Ο Μητσοτάκης «Σημιτοποίησε-Πασοκοποίησε» κυβέρνηση και κόμμα. Μειοψηφία η παραδοσιακή δεξιά

628
Μειοψηφία η παραδοσιακή δεξιά

Να τονίσουμε ότι οι βλέψεις του κ. Μητσοτάκη είναι να εντάξει και άλλα στελέχη προερχόμενα από το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι μέσα στη Νέα Δημοκρατία.

Ο Πρωθυπουργός έχει ξεκαθαρίσει πρόσφατα, προς αντίδραση πολλών, ότι η Νέα Δημοκρατία είναι ένα προοδευτικό κόμμα.
Όχι μόνο ακολουθώντας συγκεκριμένες προοδευτικές πολιτικές (υπέρ των δικαιωμάτων όλων των φύλων, φαρμακευτική κάνναβη κ.α) αλλά ανοίγοντας την παράταξη, εις βάρος των γαλάζιων στελεχών, σε πολιτικούς, τεχνοκράτες και άλλα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, του Ποταμιού και άλλων πολιτικών χώρων του Κέντρου και της Κεντροαριστεράς.
Θα τα απαριθμήσουμε όλα από την αρχή ξεκινώντας από τα θεσμικά πρόσωπα:

1)Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελαροπούλου, ένα στέλεχος της Κεντροαριστεράς που παρόλο ως Δικαστικός δεν τάχθηκε με κανένα κόμμα αλλά με προοδευτικές πολιτικές όπως την ένταξη των προσφυγόπουλων στα σχολεία, υπέρ της μη αναγραφής του θρησκεύματος στις ταυτότητες κ.α.
Κολλητός της ο Βαγγέλης Βενιζέλος και ο αείμνηστος Σταύρος Τσακυράκης που κατέβηκε στην ευρωβουλή με το Ποτάμι.

2)Ο Γιάννης Στουρνάρας, πνευματικό παιδί του Κώστα Σημίτη, που είναι Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας με δεύτερη θητεία την οποία ξαναπρότεινε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, παρόλο που θα μπορούσε να προτείνει κάποιον άλλον από τους τεχνοκράτες που προέρχονται από την Κεντροδεξιά.
Επίσης, το τελευταίο διάστημα προτείνεται και σαν Πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας ο Γκίκας Χαρδούβελης, γνωστό σημιτικό στέλεχος.

3)Μια σειρά από συμβούλους του Πρωθυπουργού όπως ο Νίκος Αλιβιζάτος (υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας στηριζόμενος από ΚΙΝΑΛ-ΠΟΤΑΜΙ), πρόεδρος της νεοσυσταθείσας Επιτροπής για την παρακολούθηση της εφαρμογής των πορισμάτων του Συνηγόρου του Πολίτη, Θάνος Ντόκος, αναπληρωτής σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Πρωθυπουργού, Θόδωρος Πελαγίδης (κολλητός φίλος Βενιζέλου), σύμβουλος μακροοικονομικών του Πρωθυπουργού.

4)Κρίσιμες επιτροπές: Η επιτροπή Πισσαρίδη, το όργανο που δημιούργησε το Σχέδιο Ανάκαμψης, το αναπτυξιακό σχέδιο της επόμενης 6ετίας κυριαρχείτο από στελέχη του σημιτικού μπλοκ. (Σπινέλης, Καραμούζης, Τσακλόγλου.
Ο τελευταίος, μάλιστα, έγινε και υφυπουργός για να δημιουργήσει το νέο επικουρικό σύστημα που θα έρθει στη Βουλή τις επόμενες μέρες.
Ο κ. Τσακλόγλου έχει υπάρξει βασικός σύμβουλος των Πρωθυπουργών Γ. Παπανδρέου, Παπαδήμου.
Επίσης, η επιτροπή 2021 (για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση) αποτελείτο από στελέχη της Κεντροαριστεράς με σημείο αναφοράς τον Κώστα Σημίτη και τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ, Μουζέλης, Τσουκαλάς, Ράπανος, Μαραβέγιας, Καλύβας.

Στο Μέγαρο Μαξίμου, οι βασικοί συνεργάτες του Πρωθυπουργού είναι πασοκικής προέλευσης:

  • Γιώργος Γεραπετρίτης, γενικός γραμματέας κυβέρνησης Γεωργίου Παπανδρέου.
  • Άκης Σκέρτσος, επιστημονικός σύμβουλος Χρυσοχοίδη επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ και αργότερα διευθυντής του Γραφείου του Πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου.
  • Θόδωρος Λιβάνιος, στενός συνεργάτης Γιάννη Ραγκούση όταν ήταν Υπουργός Εσωτερικών εργάστηκε για το πρόγραμμα Καλλικράτης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης
  • Κυριάκος Πιερακάκης, μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, στενός συνεργάτης της Α. Διαμαντοπούλου όταν ήταν υπουργός Παιδείας, του ανέθεσε την Διεύθυνση του Ινστιτούτου Νεολαίας και αργότερα το 2014 υποψήφιος ευρωβουλευτής με την Ελιά (Συνασπισμός κομμάτων με κυρίαρχο το ΠΑΣΟΚ).
  • Αριστοτελία Πελώνη, η οποία είναι σύντροφος του Γ. Μαστρογεωργίου (γενικός γραμματέας Ενημέρωσης) θεωρείται κεντρώο πρόσωπο που προέρχεται από το ευρύτερο επιτελείο συνεργατών της Α. Διαμαντοπούλου.
  • Γιάννης Βλαστάρης, ο κύριος λογογράφος του Πρωθυπουργού ήταν πρώην Διευθυντής Σύνταξης της Ελευθεροτυπίας, όταν η εφημερίδα αποτελούσε κύριο εκφραστή της Κεντροαριστεράς.
  • Δημήτρης Τσιόδρας, Διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού ο οποίος προέρχεται από το Ποτάμι.

Βασικοί υπουργοί, που αποτελούν τον πυρήνα της κυβέρνησης Μητσοτάκη προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ ή το Ποτάμι.

Μιχάλης Χρυσοχοίδης (πρ. υπουργός και Γεν. Γραμματέας ΠΑΣΟΚ), Λευτέρης Οικονόμου (Αρχηγός ΕΛ.ΑΣ επί κυβέρνησης ΓΑΠ), Λίνα Μενδώνη (κολλητή Βενιζέλου), Γιώργος Αμυράς (πρ.βουλευτής Ποτάμι), Χάρης Θεοχάρης (πρ.βουλευτής Ποτάμι), Νίκος Γιατρομανωλάκης (πρώην στέλεχος Ποτάμι) Παναγιώτης Πικραμένος (Αντιπρόεδρος Κυβέρνησης – της κλειστής παρέας Γεραπετρίτη που το 2019 ο ΓΑΠ τον πρότεινε πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας και αργότερα εκ της θέσεως αυτή έγινε Υπηρεσιακός Πρωθυπουργός).

Βασικοί γενικοί γραμματείς της κυβέρνησης Μητσοτάκη προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ.

Μαστρογεωργίου, Κοντογεώργης, Αλεξανδρής, Στρατινάκη, Σδούκου, Σταμπουλίδης, Καλαντζής.
Ο κ. Σταμπουλίδης, μάλιστα, αναβαθμίστηκε και έγινε αντιπρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ ενώ σε τροχιά αναβάθμισης βρίσκεται και ο Θανάσης Κοντογεώργης, ο οποίος μιλάει πολύ με τον Πρωθυπουργό.
Ο κ. Κοντογεώργης ήταν σύμβουλος της κυβέρνησης ΓΑΠ , ο κ. Μαστρογεωργίου συνεργάτης της κ. Διαμαντοπούλου και ο κ. Αλεξανδρής, συνεργάτης του βουλευτή ΚΙΝΑΛ, Ανδρέα Λοβέρδου.

Οι νέες μεταγραφές και η «απογαλαζοποίηση» της ΝΔ

Επίσης, να τονίσουμε ότι οι βλέψεις του κ. Μητσοτάκη είναι να εντάξει και άλλα στελέχη προερχόμενα από το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι μέσα στη Νέα Δημοκρατία.
Οι πρώτες εκτιμήσεις λένε ότι στα επόμενα ψηφοδέλτια ή σε θέσεις ευθύνης στην κυβέρνηση θα βρεθούν ο Λεωνίδας Γρηγοράκος, ο Γιάννης Μανιάτης, η Λίνα Παπαδάκη (στέλεχος Ποτάμι), Γιώργος Φλωρίδης ενώ «παίζεται» και της Άννας Διαμαντοπούλου που θέλει να δει τι θα γίνει στο ΚΙΝΑΛ πρώτα.
Τέλος η Νέα Δημοκρατία παρακολουθεί τις εξελίξεις στο ΚΙΝΑΛ και παραμονεύει.
Μία επικράτηση εκ νέου της Φώφης Γεννηματά θα δημιουργήσει νέες διασπαστικές τάσεις και ένας από τους υποψήφιους για αποχώρηση ή και διαγραφή είναι ο Ανδρέας Λοβέρδος, στέλεχος που ταιριάζει στην κυβέρνηση Μητσοτάκη ή τη πολυσυλλεκτική και προοδευτική Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Όσο, μάλιστα, γίνεται πιο προοδευτική τόσο και «πρασινίζει» περισσότερο η Νέα Δημοκρατία δημιουργώντας τάσεις φυγής για δεξιούς ψηφοφόρους αλλά και τάσεις ανησυχίας για το πολιτικό τους μέλλον σε βουλευτές της ΝΔ.
Ο Κ.Μητσοτάκης σκέφτεται μάλιστα στις επόμενες εκλογές να βάλει ηλικιακό όριο στους βουλευτές που σημαίνει ότι πολλοί θα αποχωρήσουν όπως π.χ Νικήτας Κακλαμάνης, Γιάννης Τραγάκης κ.α.
Επίσης, οι πρώην πρωθυπουργοί Σαμαράς, Καραμανλής δεν θα είναι στα ψηφοδέλτια, με το δεύτερο να μιλάει ότι θα αποχωρήσει και από την πολιτική.
Αν συμβεί αυτό, οδηγούμαστε σε μία βελούδινη αποχώρηση των βασικών φατριών στη ΝΔ (σαμαρικοί, καραμανλικοί) και επέρχονται διαλυτικά φαινόμενα στις τάξεις των βουλευτών. Επίσης, στο ψηφοδέλτιο επικρατείας θα αλλάξουν πολλά.
Γιαννάκου, Θεοδωρικάκος, Ταραντίλης δεν θα βρίσκονται στο ψηφοδέλτιο και ανοίγει ο δρόμος για νέες εφεδρείες από την Κεντροαριστερά προκειμένου να μπουν στην Βουλή με τη Ν.Δ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας