Θα πληρώσει κανείς για την καταστροφή της Ελλάδας από τις πυρκαγιές;

Δεν πέρασε πολύς καιρός από τις 15 Ιούνη, όπου ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης στην συνέντευξη τύπου για την αντιπυρική περίοδο, δήλωνε πώς “φέτος έχει γίνει μια εξαιρετική δουλειά πυροπροστασίας και πρόληψης πριν εκδηλωθεί το κακό”. Δυστυχώς η ίδια η πραγματικότητα 50 μέρες σχεδόν μετά τον διέψευσε, με τις φωτιές στην Αττική, στην Εύβοια, στην Πελοπόννησο, και την Ήπειρο, να κάνουν στάχτη εκατοντάδες περιουσίες, χιλιάδες στρέμματα γης και να απανθρακώνουν πολλά ζώα.

Τι πήγε τόσο στραβά άραγε και συντελέστηκε αυτή η περιβαλλοντική, οικονομική και κοινωνική καταστροφή; Κάποιοι πιθανόν να σκεφτούν ότι ήταν λάθος η τοποθέτηση στην αρχηγεία της πυροσβεστικής, του ανθρώπου που είχε θέση κλειδί στην τραγωδία στο Μάτι. Άλλοι ίσως θεωρούν ότι η κυβέρνηση αδιαφόρησε, επειδή έδωσε μόλις το 1/10 των χρημάτων που ζητούσαν τα δασαρχεία για αντιπυρικά έργα, με αποτέλεσμα να μην γίνουν έργα, τα οποία θα ήταν πολύτιμα για τους ελάχιστους πυροσβέστες που με αυτοθυσία επιχειρούν αυτή τη στιγμή στα μέτωπα.

Στην πραγματικότητα η κυβέρνηση δεν ανανέωσε 5066 εκπαιδευόμενους δασοπυροσβέστες και ταυτόχρονα δεν φρόντισε να ανανεώσει τον γερασμένο στόλο εναέριων μέσων, έτσι όπως ακριβώς τον χαρακτήριζε και ο ίδιος ο κ. Χαρδαλιάς. Το αποτέλεσμα; Όλοι είδαμε στην τηλεόραση αγανακτισμένους πολίτες, να υποστηρίζουν ότι οι περιουσίες τους και τα χωριά τους θα μπορούσαν να είχαν σωθεί, αν επιχειρούσαν περισσότερες επίγειες δυνάμεις, με την κατάλληλη υποστήριξη εναέριων μέσων τα οποία δεν είδαν ποτέ, στην αρχή της πυρκαγιάς.Το να εκκενώσει η πολιτεία χωριά στα οποία κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές είναι το απολύτως λογικό• Το να εκκενώνει ωστόσο χωριά και χωρίς σχέδιο να τα αφήνει απροστάτευτα, λόγω των ιδεοληψιών της και περιμένοντας από το αόρατο χέρι της αγοράς να τιθασεύσει την πυρκαγιά, είναι απάνθρωπο και εξοργιστικό.

Το δυστυχές για την πατρίδα μας είναι, ότι όλα αυτά για τα οποία μιλάμε, είναι πλέον γεγονός και αυτό δεν αλλάζει. Πώς θα σταθούν με ψίχουλα, άραγε στα πόδια τους οι άνθρωποι, που μέσα σε μια μέρα, λόγω της ανικανότητας του επιτελικού κράτους του κ. Μητσοτάκη έχασαν για πάντα τους κόπους μιας ζωής; Αλήθεια ποιός άραγε πλήρωσε για τη Μάνδρα, για το Μάτι, για την Εύβοια; Ποιός θα πληρώσει για το γεγονός ότι τις τελευταίες μέρες κάηκε και καίγεται ένα μεγάλο μέρος της Ελλάδας; Έως πότε οι ανεύθυνοι-ανίκανοι θα ξεφεύγουν από τις ευθύνες τους, με την ανοχή της δικαιοσύνης και θα μας κουνούν το δάχτυλο;

 

Κώστας Ρουμελιώτης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας