Δημοσκόπηση GPO: Ψαλιδίζεται παντού η Ν.Δ, χωρίς να επωφελείται ο ΣΥΡΙΖΑ

2158
ν
Η αξιοπιστία της δημοσκόπησης πλήττεται, πέραν των άλλων, από τη μη καταγραφή της αποχής

Το πρώτο γκάλοπ του Φθινοπώρου. Η GPO έσπευσε να προλάβει να δώσει το “συστημικό” τόνο και την κατεύθυνση και στις άλλες δημοσκοπήσεις που θα ακολουθήσουν. Βλέπετε υπάρχει πειθαρχία ανάμεσά τους.

Μπορεί η GPO να δίνει προβάδισμα 17 μονάδων στη Ν.Δ αλλά το ποσοστό της είναι ψαλιδισμένο σε σχέση με τη προηγούμενη δημοσκόπηση (από 41% στο 39,5%) και μάλλον η κυβέρνηση της Ν.Δ βρίσκεται στην αρχή μιας υποχώρησης, που ίσως να προσλάβει διαστάσεις τον δύσκολο χειμώνα που έρχεται.

Ταυτόχρονα, είναι πολύ ψαλιδισμένη και η θετική γνώμη για την κυβερνητική πολιτική στους επιμέρους τομείς. Για παράδειγμα, η πλειοψηφία κρίνει ότι τα κυβερνητικά μέτρα οικονομικής στήριξης από την πανδημία δεν είναι επαρκή (όχι και μάλλον όχι 52,5%). Είναι μάλλον η πρώτη φορά που η πλειοψηφία κρίνει αρνητικά την κυβερνητική πολιτική σε ένα κρίσιμο τομέα.

Εντυπωσιακό είναι ότι από το ψαλίδισμα της Ν.Δ δεν φαίνεται να επωφελείται ο ΣΥΡΙΖΑ, ο  οποίος συνεχίζει να κινείται σε πολύ χαμηλά επίπεδα (22,5% τώρα από 22% στη προηγούμενη δημοσκόπηση).

Φαίνεται, ίσως, ότι ο δικομματισμός Ν.Δ και ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να μην λειτουργήσει με τη μορφή των συγκοινωνούντων δοχείων το επόμενο διάστημα και ενδεχομένως να έχουμε εκπλήξεις και ανακατατάξεις στην πολιτική ζωή.

“Εντυπωσιακό” εύρημα της δημοσκόπησης είναι ότι οι περισσότεροι πιστεύουν πως η Ελλάδα πρέπει να κάνει χρήση στρατιωτικών μέσων για να αντιμετωπίσει τη συνεχιζόμενη τουρκική προκλητικότητα ( Ναι και μάλλον Ναι 49,2%, Όχι και μάλλον Όχι 47,1%).

Σε άλλο μήκος κύματος στην ίδια δημοσκόπηση η μεγάλη πλειοψηφία τάσσεται υπέρ του διαλόγου με την Τουρκία με σκοπό την αποκλιμάκωση της έντασης (69,8% Ναι και μάλλον Ναι, 28,3% Όχι και μάλλον Όχι).  Το περίεργο είναι ότι την ένταση δεν την προκαλούν και οι δύο πλευρές, Ελλάδα και Τουρκία, για να συζητήσουν τι μέτρα αποκλιμάκωσης θα λάβουν από κοινού αλλά μόνο η Τουρκία με τις ενέργειες και τις επεκτατικές βλέψεις της. Άρα αυτό που πρέπει να γίνει για να αποκλιμακωθεί η ένταση δεν είναι ο διάλογος αλλά να σταματήσει η Τουρκία τις προκλήσεις της.

Τέλος, η πλειοψηφία λέει ότι έχει επηρεαστεί αρνητικά από τις οικονομικές επιπτώσεις εξαιτίας της πανδημίας (55,8% έναντι 43,9%). Εντυπωσιακό είναι το σχετικά μικρό ποσοστό, αν και πλειοψηφικό, που δηλώνει ότι έχουν επηρεαστεί αρνητικά τα οικονομικά του, όταν ιδιαίτερα ο ιδιωτικός τομέας έχει συντριβεί και όταν τα λουκέτα, οι μειώσεις μισθών, η ανεργία, η δυστυχία και η πείνα καλπάζουν.

Καταλήγοντας, να τονίσουμε κάτι το οποίο μπορεί να γεννήσει καινούργιες εξελίξεις το επόμενο διάστημα: το 20% περίπου από τους ερωτηθέντες δηλώνει ότι δεν ξέρει-δεν έχει αποφασίσει, άλλο κόμμα, άκυρο-λευκό, δεν θα ψηφίσω, δεν απαντώ.

Πάντως, το ποσοστό 1,3% που καταγράφει η δημοσκόπηση ότι δεν θα ψηφίσει , είναι κωμικά μικρό, όταν γνωρίζουμε ότι η αποχή σπάει όλα τα ρεκόρ στις εκλογές. Αυτό το ασήμαντο ποσοστό αποχής που καταγράφει η δημοσκόπηση, μάλλον τινάζει στον αέρα, πέραν των πολλών άλλων, την αξιοπιστία όλης της δημοσκόπησης. Μπορεί στις εκλογές η αποχή να μην  καταγράφεται αλλά δεν είναι δυνατόν να εξοστρακίζεται ως μη υπάρχουσα και από τις δημοσκοπήσεις!

Κ.Μ

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας