Το Κίεβο γυρίζει την πλάτη του στη Δύση χάριν της Κίνας

540
την πλάτη του στη Δύση χάριν της Κίνας

Alexandre Lemoine/ Reseau International 4-8-21

Μετάφραση Μ.Στυλιανού

Η Ουκρανία εγκαινιάζει μιαν πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική…

Το Κίεβο μιλάει ήδη για την απογοήτευσή του με τους Δυτικούς επόπτες του  και την προθυμία του να γίνει φίλος με το Πεκίνο. Έφτασε στο σημείο να συγχαρεί τη σοφή ηγεσία του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος. Ποιες θα είναι οι συνέπειες αυτής της απροσδόκητης στροφής προς τα ανατολικά;

Την Τετάρτη (21 Ιουλίου), ο Πρεσβευτής της Κίνας στην Ουκρανία, Φαν Σιαρόνγκ, εξέφρασε αισιοδοξία για την εξέλιξη της σινο-ουκρανικής συνεργασίας, τονίζοντας ότι οι μεγάλες Κινεζικές επιχειρήσεις είναι έτοιμες να εργαστούν στην ουκρανική αγορά. Ο Κινέζος διπλωμάτης τόνισε ότι η Κίνα έχει ήδη γίνει ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Ουκρανίας, αλλά οι δυνατότητες αυτών των σχέσεων δεν έχουν ακόμη εξαντληθεί. Υπενθύμισε επίσης ότι πρόσφατα οι δύο χώρες υπέγραψαν  μια «πολύ σημαντική συμφωνία» για συνεργασία στις υποδομές. «Η συμφωνία αυτή θα ανοίξει νέες ευκαιρίες συνεργασίας», δήλωσε ο Φαν Ζιανρόνγκ.

Η εν λόγω συμφωνία συνήφθη μεταξύ του κινεζικού Υπουργείου Εμπορίου και του ουκρανικού Υπουργείου Υποδομών στις αρχές Ιουλίου. Η Κίνα έχει δεσμευτεί να διαθέσει κονδύλια στο Κίεβο για την εκτέλεση έργων υποδομής: σιδηροδρομικές μεταφορές, αεροδρόμια, λιμένες, επικοινωνίες και τεχνικούς χώρους.

Τον τελευταίο καιρό, το Κίεβο αναφέρεται όλο και περισσότερο στην προθυμία του να συνεργαστεί στενά όχι μόνο με τον παραδοσιακό προστάτη της Ουκρανίας, την Ουάσιγκτον, αλλά και με τον μεγαλύτερο γεωπολιτικό αντίπαλο των Ηνωμένων Πολιτειών. Όπως μετέδωσε το  μέσο ενημέρωσης Strana.ua, ο ηγέτης του φιλικού προς τον πρόεδρο Κόμμα « Υπηρέτης του Λαού», Αλεξάντερ Κορνιένκο, και ο αρχηγός της ομάδας των «υπηρετών» στο κοινοβούλιο, Ντέιβιντ  Αρακχάμια, εμφανίστηκαν σε βίντεο για την κινεζική τηλεόραση αφιερωμένο στην 100ή επέτειο του κυβερνώντος Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος (ΚΚΚ).

Ταυτόχρονα, χωρίς να κρύβεται, το Κίεβο διαμαρτύρεται για ανεπαρκή προσοχή από τη Δύση. «Ακόμα και στις Ηνωμένες Πολιτείες στη συνοδεία του Προέδρου Μπάιντεν κάποιοι θα ήθελαν να εξομαλύνουν τις σχέσεις με τη Ρωσία», παραπονέθηκε ο βοηθός του προεδρικού γραφείου Αλεξέι Αρεστόβιτς.

« Ο φόβος κάποιων Δυτικών εναντίον της Κίνας είναι τόσο μεγάλος που θέλουν να προσελκύσουν τη Ρωσική Ομοσπονδία στην πλευρά της Δύσης» είπε ο σύμβουλος του γραφείου του Ουκρανού προέδρου.

Ο Αλεξέι Αρεστόβιτς είπε απροκάλυπτα σε πρόσφατη συνέντευξη:

« Εάν οι ΗΠΑ δεν μας  βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της Ρωσίας, η Κίνα θα το κάνει. Αντίθετα με τις ΗΠΑ, οι Κινέζοι δεν διστάζουν να δώσουν εγγυήσεις ασφάλειας και επενδύσεις, αμέσως, χωρίς επιφυλάξεις» εξήγησε.

Αυτό που παρατηρούμε τώρα δεν είναι μια απόπειρα του Βολοντίμιρ Ζελένσκυ να επιστρέψει στην πολιτική πολλών κατευθύνσεων της εποχής του Λεονίντ Κούτσμα και του Βικτόρ Γανούκοβιτς, είναι τουλάχιστον μια διεκδίκηση επανέναρξης μια τέτοιας πολιτικής.

Θα είναι δυνατό να μιλήσουμε για επιτυχία αυτής της πολιτικής μόνο μετά από δύο επισκέψεις. Η πρώτη είναι η επίσκεψη του προέδρου Ζελένσκι στην Ουάσιγκτον στις 30 Αυγούστου. Η δεύτερη προβλέπεται για τα τέλη Δεκεμβρίου στην Κίνα. Αυτό που είναι βέβαιο για το παρόν είναι ότι οι ΗΠΑ έχουν γίνει ψυχρές απέναντι στην Ουκρανία και δεν την θεωρούν πλέον ως ένα σημαντικό ατού στην εξωτερική πολιτική τους. Γι΄αυτό η Ουκρανία βλέπει την επιλογή, ενώ μένει πολιτικά προσανατολισμένη στις ΗΠΑ, να επιδιώξει την οικονομική στήριξη της Κίνας.

Από την άλλη, το Πεκίνο δείχνει ρεαλιστικό ενδιαφέρον για την Ουκρανία. Η Κίνα αποβλέπει στον πολύ σταθερό έλεγχο των ουκρανικών λιμένων, ακόμη και με μεγάλη χρηματική δαπάνη, όχι μόνο για την αγορά τροφίμων στην Ουκρανία, αλλά και για την εξαγωγή τους, πιστεύουν οι ειδικοί.

Για παράδειγμα, το 2019, η China Harbor Engineering Company κέρδισε έναν διαγωνισμό για την αναβάθμιση του λιμανιού του Chornomorsk νοτιοδυτικά της Οδησσού. Αυτός ο θαλάσσιος λιμένας είναι ένας από τους μεγαλύτερους κόμβους μεταφορών της Ουκρανίας μέσω του οποίου τα φορτία μεταφέρονται  σε εκατό χώρες. Η China Harbor Engineering έχει επίσης προετοιμάσει ένα έργο για την ανοικοδόμηση ενός άλλου λιμένα βαθέων υδάτων, 30 χιλιόμετρα από την Οδησσό, από τον οποίο προέρχονται παραδοσιακά οι αποστολές εμπορευμάτων, ιδιαίτερα  προς την Ανατολική και Νοτιοανατολική Ασία.

Αυτό που είναι λιγότερο βέβαιο, ωστόσο, είναι η αποχώρηση της Ουκρανίας από τη σφαίρα επιρροής της Δύσης υπέρ της Κίνας. Θεωρητικά αυτό είναι δυνατό, αλλά από πρακτική άποψη είναι δυνατόν να μιλήσουμε γι ‘αυτό μόνο ως αποτυχημένη απόπειρα εκβιασμού των Ηνωμένων Πολιτειών και της Δύσης από την ομάδα του κ. Ζελένσκι, πιστεύουν οι ειδικοί.

Εάν τέτοιες κινήσεις ήταν πραγματικά σοβαρές, πρέπει να λάβουμε υπόψη το γεγονός ότι η Δύση και ιδίως οι Ηνωμένες Πολιτείες διατηρούν στην Ουκρανία τέτοιους μοχλούς επιρροής και ελέγχου του Κιέβου ώστε να μπορούν εύκολα να αλλάξουν την  υφιστάμενη εξουσία και μάλιστα αυθημερόν… http://www.observateurcontinental.fr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας