Οι φιλορώσοι στη Kherson της Ουκρανίας θέλουν προσάρτηση στην Ρωσία

1086
Οι φιλορώσοι στη Kherson της Ουκρανίας

Σε μια πρώτη αντίδραση, ο Dmitry Peskov, εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, υποστήριξε ότι για να γίνει αποδεκτό το αίτημα της ένταξης της Kherson στη Ρωσική Ομοσπονδία, θα πρέπει να υπάρχει μια σαφής νομική αιτιολόγηση

Αίτημα να ενταχθεί στη Ρωσία η περιφέρεια της Kherson –ουκρανικό έδαφος που έχουν καταλάβει από τα μέσα Μαρτίου οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις– αναμένεται να καταθέσουν οι τοπικές αρχές όπως ανακοίνωσε ο Kirill Stremousov, αναπληρωτής επικεφαλής της στρατιωτικής – πολιτικής διοίκησης της Kherson, ενώ οι ΗΠΑ δεν πιστεύουν ότι ο Ρώσος Πρόεδρος Vladimir Putin θέλει να αναμετρηθεί στρατιωτικά με τη συμμαχία του ΝΑΤΟ.
Ειδικότερα, ο Stremousov, ο οποίος έχει οριστεί στη διοίκηση της περιοχής από τις ρωσικές δυνάμεις αφού εξαναγκάστηκε σε αποχώρηση ο Ihor Kolykhaiev επειδή δεν ήταν συνεργάσιμος, είπε πως η ηγεσία της Kherson σκοπεύει να απευθύνει αίτημα στον πρόεδρο της Ρωσίας, Vladimir Putin για την αποδοχή της περιοχής αυτής στη Ρωσική Ομοσπονδία.
Σε συνέντευξη τύπου, ο Stremousov εκτίμησε πως οι αρμόδιες αρχές θα προετοιμάσουν το νομοθετικό πλαίσιο για την ένταξη στη Ρωσία έως τα τέλη του 2022, όταν και αναμένεται να ληφθεί η σχετική απόφαση, διευκρινίζοντας πως έως τότε τη διαχείριση της περιοχής της Kherson θα έχει η σημερινή η πολιτικό – στρατιωτική διοίκηση.

Πρώτη αντίδραση Μόσχας

Σε μια πρώτη αντίδραση, ο Dmitry Peskov, εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, υποστήριξε ότι για να γίνει αποδεκτό το αίτημα της ένταξης της Kherson στη Ρωσική Ομοσπονδία, θα πρέπει να υπάρχει μια σαφής νομική αιτιολόγηση.
«Οι κάτοικοι της Kherson είναι αυτοί που θα πρέπει να αποφασίσουν για το εάν πρέπει ή όχι να υποβάλλουν αίτημα για ένταξη της περιοχής τους στη Ρωσία.
Επιπλέον, μια τέτοια κίνηση θα πρέπει να έχει σαφή νομική αιτιολόγηση.
Πρόκειται για ένα ζήτημα που πρέπει να αξιολογηθεί πολύ προσεκτικά από νομικούς εμπειρογνώμονες.
Μια τόσο καθοριστική απόφαση θα πρέπει να στηρίζεται σε ένα απολύτως σαφές νομικό πλαίσιο, σε μια νομική αιτιολόγηση, να είναι απολύτως νόμιμη, όπως ήταν το ζήτημα της Κριμαίας.
Ερωτηθείς για το εάν πιστεύει πως στην περιοχή πρέπει να γίνει δημοψήφισμα, ο Peskov υπογράμμισε πως είπε με σαφήνεια αυτό που ήθελε να πει.
«Δεν είπα τίποτα σχετικά με δημοψήφισμα» είπε ο Peskov.

Όχι σε δημοψήφισμα

Παράλληλα ο Stremousov επιβεβαίωσε αυτό που είχε πει παλιότερα, ότι δηλαδή δεν πρόκειται να διεξαχθεί δημοψήφισμα για την προσάρτηση της περιοχής στη Ρωσία, όπως συνέβη το 2014 με την Κριμαία, καθώς όπως άφησε να εννοηθεί, δεν υπάρχει λόγος.
«Το δημοψήφισμα, το οποίο διεξήχθη απολύτως νόμιμα στην Κριμαία, δεν έγινε αποδεκτό από την παγκόσμια κοινότητα, η οποία έκανε τα πάντα για να μην εκλάβει τη Ρωσία ως πλήρες υποκείμενο της παγκόσμιας κοινότητας.
Επομένως, θα υπάρξει ένα διάταγμα που θα υποβληθεί από την ηγεσία της επαρχίας Kherson προς τον Ρώσο Πρόεδρο Vladimir Putin προκειμένου να δεχθεί την Kherson ως μέρος της Ρωσίας» είπε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου ο Stremousov.
Νέο συνταξιοδοτικό και τραπεζικό σύστημα
Επιπλέον, ο Stremousov υποστήριξε ότι θα δημιουργηθεί από την αρχή ένα νέο συνταξιοδοτικό και τραπεζικό σύστημα, επαναλαμβάνοντας πως η Kherson θα γίνει πλήρες υποκείμενο της Ρωσικής Ομοσπονδίας.
Σημειώνεται πως οι τοπικές αρχές είχαν ανακοινώσει πως από την 1η Μαΐου επρόκειτο ολόκληρη η περιοχή να ενταχθεί στο σύστημα του ρουβλίου, το οποίο για μια περίοδο 4 μηνών θα κυκλοφορεί μαζί με το ουκρανικό νόμισμα hryvnia, το οποίο στη συνέχεια θα αποσυρθεί πλήρως.
Πλήρης η υδροδότηση της Κριμαίας
Οι αρχές της Kherson επιβεβαίωσαν επίσης πως έχει αποκατασταθεί πλήρως η υδροδότηση της Κριμαίας, η οποία από το 2014 δεν είχε πρόσβαση στο νερό λόγω του φράγματος που είχαν κατασκευάσει οι Ουκρανοί στον ποταμό Δνείπερο.
Με τη κατάληψη της περιοχής από τους Ρώσους, οι δυνάμεις κατέστρεψαν το φράγμα.
«Το κανάλι της Βόρειας Κριμαίας λειτουργεί με πλήρη δυναμικότητα και υπάρχει άφθονο νερό.
Ολόκληρο το κανάλι έχει τεθεί υπό τον έλεγχο μας.
Η Δημοκρατία της Κριμαίας θα γεμίσει με νερό» υπογράμμισε ο Stremousov, ο οποίος ανέφερε πως έχει αποκατασταθεί και η σιδηροδρομική σύνδεση της Kherson με την Κριμαία, αν και αυτή τη στιγμή χρησιμοποιείται μόνο από τις στρατιωτικές δυνάμεις.

Lavrov: Η Μόσχα δεν θέλει πόλεμο στην Ευρώπη

Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Sergei Lavrov δήλωσε σήμερα πως η Μόσχα δεν θέλει πόλεμο στην Ευρώπη, όμως οι δυτικές χώρες θέλουν να δουν την Ρωσία να ηττάται στη στρατιωτική επιχείρησή της στην Ουκρανία.
«Αν ανησυχείτε για την προοπτική ενός πολέμου στην Ευρώπη – δεν το θέλουμε αυτό καθόλου», δήλωσε ο Lavrov σε συνέντευξη που έδωσε στο Μουσκάτ, έπειτα από συνομιλίες με τον υπουργό Εξωτερικών του Ομάν.
«Όμως σας εφιστώ την προσοχή στο γεγονός ότι η Δύση είναι αυτή που διαρκώς και επιμόνως λέει πως σ’ αυτή την κατάσταση είναι απαραίτητο να ηττηθεί η Ρωσία. Βγάλτε τα συμπεράσματά σας», πρόσθεσε.
Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε επίσης πως η Ρωσία έχει αρκετούς αγοραστές για τους ενεργειακούς πόρους της πέραν των δυτικών χωρών.
«Η Δύση ας πληρώσει περισσότερα απ’ ό,τι πλήρωνε στη Ρωσική Ομοσπονδία και ας εξηγήσει στον πληθυσμό της γιατί θα πρέπει να γίνει φτωχότερος», δήλωσε ο Lavrov από το Μουσκάτ.
Στο μεταξύ, ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας Medvedev κατηγόρησε σήμερα τις ΗΠΑ ότι διεξάγουν έναν «πόλεμο δια πληρεξουσίων» εναντίον της Ρωσίας, αφού η αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε ένα πακέτο βοήθειας 40 δισεκ. δολαρίων για την Ουκρανία, και τόνισε πως η αμερικανική οικονομία θα υποφέρει.
Ο Medvedev έγραψε στη εφαρμογή μηνυμάτων Telegram πως το νομοσχέδιο που εγκρίθηκε χθες, Τρίτη, από την αμερικανική βουλή αποτελεί προσπάθεια «να υποστεί η χώρα μας μια σοβαρή ήττα και να περιοριστεί η οικονομική ανάπτυξη και η πολιτική επιρροή της στον κόσμο».
Ο Medvedev δήλωσε: «Δεν θα έχει αποτέλεσμα.
Το τυπογραφικό πιεστήριο, μέσω του οποίου η Αμερική διαρκώς αυξάνει το ήδη διογκωμένο κυβερνητικό χρέος της, θα σπάσει πιο γρήγορα».
Ο Medvedev, ο οποίος υπηρετεί ως αντιπρόεδρος του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας αφότου παραιτήθηκε από πρωθυπουργός τον Ιανουάριο του 2020, έριξε την ευθύνη για τις «παράλογες» τιμές των καυσίμων και των τροφίμων στις ΗΠΑ σ’ αυτό που αποκάλεσε «ρωσοφοβικές αρχές» της Αμερικής.
Επίσης στο Telegram, ο Volodin, ο πρόεδρος της Κρατικής Δούμας, της κάτω βουλής του ρωσικού κοινοβουλίου, κατηγόρησε την Ουάσινγκτον ότι χρησιμοποιεί το πακέτο της βοήθειας για να «χρεώσει» την Ουκρανία και να οικειοποιηθεί τα αποθέματα σιτηρών αυτής της χώρας αντί πληρωμής.
«Η Ουάσινγκτον θέλει έναν Γολοντομόρ στην Ουκρανία», έγραψε ο Volodin, αναφερόμενος στο Μεγάλο Λιμό των ετών του 1930 που είχε στοιχίσει τη ζωή σε εκατομμύρια Ουκρανούς.

Πεντάγωνο: Ο Putin δεν θέλει να αναμετρηθεί με το ΝΑΤΟ

Οι ΗΠΑ δεν πιστεύουν ότι ο Ρώσος Πρόεδρος Vladimir Putin θέλει να αναμετρηθεί στρατιωτικά με τη συμμαχία του ΝΑΤΟ, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Loyd Austin, καθώς η Μόσχα πολεμά για να επιτύχει τους στόχους της στην Ουκρανία δυόμιση μήνες μετά την εισβολή της στη γειτονική της χώρα.
“Καθώς παρακολουθεί κανείς τον λογισμό του Putin, η άποψή μου – και είμαι βέβαιος ότι ο πρόεδρος έχει τη δική του άποψη – αλλά η άποψή μου είναι ότι η Ρωσία δεν θέλει να αναμετρηθεί με το ΝΑΤΟ”, είπε ο Austin κατά τη διάρκεια ακρόασης στο Κογκρέσο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας