Σε ένα νέο «χαστούκι» προς την Ελλάδα προχώρησε η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν, καθώς ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν στο πλαίσιο της συνόδου του ΝΑΤΟ, που «ξεπέταξε» χθες σε λίγα λεπτά (αν όχι δευτερόλεπτα) τον Νίκο Δένδια είχε σήμερα εκτεταμένη συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Μάλιστα, την ώρα που ο κ.Μπλίνκεν ούτε ανέφερε την σύντομη (σύμφωνα με το ΥΠΕΞ) συνάντηση με τον Νίκο Δένδια ανέβασε μέχρι και φωτογραφία στο twitter με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου γράφοντας:
«Συνάντησα τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου σήμερα στις Βρυξέλλες. Προσβλέπω στη συνεχή συνεργασία με τον σύμμαχό μας στο ΝΑΤΟ, την Τουρκία, για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, εξέφρασα τη στήριξή μας για τις διερευνητικές συνομιλίες με την Ελλάδα και τόνισα τη σημασία της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».
I met with @MevlutCavusoglu today in Brussels. I look forward to continued cooperation with our NATO Ally Turkey on counterterrorism, voiced our support for exploratory talks with Greece, and emphasized the importance of democracy and human rights. pic.twitter.com/OzVPVvhwGp
— Secretary Antony Blinken (@SecBlinken) March 24, 2021
Την ίδια στιγμή και ο Τσαβούσογλου έδειξε πως αυτές οι συνομιλίες είχαν ιδιαίτερη βαρύτητα, αφού δήλωσε πως συζητήθηκαν όλες οι πτυχές των διμερών σχέσεων κι έκανε λόγο για για εποικοδομητική συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ.
Ειδικότερα ανέφερε: «Συζήτησαμε όλες τις πτυχές των διμερών μας σχέσεων με τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν σε μια εποικοδομητική συνάντηση. Ανταλλαγή περιεκτικών απόψεων σχετικά με το Αφγανιστάν, την Κύπρο, την Ανατολική Μεσόγειο, τη Συρία, το Ιράκ, τη Λιβύη και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας».
Αυτό που έχει ενδιαφέρον να σημειώσουμε είναι πως η σημερινή σύνοδος των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ αφορούσε αποκλειστικά τη Ρωσία. Η Τουρκία είναι η πιο στενή σύμμαχος της Ουκρανίας και της έχει προσφέρει μεγάλο αριθμό drones όσο και στρατιωτική εκπαίδευση, η οποία μάλιστα συνεχίζεται αυτή τη στιγμή.
Είναι τουλάχιστον περίεργο που δεν αναφέρθηκε ότι συζητήθηκε το θέμα της Ουκρανίας στην ανακοίνωση. Να σημειώσουμε πως κάποιες φορές στις ανακοινώσεις συνομιλιών μεταξύ υπουργών Εξωτερικών τα ευαίσθητα θέματα που συζητήθηκαν είτε δεν αναφέρονται είτε προθέτονται κι άλλα θέματα για να «καλυφτεί» η σημασία τους.