Ρωσικές δημοσιογραφικές πηγές αναφέρουν ότι η Τουρκία συνεχίζει να ενισχύει ενεργά τη στρατιωτική της δύναμη. Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι ο Πρόεδρος Ερντογάν σκοπεύει να υποστηρίξει τα «αυτοκρατορικά» σχέδιά του όχι μόνο με τον δεύτερο μεγαλύτερο σε αριθμό στρατό στο ΝΑΤΟ, αλλά και με ένα σύγχρονο ναυτικό, το οποίο θα έδινε στην Άγκυρα τη μέγιστη ευκαιρία να «προβάλει» τη γεωπολιτική της βούληση στο σωστό σημείο του χάρτη, σε Αιγαίο και Α.Μεσόγειο.
Γι ‘αυτό, η Τουρκία πρόκειται να κατασκευάσει το δικό της αεροπλανοφόρο, το δεύτερο στη σειρά.
Χάρη στην επιθετική εξωτερική πολιτική του, ο Ερντογάν έκανε πολλούς εχθρούς στην Ανατολική Μεσόγειο, περιπλέκοντας σοβαρά και τις σχέσεις με τη Ρωσία στον Εύξεινο Πόντο, αναφέρουν οι ίδιες πηγές.
Συγκεκριμένα, η Τουρκία θα παραλάβει υποβρύχια Type 214, που αναπτύχθηκαν από την Howaldtswerke-Deutsche Werft (HDW).
Αυτός ο τύπος υποβρυχίου διαθέτει ειδικό σύστημα πρόωσης, αυτονομία 84 ημερών και είναι ικανό να φτάσει σε βάθος 400 μέτρων.
Το κοινό σχέδιο “Type 214TN” (Τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό) αποτελείται σε ποσοστό 80% τουρκικά συστήματα, ενώ το υπόλοιπο 20% αφορά γερμανικής κατασκευής μονάδα παραγωγής ενέργειας με κυψέλες καυσίμου, η οποία θα παραδοθεί από τη Γερμανία.
Το πρώτο υποβρύχιο αυτής της σειράς, το οποίο θα ονομάζεται Piri Reis, θα πέσει στην θάλασσα μέχρι το 2022, ενώ θα το ακολουθήσουν άλλα πέντε ακόμη. Αν σε αυτά τα έξι προσθέσουμε τα δεκατρία ακόμη υποβρύχια που είχαν αποκτηθεί προηγουμένως από τη Γερμανία, αποδεικνύεται ότι η Τουρκία έχει τα δικά της σχέδια τα οποία τα υπολογίζουν τόσο οι Ρώσοι όσο και οι υπόλοιπες χώρες στην Α. Μεσόγειο.
Αλλά η κύρια επιβεβαίωση των «αυτοκρατορικών» φιλοδοξιών της Άγκυρας μπορεί να θεωρηθεί η κατασκευή ενός αεροπλανοφόρου, τονίζουν ρωσικές δημοσιογραφικές πηγές.
“Μετά τη δημιουργία του αμφίβιου πλοίου Ανατολού, η Τουρκία θα είναι σε θέση να κατασκευάσει το δικό της εγχώριο αεροπλανοφόρο. Και θα το φτιάξουμε. Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις θα έχουν το δικό τους αεροπλανοφόρο. Θα το πετύχουμε. Δεν υπάρχουν εμπόδια στην πορεία”, είχε δηλώσει ο Ερντογάν πρόσφατα.
Παρεμπιπτόντως, η Τουρκία έχει ήδη το δικό της ελαφρύ αεροπλανοφόρο, το Anadolu. Τεχνικά, είναι αντίγραφο του ισπανικού UDC “Juan Carlos I.”
Αυτό, με τη σειρά του, εννοιολογικά είναι κοντά στα αμφίβια ελικοπτεροφόρα πλοία. Το εκτόπισμα του τουρκικού πλοίου είναι 27,7 χιλιάδες τόνοι, και μπορεί να φιλοξενήσει 12 αμερικανικά μαχητικά F-35 ή 12 ελικόπτερα NHI NH90, καθώς και UAV Anka ή Bayraktar.
Δεδομένου ότι είναι επίσημα ένα αποβατικό πλοίο, το “Anadolu” θα μπορεί να μεταφέρει έως και 500 πεζοναύτες, καθώς και 46 άρματα μάχης ή 77 ΤΟΜΑ .
“Πρόκειται για ένα εργαλείο για την «προβολή» της τουρκικής δύναμης, για παράδειγμα, στη Λιβύη ή στα επίμαχα ελληνικά νησιά, ή κάπου αλλού στη Μαύρη Θάλασσα. Δεδομένου ότι σύμφωνα με τα έγγραφα δεν είναι αεροπλανοφόρο , το “Anadolu” μπορεί εύκολα να περάσει τα Δαρδανέλλια και το Βόσπορο απειλώντας την Κριμαία.
Τώρα η Άγκυρα έχει προγραμματίσει την κατασκευή ενός κανονικού αεροπλανοφόρου, για το οποίο δεν είναι ακόμη γνωστό το πως θα κατασκευαστεί και τι είδους αεροσκάφη θα αναπτυχθούν σε αυτό.
Είναι πιθανό οι Αμερικανοί ή οι Βρετανοί να βοηθήσουν την Άγκυρα στην κατασκευή του αεροπλανοφόρου τους.
Η αυξανόμενη όρεξη των Τούρκων στην Ανατολική Μεσόγειο προκαλεί πολλές χώρες της περιοχής , αλλά το ΝΑΤΟ σαφώς δεν θα το πειράζει εάν η Τουρκία θα διαθέτει για παράδειγμα ένα ελικοπτεροφόρο στη Μαύρη Θάλασσα για να συγκρατήσει τη Ρωσία.
Η κατασκευή του νέου καναλιού της Κωνσταντινούπολης μπορεί να βοηθήσει τον Πρόεδρο Ερντογάν να παρακάμψει τους περιορισμούς της Σύμβασης του Μοντρέ για την είσοδο πλοίων αυτής της κατηγορίας”, καταλήγει το ρωσικό άρθρο.
Σαφώς τα τουρκικά σχέδια για ναυτική ισχύ απασχολούν πλέον όχι μόνο Ελλάδα, Αίγυπτο και λοιπές χώρες της Μεσογείου αλλά και την Ρωσία που έχει το νου της στην Κριμαία, και στην μειονότητα των Τάταρων, η οποία στηρίζει την Άγκυρα και τα σχέδια της.