Τελεσίγραφο Κίνας σε ΗΠΑ για Ταιβάν-“Ο στρατός μας έτοιμος για μάχη”

1127
ελεσίγραφο Κίνας σε ΗΠΑ για Ταιβάν

Αλλεπάλληλες απειλές και τελεσίγραφο μη εμπλοκής των ΗΠΑ έστειλε προσωπικά ο Υπουργός Άμυνας της Κίνας στον Αμερικανό ομόλογο του Lloyd Austin για το θέμα της Ταιβάν.

Ο Υπουργός Άμυνας της Κίνας τόνισε επί της ουσίας στον Αμερικανό ομόλογο του ότι ο PLA (Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός Κίνας) θα εισβάλει στην Ταιβάν και απαίτησε οι ΗΠΑ να μην εμπλακούν.

Αυτό ακριβώς το νόημα περιείχαν οι δηλώσεις του. Το μόνο που δεν γνωρίζουμε πλέον είναι το πότε θα γίνει η εισβολή.

Πιθανότατα θα συμπέσει με την πολεμική επιχείρηση της Ρωσίας στην Ουκρανία ώστε να ανοίξουν δύο μέτωπα ταυτόχρονα στις ΗΠΑ.

Κινεζικά ΜΜΕ παραδέχονται πως η σπάνια τηλεφωνική επικοινωνία και το περιεχόμενο της αποτελεί πρωτοφανή ενέργεια που δείχνει “κρίση”. Μάλιστα η συνομιλία ανακοινώθηκε από το ίδιο το υπουργείο Άμυνας της Κίνας.

Αφορμή αποτέλεσε η επίσκεψη Αμερικανών Αξιωματούχων στην Ταιβάν και οι απειλές πως οι ΗΠΑ θα στηρίξουν και θα εμπλακούν στρατιωτικά αν η Κίνα εισβάλει. Παρακάτω μπορείτε να δείτε σε βίντεο τι δήλωσαν.

“Η Ταϊβάν είναι μέρος της Κίνας”

“Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν πρέπει να υποτιμούν την αποφασιστικότητα και την ικανότητα της Κίνας” δήλωσε την Τετάρτη ο Κινεζικός Κρατικός Σύμβουλος και υπουργός Εθνικής Άμυνας Wei Fenghe κατά τη διάρκεια μιας σπάνιας τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ Lloyd Austin.

“Η Ταϊβάν είναι μέρος της Κίνας και κανείς δεν μπορεί να το αλλάξει αυτό” τόνισε  ο Κινέζος υπουργός Άμυνας Wei Fenghe.

«Εάν το ζήτημα της Ταϊβάν δεν αντιμετωπιστεί σωστά, θα έχει καταστροφικό αντίκτυπο στις σχέσεις Κίνας-ΗΠΑ», πρόσθεσε ο Wei.

Ο Κινέζος αξιωματούχος είπε επίσης ότι η Ταϊβάν είναι «αναπαλλοτρίωτο μέρος της Κίνας», προσθέτοντας ότι «είναι γεγονός και status quo που κανείς δεν μπορεί να αλλάξει».

Σύμφωνα με το κινεζικό υπουργείο Άμυνας, ο Wei Fenghe είπε επίσης ότι “οι στρατιωτικές δυνάμεις της Κίνας είναι πρόθυμες να καταβάλουν κάθε προσπάθεια για να διαφυλάξουν την εθνική εδαφική ακεραιότητα”.

Η Κίνα ελπίζει να δημιουργήσει υγιείς και σταθερές σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες, είπε ο ΥΠΑΜ Κίνας προσθέτοντας ότι στο μεταξύ, η Κίνα θα υπερασπιστεί τα εθνικά της συμφέροντα και την αξιοπρέπειά της.

Στην τηλεφωνική συνομιλία, οι δύο ανώτεροι αξιωματούχοι μίλησαν και για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Ο Wei Fenghe τόνισε ότι οι ΗΠΑ δεν πρέπει να χρησιμοποιήσουν μια τέτοια κρίση για να δυσφημήσουν και να ασκήσουν πίεση στην Κίνα.

Μέσω Twitter, ο  Αμερικανός ΥΠΑΜ Austin σημείωσε: «Συζητήσαμε τις αμυντικές σχέσεις ΗΠΑ-ΛΔΚ, θέματα περιφερειακής ασφάλειας και την απρόκλητη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία».

“Ο PLA θα αναλάβει δράση”

Αξίζει να σημειωθεί πως πριν μία εβδομάδα είχαν σταλεί νέες προειδοποιήσεις και απειλές στις ΗΠΑ.

Το κινεζικό υπουργείο Άμυνας προειδοποίησε ξανά την Ουάσινγκτον σε σχέση με την επίσκεψη Αμερικανών μελών του Κογκρέσου στην Ταϊβάν

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Wu Qian δήλωσε ότι «Ο PLA (κινεζικός Στρατός) είναι έτοιμος για μάχη και θα λάβει μέτρα, όλα τα απαραίτητα μέτρα, για να αποτρέψει την εξωτερική ανάμειξη στις υποθέσεις της Ταϊβάν και να σταματήσει τις προσπάθειες αυτονομισμού.

Η πρόσφατη επίσκεψη Αμερικανών μελών του Κογκρέσου στην Ταϊβάν υπονομεύει την πολιτική βάση των σχέσεων Κίνας-ΗΠΑ.

Τέτοιες ενέργειες των ΗΠΑ παραβιάζουν κατάφωρα την αρχή της «μίας Κίνας» και τις διατάξεις των τριών κοινών ανακοινώσεων Κίνας-ΗΠΑ

Αυτή η κακή συμπεριφορά και οι μηχανορραφίες των Ηνωμένων Πολιτειών είναι εντελώς άκαρπες, ταυτόχρονα είναι εξαιρετικά επικίνδυνες, παίζουν με τη φωτιά».

 

Αμερικανική αντιπροσωπεία στην Ταιβάν

Αιτία της ραγδαίας κλιμάκωσης των σχέσεων ΗΠΑ-Κίνας ήταν η αιφνιδιαστική επίσκεψη αμερικανικής αντιπροσωπείας στην Ταϊπέι. Η επίσκεψή τους δεν είχε προηγουμένως ανακοινωθεί.

Η επίσκεψη έγινε την προηγούμενη Πέμπτη και αποτελούνταν από έξι Ρεπουμπλικάνους και Δημοκρατικούς γερουσιαστές και μέλη του Κογκρέσου.

Με επικεφαλής τον γερουσιαστή Λίντσεϊ Γκράχαμ (R-S.C.), η εξαμελής διακομματική ομάδα συναντήθηκε με την πρόεδρο της Ταϊβάν Τσάι Ινγκ Γουέν στο γραφείο της στην Ταϊπέι το πρωί της Παρασκευής.

Άλλα μέλη της αντιπροσωπείας ήταν ο γερουσιαστής Ρίτσαρντς Μπερ (R-N.C.), ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Πόρτμαν (R-Ohio), ο γερουσιαστής Μπέντζαμιν Σάσε (R-Neb.) και ο βουλευτής Ρόνι Τζάκσον (R-Texas). Οι Γερουσιαστές εκφώνησαν επίσης ομιλίες για να δείξουν την υποστήριξή τους προς την Ταϊπέι.

 

ΗΠΑ: «Κάθε επιλογή στο τραπέζι – Έχουμε ισχυρό Στρατό»

Ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ (D-N.J.) αναγνώρισε ότι το Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας (ΚΚΚ) τους είχε πει ότι ήταν «πολύ δυσαρεστημένο» για τις επισκέψεις, αλλά η προειδοποίηση δεν τους απέτρεψε από το να μεταβούν στο νησί.

«Δεν θα μας αποτρέψει στο μέλλον να υποστηρίξουμε την Ταϊβάν», δήλωσε ο Μενέντεζ, επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, σε ομιλία του.

Και πρόσθεσε:

“Είμαστε εδώ για να υποστηρίξουμε την Ταιβάν. Η σχέση μας είναι στέρεη σαν βράχος. Και όταν μια χώρα σαν την Ταιβάν έχει το 90% της σύγχρονης βιομηχανίας ημι-αγωγών, είναι μια χώρα παγκόσμιας σημασίας, παγκόσμιας οικονομικής σημασίας.

Και σε όσους εύχονται να “αρρωστήσει” η Ταιβάν, πρέπει να καταλάβουν ότι η παγκόσμια κοινότητα θα το κοιτάξει και δεν θα επιτρέψει η Ταιβάν να επηρεαστεί αρνητικά επειδή εμπλέκονται παγκόσμια συμφέροντα.

Ο Λίντσει Γκράχαμ από την πλευρά του είπε:

Τί θα κάνουν οι Αμερικανοί αν οι Κομμουνιστές Κινέζοι εισβάλλουν στην Ταιβάν;

Κάθε επιλογή είναι στο τραπέζι.

Έχουμε ένα ισχυρό Στρατό, όχι για να παίρνουμε την περιουσία του άλλου, αλλά για να προστατεύουμε την ελευθερία μας και την ελευθερία του κόσμου.

Το να εγκαταλείψουμε την Ταιβάν σημαίνει να παραδοθούμε στον νόμο  των όπλων, εναντίον του νόμου του Δικαίου.

Η εγκατάλειψη της Ταϊβάν θα σήμαινε την εγκατάλειψη της δημοκρατίας και της ελευθερίας. Θα ήταν σαν να εγκαταλείπουμε το ελεύθερο εμπόριο. Θα επιβράβευε το χειρότερο της ανθρωπότητας. Βρισκόμαστε εδώ σήμερα για να δείξουμε την υποστήριξή μας στην Ταϊβάν», δήλωσε ο Γκράχαμ.

Tαιβάν: Ενισχύουμε την Συμμαχία μας με ΗΠΑ

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε, το υπουργείο Εξωτερικών της Ταϊβάν καταδίκασε τις «ανυπότακτες και γελοίες παρατηρήσεις και ενέργειες» του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας (ΚΚΚ) στις επισκέψεις της αμερικανικής αντιπροσωπείας.

Η Τσάι εξέφρασε το καλωσόρισμά της στην αντιπροσωπεία και την επιθυμία της για περαιτέρω εμβάθυνση της συνεργασίας μεταξύ Ταϊπέι και Ουάσινγκτον.

«Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία απέδειξε ότι οι δημοκρατίες πρέπει να ενισχύσουν τις συμμαχίες τους. Συλλογικά, μπορούμε να υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας από τις απειλές που προέρχονται από αυταρχικά έθνη που επιδιώκουν να διαταράξουν την περιφερειακή ειρήνη», δήλωσε η Τσάι στην αμερικανική αντιπροσωπεία.

«Η απειλή βίας από τις ολοκληρωτικές αρχές του ΚΚΚ εναντίον της Ταϊβάν θα ενισχύσει μόνο τη θέληση του ταϊβανέζικου λαού να υπερασπιστεί την ελευθερία και τη δημοκρατία, θα ενισχύσει την υποστήριξη της δημοκρατικής Ταϊβάν από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους πιο δημοκρατικούς εταίρους και θα προσδώσει σημασία στην ειρήνη και τη σταθερότητα στο στενό της Ταϊβάν», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η Ταϊβάν θα συνεχίσει να εμβαθύνει τη συνεργασία με ομοϊδεάτες χώρες, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, να υπερασπιστεί την ελεύθερη και ανοικτή περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού και να αποτρέψει τη «συνεχή επέκταση του κομμουνιστικού καθεστώτος».

Δείτε βίντεο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας