Γραβάνης: Θα κάνουμε όλοι τρίτη δόση του εμβολίου μέχρι αρχές 2022

669
γραβάνης: τρίτη δόση

Ο καθηγητής Αχιλλέας Γραβάνης εξήγησε ποιοι θα χρειαστεί να κάνουν πρώτοι την αναμνηστική δόση, ενώ στη συνέχεια θα ακολουθήσουμε όλοι.

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Αχιλλέας Γραβάνης μίλησε για την πορεία των εμβολιασμών στην Ελλάδα, ενώ υπογράμμισε ότι όλοι θα χρειαστεί να κάνουμε τρίτη ή αλλιώς αναμνηστική δόση του εμβολίου.

Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Ναι μεν Αλλά» με την Ευαγγελία Μπαλτατζή, ο καθηγητής χαρακτηριστικά είπε: «Ανοσοκατεσταλμένοι, μεταμοσχευμένοι, καρκινοπαθείς που βρίσκονται σε θεραπεία, είναι οι πληθυσμοί που έχουν προτεραιότητα για χορήγηση αναμνηστικής δόσης και θα ακολουθήσουμε όλοι μέχρι την αρχή του επόμενου χρόνου».

Ο ίδιος εξήγησε πως ο έλεγχος των αντισωμάτων δεν δείχνει την πραγματική εικόνα, γιατί εάν δεν έρθει ο οργανισμός των εμβολιασμένων αντιμέτωπος με τον ιό, το ανοσοποιητικό σύστημα ελαχιστοποιεί την ανοσία, καθώς δεν υπάρχει λόγος, να παράγει αντισώματα. Όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχουμε μια εν υπνώσει ανοσολογική προστασία από τα κύτταρα μνήμης.

Ο χρόνος στον οποίο υποδιπλασιάζονται τα αντισώματα που αδρανοποιούν τον ιό στους εμβολιασμένους, αλλά και αυτούς που νόσησαν, δείχνουν ότι χρειάζεται αναμνηστική δόση στο να επανενεργοποιήσουμε σε κάποιο επίπεδο την ανοσία μας και αυτό θα συμβεί με μαθηματική ακρίβεια και στον κοροναϊό.

«Λόγω της ύπαρξης της παραλλαγής Δέλτα και λόγω της πολύ ισχυρής λοιμογόνου δράσης της, δεν μπορούμε να πάρουμε το ρίσκο, να μείνουμε μόνο στην υπάρχουσα ανοσία μας, καθώς δεν ξέρουμε αν η ανοσία μας θα κρατήσει πέρα των 6 μηνών, γι’ αυτό εμβολιαζόμαστε με την τρίτη δόση, όπως γνωρίζουμε πλέον τεκμηριωμένα και δημοσιευμένα. Ειδικά σε αυτούς που έχουν νοσήσει, η τρίτη δόση αυξάνει 11 φορές αυξάνει την ανοσολογική τους απάντηση», σημείωσε. 

Για τους εμβολιασμούς των υγειονομικών και των εκπαιδευτικών

Ο κ. Γραβάνης στις δηλώσεις του τόνισε ότι είναι αδιανόητο να μην εμβολιάζονται υγειονομικοί και εκπαιδευτικοί. «Δεν μπορώ να διανοηθώ, συναδέλφους μου στις ιατρικές επιστήμες, εξίσου δεν μπορώ να διανοηθώ συναδέλφους μου εκπαιδευτικούς, όλων των βαθμίδων, να μην εμβολιάζονται. Το μήνυμα που δίνουν αυτοί οι συνάδελφοι είναι πολύ στενάχωρο. Είναι οι ιατροί, οι νοσηλευτές και οι υπόλοιποι επαγγελματίες υγείας αλλά και οι εκπαιδευτικοί, αυτοί που σε θέματα δημόσια υγείας, τροχοδρομούμε προς τον στόχο, δεν μας επιτρέπεται λοιπόν να μην εμβολιαστούμε.

Ο εμβολιασμός γινόταν είτε στον παιδίατρο ή στα σχολεία, μου είναι αδιανόητο σήμερα, με την επιστήμη, την μόρφωση και την ενημέρωση που έχουμε και μάλιστα σε συνθήκες πανδημίας, όταν έχουμε χάσει πάνω από 4 εκατομμύρια συνανθρώπους μας, οι γονείς οι ίδιοι να σκέφτονται αν θα χρησιμοποιήσουν τα εμβόλια, τα πιο ασφαλή, τα πιο ραφιναρισμένα, τα πιο αποτελεσματικά εμβόλια που έφτιαξε ποτέ η ιατρική επιστήμη», είπε χαρακτηριστικά.

Η εξήγηση για τους αρνητές των εμβολίων

«Υπάρχουν άνθρωποι που επιτηδεύονται τη δυσκολία της πανδημίας και προπαγανδίζουν εναντίον των εμβολίων γιατί αυτό τους τρέφει πολιτικά και οικονομικά και δεν θέλουν να βγούμε από αυτή την κατάσταση», παρατήρησε ο καθηγητής.

Πηγή φωτογραφίας: ΕΡΤ

Ο ρόλος του ίντερνετ

Επίσης, ο κ. Γραβάνης σημειώνει ως αιτία που υπονομεύει τον εμβολιασμό, το διαδίκτυο και την ευκολία του καθενός να μιλάει για κάθε θέμα, για το οποίο δεν έχει την παραμικρή ιδέα, άλλα έχει ισχυρή άποψη.

Επιπλέον, κάποια μέσα ενημέρωσης εστιάζουν στα αρνητικά και όχι στα θετικά. «Τις ημέρες αυτές έχουμε κατά μέσο όρο 3000 κρούσματα ημερησίως, όπως είχαμε και πριν μερικούς μήνες. Η διαφορά είναι ότι έχουμε 80% λιγότερες νοσηλείες και 90% λιγότερους θανάτους και ο λόγος είναι η παρουσία του εμβολίου», κάτι που δεν αναφέρεται όσο θα έπρεπε, υπογράμμισε ο καθηγητής.

«Ενώ στην αρχή της πανδημίας, η πολιτεία αντέδρασε με πολύ ευαίσθητα και ισχυρά αντανακλαστικά, και πήρε αποφάσεις που άλλες πιο προηγμένες χώρες, δίστασαν να πάρουν, σε αυτή την συγκυρία, βλέπω μια διστακτικότητα. Αν χαϊδέψουμε αυτιά και διευκολύνουμε τους ανεύθυνους, θα έρθει μπούμερανγκ αυτή η διστακτικότητα σε 2-3 μήνες. Όταν θα έχουμε τέτοια διασπορά μέσα στην κοινότητα από τα σχολεία, τα πανεπιστήμια και με το άνοιγμα της οικονομίας, που από κει πέρα θα ζητηθεί ο λόγος και δεν θα μαζεύεται η κατάσταση. Η πολιτεία θα πρέπει να επανεξετάσει τις αποφάσεις που είναι πιο εύκολο να παρθούν αλλά που δεν έχουν την αποτελεσματικότητα που κατά την γνώμη μου θα έχει μια υπεύθυνη στάση του υποχρεωτικού εμβολιασμού σε κάποιες συγκεκριμένες ομάδες», υπογράμμισε ο καθηγητής.

Τέλος, ο κ. Γραβάνης τόνισε ότι πρέπει οι γονείς να εμπιστευτούν την επιστήμη και να εμβολιάσουν τα παιδιά τους. «Εμπιστευτείτε επιτέλους την επιστήμη. Ζούμε και έχουμε παραγωγική ζωή στην κοινότητα λόγω των εμβολίων», προέτρεψε τους πάντες ο καθηγητής.

Δείτε σχετικό ρεπορτάζ από την ΕΡΤ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας