεδομένης της καταγραφής των Τάιμς κατά τη διάρκεια των δεκαετιών, φαίνεται ότι λειτουργούν και άλλοι παράγοντες.

Καταρχάς, η Ρωσία χειρίστηκε την κατάσταση απροσδόκητα καλά παρά τις  υπεραισιόδοξες προβλέψεις της Δύσης. Η λαϊκή υποστήριξη του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν υπερβαίνει το 80 τοις εκατό.

Από τα 195 έθνη, τα 165 –συμπεριλαμβανομένης της Ινδίας και της Κίνας με το 35% του παγκόσμιου πληθυσμού– αρνήθηκαν να συμμετάσχουν σε κυρώσεις κατά της Ρωσίας, αφήνοντας τις ΗΠΑ, όχι τη Ρωσία, σχετικά απομονωμένες στον κόσμο.

Το ρούβλι, το οποίο ο Μπάιντεν είπε ότι θα ήταν «ερείπιο», όχι μόνο έχει επιστρέψει στα προ Φεβρουαρίου επίπεδα, αλλά έφθασε πρόσφατα σε περίπου ένα διετές ρεκόρ, περίπου 60 ρούβλια στο δολάριο σε σύγκριση με 150 το Μάρτιο.

Η Ρωσία αναμένει μιαν εξαιρετική συγκομιδή και ο κόσμος είναι πρόθυμος για το σιτάρι και το λίπασμα, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, τα οποία παρέχουν σημαντικά έσοδα. Η ΕΕ έχει υποκύψει σε μεγάλο βαθμό στο αίτημα της Ρωσίας να πληρωθεί για φυσικό αέριο σε ρούβλια. Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Γιέλεν προειδοποιεί τους αυτοκαταστροφικούς Ευρωπαίους ότι το εμπάργκο ρωσικού πετρελαίου θα πλήξει περαιτέρω τις οικονομίες της Δύσης.

Οι ρωσικές δυνάμεις σημειώνουν αργή αλλά σταθερή πρόοδο στη νότια και ανατολική Ουκρανία μετά τη νίκη τους στη Μαριούπολη, τη μεγαλύτερη μάχη του πολέμου μέχρι στιγμής, και μια αποθαρρυντικό ήττα για την Ουκρανία.

Στις ΗΠΑ, ο πληθωρισμός, ο οποίος ήταν ήδη υψηλός πριν από την κρίση στην Ουκρανία, έχει οδηγηθεί ακόμη υψηλότερα και έχει φτάσει πάνω από το 8%, με την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ να προσπαθεί τώρα να τον ελέγξει αυξάνοντας τα επιτόκια. Εν μέρει ως αποτέλεσμα αυτού, το χρηματιστήριο έφτασε κοντά στον πάτο. Καθώς ο πόλεμος εξελίσσεται, πολλοί ένωσαν τις δυνάμεις τους με τον Ben Bernanke, πρώην πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας στην πρόβλεψη μιας περιόδου υψηλής ανεργίας, υψηλού πληθωρισμού και χαμηλής ανάπτυξης — της φοβερής στασιμότητας.

Στο εσωτερικό, υπάρχουν ενδείξεις μείωσης της υποστήριξης του πολέμου. Το πιο εντυπωσιακό είναι ότι 57 Ρεπουμπλικάνοι της Βουλής και 11 Ρεπουμπλικάνοι της Γερουσίας καταψήφισαν το τελευταίο πακέτο όπλων προς την Ουκρανία, το οποίο περιλάμβανε πλούσια κέρδη και μίζες για τους κερδοσκόπους του πολέμου. (Εντυπωσιακά κανένας Δημοκρατικός, ούτε ένας, ούτε καν ο πιο «προοδευτικός» δεν ψήφισε κατά της ρίψης καυσίμων στη φωτιά του πολέμου που μαίνεται στην Ουκρανία. Αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία.)

Και ενώ η αμερικανική κοινή γνώμη παραμένει υπέρ της εμπλοκής των ΗΠΑ στην Ουκρανία, υπάρχουν ενδείξεις ολίσθησης. Για παράδειγμα, ο (δημοσκοπικός οργανισμός) Pew αναφέρει ότι εκείνοι που αισθάνονται ότι οι ΗΠΑ δεν κάνουν αρκετά μειώθηκαν από τον Μάρτιο έως τον Μάιο. Καθώς όλο και επιδεινώνεται ο στάσιμο-πληθωρισμός ,  με τις τιμές του φυσικού αερίου και των τροφίμων να αυξάνονται και φωνές όπως αυτές του Τάκερ Κάρλσον και του Ραντ Πολ να επισημαίνουν τη σχέση μεταξύ του πληθωρισμού και του πολέμου, η δυσαρέσκεια είναι βέβαιο ότι θα αυξηθεί.

Τέλος, καθώς ο πόλεμος γίνεται λιγότερο δημοφιλής και παίρνει το τίμημά του, μια εκλογική καταστροφή πλησιάζει το 2022 και το 2024 για τον Μπάιντεν και το Δημοκρατικό Κόμμα, για το οποίο οι Times χρησιμεύουν ως φερέφωνο.

Σημείωση πανικού

Υπάρχει μια νότα πανικού σε αυτή την έκκληση για την εξεύρεση μιας λύσης κατόπιν διαπραγματεύσεων τώρα. Οι ΗΠΑ και η Ρωσία είναι οι μεγαλύτερες πυρηνικές δυνάμεις στον κόσμο με χιλιάδες πυρηνικούς πυραύλους σε επιφυλακή άμεσης εκτόξευσης.. Σε στιγμές υψηλής έντασης, οι πιθανότητες τυχαίου πυρηνικού Αρμαγεδδώνα είναι όλες πολύ πραγματικές.

Η ικανότητα του Μπάιντεν να παραμένει επικεφαλής των γεγονότων τίθεται υπό αμφισβήτηση. Πολλοί άνθρωποι της ηλικίας του μπορούν να χειριστούν μια κατάσταση όπως αυτή, αλλά πολλοί δεν μπορούν και φαίνεται να ανήκει στην τελευταία κατηγορία.

Οι νεοσυντηρητικοί ελέγχουν τώρα την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης Μπάιντεν, του Δημοκρατικού Κόμματος και του μεγαλύτερου μέρους του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος. Αλλά οι νεοσυντηρητικοί θα τα παρατήσουν και θα κινηθούν προς μια λογική και ειρηνική κατεύθυνση, όπως απαιτεί το κύριο άρθρο των Times;

Αυτή είναι μια φαντασίωση πρώτης τάξης. Όπως έχουν παρατηρήσει άλλοι σχολιαστές, γεράκια όπως ο υπουργός Εξωτερικών Antony Blinken, η υφυπουργός Πολιτικών Υποθέσεων Victoria Nuland και ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Jake Sullivan δεν έχουν ταχύτητα όπισθεν. Πάντοτε πατούν γκάζι. Δεν εξυπηρετούν τα συμφέροντα της ανθρωπότητας ούτε εξυπηρετούν τα συμφέροντα του αμερικανικού λαού.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας