Οι Τούρκοι θέλουν τους επόμενους μήνες στη ΝΑ Μεσόγειο και εντός της Κυπριακής ΑΟΖ, σε απόσταση μόλις λίγων ναυτικών μιλίων, να συνυπάρχουν συμμαχικά γεωτρύπανα και το νέο τουρκικό γεωτρύπανο
Σημαντικές δηλώσεις έκανε ο Πρόεδρος της Τουρκίας και Πρόεδρος του ΑΚΡ Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματός του, ανακοινώνοντας “καλά νέα” , όπως είπε ο ίδιος, σχετικά με τις εργασίες γεώτρησης φυσικού αερίου.
Ο Πρόεδρος Ερντογάν είπε: «Προσθέσαμε το τέταρτο πλοίο μας στον στόλο γεώτρησης, αυτό το πλοίο είναι το πλοίο έβδομης γενιάς, εξοπλισμένο με την πιο σύγχρονη και τελευταία τεχνολογίας, σε αντίθεση με τα άλλα, και είναι το πλοίο που θα χρησιμοποιήσουμε για πρώτη φορά. Με το νέο μας πλοίο, θα μπορούμε να κάνουμε γεωτρήσεις σε βάθος 3665 μέτρων στη θάλασσα.”
Αναλυτικά η δήλωση του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν έχουν ως εξής:
“Προσθέσαμε το τέταρτο πλοίο μας στον στόλο γεώτρησης. Η Τουρκία συνεχίζει ακόμη τις δραστηριότητες εξερεύνησης και γεωτρήσεων στη Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα με 3 πλοία γεώτρησης βαθέων υδάτων και 2 πλοία σεισμικής έρευνας.
Το νέο μας πλοίο σε αντίθεση με τα άλλα, είναι έβδομης γενιάς, το πιο σύγχρονο και εξοπλισμένο με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας . Είναι ένα ολοκαίνουργιο, ολοκαίνουργιο πλοίο που θα χρησιμοποιήσουμε για πρώτη φορά. Υπάρχουν συνολικά 5 πλοία της κατηγορίας αυτού του πλοίου στον κόσμο. Εμείς έχουμε πλέον το ένα από αυτά.
Με το νέο μας πλοίο, το οποίο έχει μήκος 238 μέτρα και πλάτος 42 μέτρα, θα μπορούμε να τρυπήσουμε μέχρι και 3665 μέτρα θάλασσας. Ευτυχώς, έχουμε φτάσει σε μια ικανότητα να δραστηριοποιούμαστε εκτός των συνόρων της χώρας μας με τον μεγάλο στόλο γεωτρήσεων που διαθέτουμε.
Εύχομαι το νέο μας πλοίο με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας που φέραμε στη χώρα μας να είναι επωφελές για τη χώρα μας, το έθνος μας και τον ενεργειακό μας τομέα“.
Τι καινούριο δείχνει η νέα κίνηση Ερντογάν;
Το νέο εξόχως σημαντικό στοιχείο που “εισάγει” η αγορά του εν λόγω πλοίου από την Τουρκία, είναι το πολύ μεγάλο βάθος στο οποίο έχει τη δυνατότητα θαλάσσιας γεώτρησης που φθάνει τα 3665 μέτρα, καθιστώντας πλέον την Άγκυρα ικανή να “τρυπήσει” στην Ανατολική Μεσόγειο, ουσιαστικά και όχι τύποις.
Διαφαίνεται λοιπόν ότι ο Ερντογάν “τραβάει στο θέμα της εξόρυξης στη ΝΑ Μεσόγειο”, ενισχύοντας κατακόρυφα την άποψη ότι οι Τούρκοι τους επόμενους μήνες είναι αποφασισμένοι να “τρυπήσουν” εντός της Κυπριακής ΑΟΖ.
Ωστόσο το νέο που δείχνει η κίνηση του Ερντογάν αγοράζοντας ένα υπερσύγχρονο πλοίο με δυνατότητες ενέργειας σε τόσο μεγάλο θαλάσσιο βάθος, είναι ότι οι Τούρκοι δεν θα προβούν στην παραπάνω ενέργεια απλά ως αντίδραση στις προαναγγελθείσες γεωτρήσεις πετρελαϊκών κολοσσών όπως οι Exon Mobil-Total-Eni για λογαριασμό της Κυπριακής Κυβέρνησης, προκειμένου να περιχαρακώσουν απλά τα “δικαιώματα τους στην παράνομη ΑΟΖ τους”, αλλά το “πάνε όντως για εκμετάλλευση φυσικού αερίου”.
Δηλαδή πολύ φοβάμαι ότι οι Τούρκοι θέλουν να οδηγηθούμε τους επόμενους μήνες σε μια εικόνα όπου στη ΝΑ Μεσόγειο και εντός της Κυπριακής ΑΟΖ, σε απόσταση μόλις λίγων ναυτικών μιλίων, να συνυπάρχουν συμμαχικά γεωτρύπανα και το νέο τουρκικό γεωτρύπανο.
Το επόμενο βήμα θα είναι το στήσιμο τούρκικης εξέδρας.
Ωστόσο, το ερώτημα που αρχίζει να μας ταλανίζει είναι τι θα κάνει η χώρα μας, αν η Τουρκία στείλει το γεωτρύπανο ανατολικά της Ρόδου και μεταξύ αυτής και του Καστελόριζου σε απόσταση μεγαλύτερη των 6νμ από τις ακτές των νησιών μας, ή και πέραν των 6νμ νοτίως ή βορείως της Κρήτης;
Υπενθυμίζουμε ότι η Ελλάδα με τη Συμφωνία της με την Αίγυπτο προέβη σε μερική οριοθέτηση της ΑΟΖ των δύο χωρών, δυτικότερα και όχι ανατολικότερα του 28ου μεσημβρινού που ουσιαστικά τέμνει νοερά τη Ρόδο στο ύψος της Λίνδου.
Επιπλέον, Ελλάδα και Κύπρος δεν έχουν οριοθετήσει μεταξύ τους τις ΑΟΖ τους, κάτι το οποίο σύμφωνα με το χάρτη της Σεβίλης θα έλυνε όλα τα προβλήματα , θεωρητικά όμως αφού ο Τούρκος απειλεί συνεχώς.
Ποια πρέπει να είναι η στρατιωτική αντίδραση της Ελλάδας;
Η Ελλάδα από πλευράς συμμαχιών “πατάει όντως πολύ γερά στα πόδια της”, χάρη στις πρόσφατες αμυντικές συμφωνίες με ΗΠΑ, Γαλλία, ΗΑΕ, την εξόχως σημαντική συμφωνία για υποθαλάσσιο καλώδιο διασύνδεσης Αιγύπτου-Κρήτης για παροχή ρεύματος και τις εξαιρετικές σχέσεις με Ισραήλ, Ιταλία, Σ.Αραβία, Αίγυπτο και άλλες χώρες της περιοχής.
Θα πρέπει ωστόσο οι σχέσεις αυτές να μετουσιωθούν στην πράξη, με τη δημιουργία TASK-FORCE ΝΑ Μεσογείου με έδρα την Κρήτη από τις παραπάνω χώρες.
Η εν λόγω TASK-FORCE θα πρέπει να θεσμοθετηθεί άμεσα και να διαθέτει Διοίκηση-Επιτελείο -αεροπορικές-ναυτικές και ειδικές δυνάμεις, καθώς επίσης και Κανόνες Εμπλοκής.
Με αυτόν τον τρόπο θα μπει χαλινάρι στην τουρκική επιθετικότητα, η οποία αργά μεν σταθερά δε συνεχίζεται παρά τις όποιες κυρώσεις της ΕΕ και των ΗΠΑ.
Ο Ερντογάν μόνο μια γλώσσα καταλαβαίνει, αυτή της στρατιωτικής ισχύος και αυτό πρέπει να το θυμόμαστε πάντα
Το βλέπουμε άλλωστε στη Συρία πρόσφατα, όπου παρά τους κομπασμούς του για άμεση επίθεση κατά του στρατού του Άσαντ και των Κούρδων του YPG, μη έχοντας τη συναίνεση Ρωσίας και ΗΠΑ, την ανέβαλε επ’αόριστο, συμπεριφερόμενη έτσι η Τουρκία ως χώρα “φόρου υποτελής” προς τις δύο υπερδυνάμεις και όχι ως μεγάλη δύναμη που μας την σερβίρει το τουρκικό καθεστώς και ο τουρκικός τύπος.