Τουρκία: Οι πυρκαγιές απελευθέρωσαν τοξικό “νέφος μίσους”

854
Τουρκία: Οι πυρκαγιές

Ούτε η κλιματική μεταβολή, ούτε η ανικανότητα του κρατικού μηχανισμού. Στην Τουρκία του Ερντογάν όλα τα ερμηνεύει η “τρομοκρατία” – ακόμη και τις πυρκαγιές. Με αποτέλεσμα η κοινωνία να πνίγεται όχι μόνο στην αιθάλη αλλά και στο τοξικό μίσος.

Από το σαββατοκύριακο, αρχής γενομένης από την πυρόπληκτη περιοχή της Αττάλειας, ομάδες ένοπλων πολιτών “περιπολούν” σε αναζήτηση εμπρηστών. Έχουν άλλωστε κάθε λόγο να πιστεύουν ότι για τα δεινά τους ευθύνεται κάποιος σκοτεινός δάκτυλος, εφόσον το υπαινίσσεται καθαρά ο ίδιος ο πρόεδρος της χώρας.

Μάλιστα σε δηλώσεις του την Τετάρτη στο δίκτυο A Haber ο Ταγίπ Ερντογάν ισχυρίσθηκε ότι κάποιοι από τους συλληφθέντες σε σχέση με τις πυρκαγιές έχουν συγγενείς με επαφές με το εκτός νόμου Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK).

Τα λοιπά τα αναλαμβάνουν οι κουμπουροφόροι. Το Euronews αποτύπωσε τη δοκιμασία μιας οικογένειας το αυτοκίνητο της οποίας ακινητοποιήθηκε σε αυτοσχέδιο “σημείο ελέγχου” από εξαγριωμένους κατοίκους μεταξύ του Μίλας και του Γιαταγάν στα νοτιοδυτικά. Το ενοχοποιητικό στοιχείο ήταν ότι οι πινακίδες του οχήματος παρέπεμπαν σε άλλη επαρχία και τα πράγματα έγιναν ακόμη χειρότερα όταν η προφορά των επιβαινόντων πρόδωσε την κουρδική καταγωγή τους.

Το πρακτορείο Demirören, πάλι, αποτύπωσε τις πολύ πιο σοκαριστικές σκηνές που εκτυλίχθηκαν το βράδυ της Τετάρτης στην περιοχή του Αϊδινίου όταν περίπου εκατό άτομα επιτέθηκαν ενάντια στους επιβάτες οχήματος με πινακίδες Μπαλίκεσιρ. Το γκαζάκι και το μπιτόνι βενζίνης που υπήρχαν στο αυτοκίνητο αυτομάτως μετέτρεψαν σε “εμπρηστές” τους ξενόφερτους. Κατά την Gazete Aydın, πάντως, επρόκειτο μάλλον για νεαρούς που αναζητούσαν ένα απομόνωμένο μέρος μαζί με τις φίλες τους.

Πόσο αυθόρμητα;

Αδιευκρίνιστο παραμένει κατά πόσον αυτές οι ομάδες ενόπλων “φρουρών” ξεπηδούν αυθόρμητα ή συντονίζονται από αφανή δίκτυα, σαν αυτά που διαθέτουν και τα δύο συγκυβερνώντα κόμματα AKΡ και MHP. Σε κάθε περίπτωση, οι δυνάμεις ασφαλείας δεν κάνουν κάτι για τον περιορισμό του φαινομένου.

Αντιθέτως ο κατασταλτικός βραχίονας του κράτους είναι πολύ απασχολημένος με το να καταδιώκει όσους απευθύνουν μέσω διαδικτύου εκκλήσεις για διεθνή βοήθεια απέναντι στις πυρκαγιές.

Περισσότερα από 2,6 εκατομμύρια μηνύματα στο Twitter φέρουν το hashtag #HelpTurkey, το οποίο εξοργίζει τους κυβερνώντες ως υποτιμητικό για τις δυνατότηες της Τουρκίας να ανταπεξέλθει στη θεομηνία. Εξ ού και η Εισαγγελία της Άγκυρας διενεργεί έρευνα εναντίον όσων “επιχείρησαν να δημιουργήσουν πανικό, φόβο και ανησυχία στο κοινό” με το hashtag αυτό. Οι κατηγορίες περιλαμβάνουν επίσης την “προσβολή δημοσίου λειτουργού”, την “προσβολή του Προέδρου” και την “υποκίνηση μίσους”, ενώ, κατά την εισαγγελία ορισμένοι από τους ελεγχόμενους λογαριασμούς έχουν διενεργήσει “τρομοκρατική προπαγάνδα” κατά το παρελθόν.

Ακίνητα τα Canadair

Και ενώ η Τουρκία, που κατά τα λοιπά επαίρεται για τις ικανότητες των drone της, επιμένει να κυνηγά φαντάσματα εμπρηστών, το έργο της από αέρος πυρόσβεσης εκτελούν αποκλειστικά τρία Canadair που διέθεσε η Ε.Ε., δύο ρωσικά αεροσκάφη BE-200 (τα οποία ενοικιάσθηκαν φέτος σε τιμή ανεξήγητα υψηλότερη από την περσινή) και ελικόπτερα. Ο λόγος για αυτή την έλλειψη εναέριων μέσων είναι η βεντέτα του κυβερνώντος κόμματος με την ιδρυθείσα το 1925 από τον Κεμάλ Ατατούρκ, Τουρκική Αεροναυτική Ένωση (THK), η οποία τα προηγούμενα χρόνια σταθερά εξασφάλιζε την ανάθεση της αντιπυρικής προστασίας.

Αφότου όμως κατηγορήθηκε για συνεργασία με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης η THK οδηγήθηκε στην χρεωκοπία, καθώς της επιβλήθηκε νέα ηγεσία με πολύ υψηλότερους μισθούς, ενώ η Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων της στέρησε την κυριότερη πηγή εσόδων της που ήταν η καθιερωμένη δωρεά των δερμάτων των σφαγίων του Κουρμπάν Μπαϊραμιού. Τα εννέα Canadair της THK παραμένουν ακινητοποιημένα στην Άγκυρα, καθώς την φετινή ανάθεση πυροπροστασίας από αέρος εξασφάλισε με φθηνότερη προσφορά μία εταιρεία που διέθετε μόνο ελικόπτερα…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας