Στο πλαίσιο της επιχείρησης «Καταφύγιο για συμμάχους»-Πολιτικο & οικονομικό “αντίδωρο” στις χώρες που θα δεχτούν
Σοβαρότατο προβληματισμό προκαλεί για την γειτονιά μας η πληροφορία πως τέσσερις Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν διεξάγει μυστικές συνομιλίες με περισσότερες χώρες από όσες ήταν παλαιότερα γνωστό να στεγάσουν προσωρινά Αφγανούς σε κίνδυνο, οι οποίοι εργάζονται για την αμερικανική κυβέρνηση.
Μάλιστα, αναφέρεται πως διεξάγονται ανεπίσημες συνομιλίες με χώρες όπως το Κοσσυφοπέδιο και η Αλβανία, οι οποίες στοχεύουν στην προστασία των Αφγανών που εργάζονται για τις ΗΠΑ από τα αντίποινα των Ταλιμπάν, εν αναμονή της διαδικασίας έγκρισης βίζας των ΗΠΑ!
Με τις εξελίξεις στην χώρα να είναι κατακλυσμιαίες, καθώς οι Ταλιμπάν επεκτείνουν γρήγορα τις κατεχόμενες περιοχές τους στο Αφγανιστάν, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την Πέμπτη ότι θα στείλουν 1.000 άτομα στο Κατάρ για να επιταχύνουν την επεξεργασία των αιτήσεων για ειδική μετανάστευση Visa (SIV).
Αφγανοί που εργάζονται ως μεταφραστές και άλλες δουλειές για την αμερικανική κυβέρνηση θα μπορούν να επωφεληθούν από αυτό το ειδικό πρόγραμμα θεώρησης.
Σχεδόν 1.200 Αφγανοί έχουν μεταφερθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες μέχρι τώρα και ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί σε 3.500 τις επόμενες εβδομάδες στο πλαίσιο της επιχείρησης «Καταφύγιο για συμμάχους». Μερικοί από αυτούς τους Αφγανούς θα πάνε σε αμερικανική στρατιωτική βάση στη Βιρτζίνια για να ολοκληρώσουν τα χαρτιά τους.
Ανησυχώντας ότι η πρόοδος των Ταλιμπάν αυξάνει την απειλή για αυτούς τους Αφγανούς που εξακολουθούν να περιμένουν βίζα, η Ουάσινγκτον αναζητά τρίτες χώρες για να ανοίξουν τις πόρτες τους μέχρι να τελειώσουν με τα χαρτιά και να μεταφερθούν στις Ηνωμένες Πολιτείες. «Εξετάζουμε όλες τις διαθέσιμες επιλογές», δήλωσε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ των ΗΠΑ, αν και δεν υπάρχουν ακόμη συμφωνίες με τρίτες χώρες.
Οι χώρες διστάζουν
Δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι, μιλώντας στο Reuters υπό την προϋπόθεση της ανωνυμίας, δήλωσαν ότι δίσταζαν να δεχτούν Αφγανούς πριν ολοκληρωθούν οι έρευνες ασφαλείας και τα τεστ κορονοϊού.
Την κυβέρνηση Μπάιντεν απασχόλησε η δυνατότητα του Καζακστάν, του Τατζικιστάν και του Ουζμπεκιστάν να δεχτούν χιλιάδες αιτήσεις. Ωστόσο, δεν σημειώθηκε πρόοδος σε αυτές τις προσπάθειες.
Ένας άλλος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφέρει: «Ποιοι είναι αυτοί οι άνθρωποι; Πώς γνωρίζετε αυτούς τους ανθρώπους; Μπορείτε να είστε σίγουροι ότι αυτοί οι άνθρωποι θα λάβουν βίζα στις ΗΠΑ; Ποιος θα φροντίσει και θα ταΐσει αυτούς τους ανθρώπους; Τι θα γίνει με αυτούς τους ανθρώπους; Τι γίνεται αν βγουν από την εγκατάσταση όπου τους κρατάτε; » Σημείωσε ότι υπήρχαν ανησυχητικά ζητήματα που πρέπει να εξεταστούν. Ο αξιωματούχος αρνήθηκε να επιβεβαιώσει τις χώρες που βρίσκονται σε συνομιλίες με τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ένας Αμερικανός αξιωματούχος και μια άλλη πηγή ενημέρωσης σχετικά με τις συνομιλίες ανέφεραν ότι προσπαθούσαν να καταλήξουν σε συμφωνία για τη στέγαση περίπου 8.000 Αφγανών στο Κατάρ, το οποίο φιλοξενεί μια μεγάλη αμερικανική στρατιωτική βάση, αλλά μια επίσημη συμφωνία δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί.
Αξιωματούχοι προειδοποίησαν ότι η ταχέως μεταβαλλόμενη κατάσταση στο Αφγανιστάν θα μπορούσε να επιβαρύνει την επίτευξη συμφωνίας.
Ο βουλευτής Τζέισον Κρόου, πρώην καταδρομέας των Στρατού των ΗΠΑ και μέλος της Επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων στη Βουλή των Αντιπροσώπων, που πρωτοστάτησε στις προσπάθειες του Κογκρέσου για την επιτάχυνση της διαδικασίας Ειδικής Μετανάστευσης (SIV), δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει αμερικανικά στρατεύματα προσωρινά σταθμευμένα στο αεροδρόμιο της Καμπούλ για να επιταχύνει την εκκένωση των αιτούντων SIV για την απόσυρση του προσωπικού της πρεσβείας, ανεξαρτήτως της επίτευξης συμφωνίας με τρίτες χώρες ή όχι. Αυτό τουλάχιστον είπε ότι θα έπρεπε να γίνει…
Ταυτόχρονα, ο Crow, επεσήμανε ότι ήταν πολύ δύσκολο να εκκενωθούν πολλοί αιτούντες και οι οικογένειές τους καθώς δεν μπορούσαν να φτάσουν στην Καμπούλ. “Είναι πολύ, πολύ δύσκολο να φτάσετε εκεί εκτός αν είστε ήδη στον κύκλο ασφαλείας της Καμπούλ”, δήλωσε ο Κρόου στο Reuters.
Πολιτικά και οικονομικά προνόμια
Αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η απροθυμία ορισμένων χωρών ώθησε τη διοίκηση Μπάιντεν να στραφεί σε άλλες χώρες που μπορεί να είναι πρόθυμες να βοηθήσουν εάν η Ουάσινγκτον παρέχει κάποια βοήθεια.
Πηγές σημείωσαν ανέφεραν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν προσφέρει οικονομικές και πολιτικές παραχωρήσεις στο Κοσσυφοπέδιο για να δεχτούν αρκετές χιλιάδες Αφγανούς, αλλά υπάρχουν ανησυχίες στην Ουάσινγκτον σχετικά με την ικανότητα του Κοσσυφοπεδίου να τους φιλοξενήσει.
Το Υπουργείο Εξωτερικών του Κοσσυφοπεδίου δεν απάντησε στο αίτημα του Reuters για κάποιο σχόλιο. Οι πρεσβείες της Αλβανίας, του Καζακστάν, του Τατζικιστάν και του Ουζμπεκιστάν επίσης δεν απάντησαν σε αντίστοιχο αίτημα.
Από τους 21.000 Αφγανούς που υπέβαλαν αίτηση για ειδική θεώρηση, μόνο 1.200 απομακρύνθηκαν από το Αφγανιστάν και η κυβέρνηση Μπάιντεν εξακολουθεί να αγωνίζεται να παράσχει προσωρινό καταφύγιο σε όσους έμειναν πίσω.
Οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων εκτιμούν ότι ο συνολικός αριθμός των ατόμων που απομακρύνθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος SIV θα είναι μεταξύ 50.000 και 80.000, και θα συμπεριλαμβάνονται και τα μέλη των οικογενειών.
Ο Τζέιμς Μιερβάλντις, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του No One Left Behind, μιας οργάνωσης που βοηθάει τους αιτούντες SIV στις Ηνωμένες Πολιτείες, είπε ότι πολλοί από αυτούς τους ανθρώπους είχαν ελάχιστες πιθανότητες να αφεθούν ελεύθεροι.
Ο Miervaldis, έφεδρος αξιωματικός που υπηρέτησε στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, είπε: “Τα μαθηματικά και το χρονοδιάγραμμα δεν ταιριάζουν. Αυτοί οι άνθρωποι δεν θα βγουν”.
Το θέμα παρακολουθείται στενά από νομοθέτες στο Κογκρέσο, συμπεριλαμβανομένων των συμμάχων του Μπάιντεν. “Πρέπει να τηρήσουμε τις υποσχέσεις που δώσαμε στους χιλιάδες Αφγανούς που ρίσκαραν τη ζωή τους για να μας βοηθήσουν. Ήρθε η ώρα η κυβέρνηση Μπάιντεν να κόψει τη γραφειοκρατία”, δήλωσε η Σάρα Τζέικομπς από το Δημοκρατικό Κογκρέσο.