Το ράλι του χρυσού φαίνεται να μην έχει τέλος, με τους αναλυτές μέσω μπαράζ εκθέσεών τους το τελευταίο διάστημα να προβλέπουν περαιτέρω άνοδο της τιμής τους και νέα ιστορικά ρεκόρ. Το πολύτιμο μέταλλο έχει γίνει το απόλυτο επενδυτικό καταφύγιο σε αυτήν την περίοδο υψηλής αβεβαιότητας ή οποία και θα συνεχιστεί για πολύ ακόμη.
Όπως σημειώνει η Société Générale, με μεγάλο μέρος του αποθέματος των παγκόσμιων κρατικών ομολόγων να έχει σχεδόν μηδενικές αποδόσεις, η εστίαση των επενδυτών έχει στραφεί σε άλλες πηγές διαφοροποίησης του χαρτοφυλακίου τους και ο χρυσός κερδίζει έδαφος.
Ενώ η συσχέτιση μεταξύ χρυσού και μετοχών έχει γίνει αναμφίβολα θετική από τα χαμηλά που άγγιξαν οι μετοχές τον Μάρτιο, μια άλλη σοβαρή περίοδος αποστροφής κινδύνου θα μπορούσε να προκαλέσει την απόκλιση των επιδόσεων των μετοχών και του χρυσού, όπως εκτιμά και έτσι συστήνει long θέσεις στον χρυσό και παράλληλο σορτάρισμα των μετοχών.
Σύμφωνα με την γαλλική τράπεζα, παρά την έκρηξη που έχει σημειώσει ο χρυσός το τελευταίο διάστημα αγγίζοντας ιστορικά υψηλά επίπεδα και ξεπερνώντας τα 2.000 δολάρια ανά ουγκιά, υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους οποίους οι μετοχές και ο χρυσός θα μπορούσαν να αρχίσουν να κινούνται προς διαφορετικές κατευθύνσεις, με μεγάλος κερδισμένο φυσικά, το πολύτιμο μέταλλο.
Πρώτον, οι δημοσιονομικές και νομισματικές συνθήκες είναι πιθανό να παραμείνουν χαλαρές και αυτό είναι πιθανό να στηρίξει την περαιτέρω άνοδο του χρυσού. Ωστόσο, εάν οι οικονομικές συνθήκες συνεχίσουν να επιδεινώνονται και η Fed αναγκαστεί να εξετάσει σοβαρά τα αρνητικά επιτόκια πολιτικής, αυτό θα μπορούσε να είναι αρνητικό για τις μετοχές,. Έτσι οι επενδυτές, κατά την SocGen θα αγοράσουν την οποιαδήποτε βουτιά σημειώσει ο χρυσός, παρά οι μετοχές, σε ένα όλο και πιο αβέβαιο περιβάλλον.
Δεύτερον, οι αμερικανικές εκλογές τον Νοέμβριο θα μπορούσαν να αποτελέσουν μια άλλη αιτία για αποκλίσεις στις επιδόσεις μεταξύ του χρυσού και των μετοχών. Εάν ο Joe Biden κερδίσει (υπάρχει διαφορά 8 πόντων με τον Trump στις δημοσκοπήσεις σε μέσο ότι), οι πολιτικές του θα μπορούσαν να δημιουργήσουν πολλαπλά εμπόδια για τις μετοχές ως επένδυση. Αυτές οι πολιτικές περιλαμβάνουν: α) αύξηση των εταιρικών φόρων από το 21% στο 28%, β) δημιουργία ενός ελάχιστου φόρου για εταιρείες με λογιστικά κέρδη άνω των 100 εκατομμυρίων δολαρίων, γ) διπλασιασμός του φορολογικού συντελεστή στα κέρδη από το εξωτερικό που σημειώνουν οι αμερικανικές εταιρείες, από 10,5% σε 21%, και δ) φορολόγηση μακροπρόθεσμων υπεραξιών και ειδικών μερισμάτων με τον συνήθη συντελεστή φόρου εισοδήματος 39,6% επί εισοδήματος άνω του ενός εκατομμυρίου δολ.
Τρίτον, εάν η αναζωπύρωση της πανδημίας οδηγήσει σε περαιτέρω lockdowns, το επενδυτικό συναίσθημα για το χρυσό και τις μετοχές θα μπορούσε να αποκλίνει. Ο χρυσός κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος ως πιθανή εναλλακτική επένδυση σε σχέση με τα αμερικάνικα ομόλογα στα χαρτοφυλάκια των funds, ενώ οι υψηλές αποτιμήσεις στις μετοχές του κλάδου της τεχνολογίας (με τον Nasdaq να βρίσκεται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα), διαρκώς κινδυνεύουν να ξεφουσκώσουν σε περίπτωση που οι οικονομικές συνθήκες συνεχίσουν να επιδεινώνονται.
*Ελευθερία Κουρτάλη