Μεγάλη επιτυχία σημείωσε η εκδήλωση που διοργάνωσε το ερευνητικό κέντρο «ΜΑΧΩΜΕ» και η ιστοσελίδα «ΊΣΚΡΑ» με θέμα: «Τεκτονικές αλλαγές στη Μ.Ανατολή και η θέση της Ελλάδας», την Παρασκευή, 27.1.17, στην αίθουσα του ΤΕΕ, στο Σύνταγμα.
Στην εκδήλωση μίλησαν ειδικοί επιστήμονες και εκπρόσωποι πολιτικών και κοινωνικών φορέων από την Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε ο Γραμματέας της ΛΑΕ, Π.Λαφαζάνης.
Ειδικότερα ο εκπρόσωπος του κόμματος H.D.P. Τουρκίας, Ismet Akkurt, αναφέρθηκε στο κουρδικό ζήτημα, στις διώξεις που υφίστανται οι κούρδοι και τα στελέχη του H.D.P. από το καθεστώς Ερντογάν, καθώς και στον αγώνα που κάνει το H.D.P. κάτω από σκληρές συνθήκες, για δημοκρατία και σοσιαλισμό στην Τουρκία, κά.
Με τη σειρά του ο Γιάννης Τικτόπουλος, διδάκτωρ ιστορίας του Παν/μίου Λομονόσοφ Μόσχας, ανέλυσε την πολιτική της Ρωσίας στη Συρία και τη στήριξη που παρέχει στη συριακή κυβέρνηση, στα πλαίσια της μακροχρόνια συμφωνίας συνεργασίας που έχει υπογράψει, για τη συντριβή της δράσης του ISIS και των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων. Επίσης αναφέρθηκε στην πολιτική της Ρωσίας στην ευρύτερη περιοχή και στην επιθετικότητα της Τουρκίας, τονίζοντας ότι η Ρωσία επιδιώκει καλές σχέσεις με όλες τις χώρες της περιοχής και είναι αντίθεση σε κάθε επιθετική ενέργεια από την Τουρκία σε βάρος της Ελλάδας και της Κύπρου, κά.
Από την πλευρά του ο Σεΐτ Αλδογάν, δημοσιογράφος της τούρκικης εφημερίδας «Evrensel Hayt» και στέλεχος του Κόμματος Εργασίας της Τουρκίας, αναφέρθηκε αναλυτικά στις οικονομικό-κοινωνικές αλλαγές στην Τουρκία και στις αντιθέσεις στους κόλπους της κυρίαρχης ελίτ. Περιέγραψε το αυταρχικό καθεστώς Ερντογάν, την επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα και την εφαρμογή ακραίων καταπιεστικών μέτρων σε βάρος των κούρδων, καθώς στη στήριξη που παρείχε αρχικά στους τρομοκράτες του ISIS. Όσον αφορά την αμφισβήτηση από τον Ερντογκάν της συμφωνίας της Λοζάνης, αυτή αντανακλά τόσο την προσπάθεια αποτροπής δημιουργίας κουρδικής οντότητας στην περιοχή, όσο και τη χρόνια επιθετικότητα της Τουρκίας σε βάρος της Ελλάδας και της Κύπρου, κά.
Σε συνέχεια ο Γιάννης Ραχιώτης, δικηγόρος και πρόεδρος της ΑΠΕΔ, αναφέρθηκε στην εσωτερική κατάσταση της Συρίας, τις ετερόκλητες δυνάμεις που αντιπαλεύουν στο καθεστώς του προέδρου Άσσαντ, οι οποίες όλες έχουν τη στήριξη των αμερικανών και ευρωπαίων ιμπεριαλιστών και των αντιδραστικών καθεστώτων της Σαουδικής Αραβίας και των Εμιράτων του Κόλπου. Στόχος τους ήταν και παραμένει να θέσουν υπό τον έλεγχό τους τη Συρία, όπως έκαναν με το Ιράκ και τη Λιβύη. Επίσης χαρακτήρισε απαράδεκτη από κάθε άποψη τη διακοπή από την Ελλάδα των διπλωματικών σχέσεων με Συρία και τη σύνταξη της με τους δυτικούς στην επιβολή εμπάργκο σε βάρος της. Ωστόσο στα σχέδια των ιμπεριαλιστών μετά από τη σθεναρή στήριξη της κυβέρνησης Άσσαντ από Ρωσία, προς το παρόν ναυάγησαν, ενώ διαφαίνονται βάσιμες ελπίδες ειρήνευσης στη χώρα με τη διαμεσολάβηση της Ρωσίας.
Από την πλευρά του ο Νίκος Γαλάνης, μέλος της Π.Γ. και υπεύθυνος Εξωτερικής Πολιτικής της ΛΑΕ, αναφέρθηκε στο Κυπριακό, τη γεωστρατηγική θέση της Κύπρου στην Ν.Α.Μεσόγειο και Μ.Ανατολή και την αναβάθμιση της τελευταία, με την ανακάλυψη ενεργειακών αποθεμάτων. Η επιθετικότητα της Τουρκίας στην Κύπρο τόνισε δεν θα σταματήσει. Οι προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, με βάση τη «λογική» του σχεδίου Ανάν, αποτελεί επιλογή που εξυπηρετεί τις στρατηγικές επιδιώξεις των αμερικανών-ΝΑΤΟΐκών ιμπεριαλιστών. Η λύση του Κυπριακού περνάει μέσα από τη διασφάλιση της κυριαρχίας, την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων, την κατάργηση των αγγλικών βάσεων και ειρηνική επίλυση των προβλημάτων της συμβίωσης των ελληνοκυπρίων και τουρκοκυπρίων, κά.
Σε συνέχεια ο Θέμος Στοφορόπουλος, πρώην πρέσβης, έκανε μια εμπεριστατωμένη ανάλυση της Συνθήκης της Λοζάνης και της σημασίας της στις σημερινές συνθήκες, τόσο για Ελλάδα, όσο και για την Κύπρος, από τις αμφισβητήσεις κυριαρχικών δικαιωμάτων σε νησιά του Αιγαίου, από την Τουρκία, κά.
Επίσης ο Παναγιώτης Μαντάς, μέλος Πολιτικής Γραμματείας ΛΑΕ, στην παρέμβαση του αναφέρθηκε στο Κυπριακό και στο νέο «φιάσκο» της επιχειρούμενης λύσης του Κυπριακού που κινείται στο πνεύμα των προδιαγραφών του «σχεδίου Ανάν».
Τέλος ο Γιάννης Χατζηαντωνίου, δικηγόρος, αναφέρθηκε στον αρνητικό ρόλο του ΝΑΤΟ, τόσο γενικά, όσο και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και στο Κυπριακό. Η διατήρηση του σήμερα είναι παρωχημένη και οι στόχοι του δεν εξυπηρετούν τα εθνικά συμφέροντα, κά.
Τέλος ξεχωριστό ενδιαφέρον και χρώμα είχαν τα πολλά ερωτήματα και οι παρεμβάσεις από τους συμμετέχοντες, καθώς και οι δευτερολογίες των εισηγητών.