Το νότιο Αιγαίο δεν θα γίνει ένα πελώριο αιολικό πάρκο

551
Το νότιο Αιγαίο δεν θα γίνει ένα πελώριο
Παρά την ασφυκτική πίεση της εταιρείας Κυκλαδικά Μελτέμια Α.Ε. για ταχεία αδειοδότηση του κολοσσιαίου έργου που θα γέμιζε με ανεμογεννήτριες τα «ελληνικά Γκαλαπάγκος», η περιβαλλοντική αδειοδότηση δεν δόθηκε λόγω των εξαιρετικά σημαντικών επιπτώσεων που θα είχε ● Πρόκειται για πανηγυρική δικαίωση κατοίκων και φορέων που αγωνίζονται ασταμάτητα επί δύο χρόνια για να διασώσουν το οικοσύστημα.

Μια μεγάλη νίκη του αντι-αιολικού κινήματος της χώρας και μια βαριά ήττα για την αιολική βιομηχανία αποτελεί η απόρριψη του αιτήματος για την περιβαλλοντική αδειοδότηση του έργου «Aigaio Project» από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Η απόφαση κλείνει την πόρτα στη μετατροπή των 14 νησίδων του νοτιοανατολικού Αιγαίου, γνωστών ως «Γκαλαπάγκος της Μεσογείου», σε γιγαντιαίο αιολικό εργοστάσιο.

Ο πρωτοφανής αρχικός σχεδιασμός του έργου αφορούσε τη δημιουργία τριών Αιολικών Σταθμών Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΣΠΗΕ) με την εγκατάσταση 106 ανεμογεννητριών, ύψους 150 έως 198,5 μ., σε 14 νησίδες, μεταξύ Κυκλάδων και Δωδεκανήσων, με εγκατεστημένη ισχύ 486 MW από την εταιρεία Κυκλαδικά Μελτέμια Α.Ε., που ανήκει στον ελληνικών συμφερόντων όμιλο EUNICE ENERGY GROUP (EEG).

Στα συνοδευτικά έργα περιλαμβάνονταν, μεταξύ άλλων, η κατασκευή 70 χιλιομέτρων οδικού δικτύου, 14 λιμανιών, 14 ελικοδρομίων, πλήθους κτιρίων, δεξαμενών κ.λπ. και η εγκατάσταση μόνιμου έντονου φωτισμού τη νύχτα. Το έργο, που χωροθετούνταν εξ ολοκλήρου σε 10 περιοχές του δικτύου Natura 2000, 4 Ειδικές Ζώνες Διατήρησης και 6 Ζώνες Ειδικής Προστασίας, είχε προκαλέσει την καθολική εναντίωση 14 περιβαλλοντικών οργανώσεων και επιστημονικών φορέων.

Οπως αναφέρεται στην απόφαση του γενικού διευθυντή Περιβαλλοντικής Πολιτικής του ΥΠΕΝ, Κώστα Δημόπουλου, η απόρριψη του αιτήματος για την περιβαλλοντική αδειοδότηση του έργου έγινε «διότι οι αρνητικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις του προτεινόμενου έργου χαρακτηρίζονται εξαιρετικά σημαντικές, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να τεκμηριωθεί πως υπάρχει βεβαιότητα των αρμόδιων αρχών για το ότι το έργο δεν θα παραβλάψει την ακεραιότητα του τόπου, σύμφωνα με το άρθρο 6 παρ. 3 της Οδηγίας 92/43/ΕΟΚ (για τη διατήρηση των φυσικών οικοτόπων καθώς και της άγριας πανίδας και χλωρίδας)».

Η απόρριψη της περιβαλλοντικής αδειοδότησης του έργου έρχεται ύστερα από αρνητική γνωμοδότηση της αρμόδιας Διεύθυνση Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος και Βιοποικιλότητας του ΥΠΕΝ και ενώ το έργο ήταν υποψήφιο για χρηματοδότηση στα «Εργα Κοινού Ενδιαφέροντος» (PCI) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας. Η εταιρεία Κυκλαδικά Μελτέμια προκαταλάμβανε στον φάκελο που κατέθεσε ότι θα εγκριθεί η ΜΠΕ του έργου από το ΥΠΕΝ και, επιπλέον, είχε καταθέσει υπόμνημα προς τη Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης του ΥΠΕΝ με το οποίο ζητούσε να εκδώσει θετική εισήγηση.

Η μάχη για την προστασία των νησίδων κράτησε δύο χρόνια, με την εναντίωση απέναντι σε αυτό το καταστροφικό έργο να είναι καθολική. Οι επιπλέον αρνητικές γνωμοδοτήσεις από τους Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Κυκλάδων και Δωδεκανήσου, η ανάδειξή του από την «Κίνηση για την προστασία των νησίδων του Αιγαίου», η συνεργασία πολιτών, κινημάτων και περιβαλλοντικών οργανώσεων, η αδιάκοπη επιστημονική τεκμηρίωση στην οποία συνέβαλε η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, η δημοσιότητα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, η πίεση προς τους αρμόδιους φορείς και τις υπηρεσίες, η ενημέρωση των τοπικών κοινωνιών και του ευρύτερου κοινού και η σύμπραξη με τους κατοίκους των νησίδων και άλλων νησιών έφεραν το επιθυμητό αποτέλεσμα.

«Η ιστορική αυτή απόφαση προασπίζει το δίκαιο της βιοποικιλότητας: των θαλασσοπουλιών, του Μαυροπετρίτη και των σπάνιων και ενδημικών ειδών πανίδας και χλωρίδας που απαντούν στο εργαστήριο εξέλιξης των νησίδων του νότιου Αιγαίου. Την ίδια στιγμή, καταδεικνύει ότι σε αυτά τα καταστροφικά έργα δεν αντιδρούν οι «Οχι στην αυλή μου», ούτε βέβαια αποτελεί ζήτημα υποκειμενικής αισθητικής», αναφέρει η Ορνιθολογική, που κάνει λόγο για «εμβληματική νίκη». Σημειώνεται ότι από την πρώτη στιγμή που γνωστοποιήθηκε το έργο η «Εφ.Συν.» με συνεχή ρεπορτάζ επισήμανε πως πρόκειται για ένα περιβαλλοντικό έγκλημα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας