Μαζικό ξεπούλημα σε ομόλογα, μετοχές, κρυπτονομίσματα

1155

Γενική φυγή των επενδυτών από το ρίσκο καθώς εντείνονται οι φόβοι ύφεσης

Βαθύ κόκκινο δείχνουν σήμερα τα χρηματιστήρια μετοχών, ενώ σε κλοιό ισχυρών πιέσεων βρίσκονται και τα ομόλογα, με το κόστος δανεισμού κρατών και επιχειρήσεων να ανεβαίνει αισθητά. Οι επενδυτές τρέπονται σε γενική φύγη από το ρίσκο, καθώς βλέπουν τις κεντρικές τράπεζες να αναγκάζονται σε επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων, προκειμένου να θέσουν υπό έλεγχο τον πληθωρισμό, αλλά και τους ειδικούς να προειδοποιούν για τον κίνδυνο ύφεσης. Οι φόβοι συμπαρασύρουν και τα κρυπτονομίσματα. Κερδισμένο σε αυτό το περιβάλλον βγαίνει το αμερικανικό δολάριο. Σε σταθερή άνοδο και οι τιμές ενέργειας.

Μετά τη χθεσινή συνεδρίαση στη Wall Street που ήταν η πλέον επώδυνη για τον Dow Jones από το 2020 αλλά και έφερε πτώση 3,5% για τον S&P 500 και σχεδόν 5% για τον Nasdaq, τη σκυτάλη πήραν σήμερα, Παρασκευή, οι επενδυτές σε Ασία και Ευρώπη. Ο Hang Seng έκανε βουτιά 3,8% και ο Σύνθετος Δείκτης στη Σανγκάη είχε απώλειες άνω του 2% με τις τεχνολογικές μετοχές να δέχονται ανηλεές σφυροκόπημα.

Βαρύ ήταν από το πρωί το κλίμα και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης παρουσιάζει απώλειες 1,3%. Πτώση της τάξης του 1,2% με 1,3% σε Φραγκφούρτη, Παρίσι και Μαδρίτη. Πιο συγκρατημένες οι απώλειες σε Λονδίνο και Μιλάνο.

Στην Αθήνα ο Γενικός Δείκτης με πτώση της τάξης του 2,6% προσγειώνεται στις 865 μονάδες. Στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων βρίσκονται οι τράπεζες με τον δείκτη τους στο -4,8%. 

Τα futures των αμερικανικών μετοχών δείχνουν ότι και στη σημερινή συνεδρίαση θα επικρατήσουν ρευστοποιήσεις. Οι επενδυτές βρίσκονται βεβαίως εν αναμονή και των στοιχείων για την απασχόληση στις ΗΠΑ.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του ελληνικού 10ετούς σκαρφάλωσε σήμερα στο 3,5%. Η απόδοση του αντίστοιχου γερμανικού ομολόγου αυξάνεται κατά 4 μονάδες βάσης στο 1,09%, ενώ του βρετανικού ενισχύεται στο 1,94%. Στις ΗΠΑ το 10ετές βλέπει σταθερά την απόδοσή του πάνω από το 3%. Σήμερα ενισχύεται κατά 4 μονάδες βάσης στο 3,08%.

Σφυροκόπημα και για τα κρυπτονομίσματα. Το Bitcoin υποχωρεί περισσότερο από 8% στα 36.251,50 δολάρια σύμφωνα με στοιχεία της CoinDesk. Νωρίτερα είχε υποχωρήσει ακόμη και κάτω από τα 36.000 δολάρια. Έντονο σφυροκόπημα δέχονται και άλλα κρυπτονομίσματα όπως το Ether και το XRP. H CoinMarketCap υπολογίζει ότι το τελευταίο 24ωρο χάθηκαν από την αξία της αγοράς κρυπτονομισμάτων περί τα 129 δισ. δολάρια.

Στην αγορά εμπορευμάτων το πετρέλαιο παραμένει βασιλιάς, με την τιμή του μπρεντ σήμερα να ενισχύεται 2,25% στα 113,4 δολάρια το βαρέλι. Στο ίδιο ποσοστό ενισχύεται και το αμερικανικό αργό, φτάνοντας στα 110,7 δολάρια το βαρέλι. Ο χρυσός αν και παραδοσιακά λειτουργεί ως καταφύγιο των επενδυτών σε περιόδους αναταραχής, εξασφαλίζει μικρά μόνο κέρδη, της τάξης του 0,4% στα 1.883 δολάρια η ουγκιά.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας