Η Μέρκελ, Πόντιος Πιλάτος,θωπεύει την Τουρκία και καλύπτει τον επεκτατισμό της

1223
τουρκία

Με γερμανική μεσολάβηση η συνομιλία Μητσοτάκη-Ερντογάν στην οποία ο Έλληνας πρωθυπουργός “ξέχασε” να κάνει αναφορά στις πρωτοφανείς προκλήσεις της Άγκυρας

Όσοι είχαν την αυταπάτη ότι θα μπορούσε η γερμανική Ε.Ε  και η ολοκληρωτική γραφειοκρατία των Βρυξελλών να ταχθούν με το μέρος της Ελλάδας απέναντι στην τουρκική βουλιμία και επιθετικότητα, μάλλον, αν δεν είναι εντελώς ιδιοτελείς,  θα αλλάξουν γνώμη όταν διαβάσουν την παρακάτω παρέμβαση της Γερμανίδας Καγκελαρίου στη Βουλή της χώρας της. Αλίμονο, η χώρα μας χρειάζεται εδώ και τώρα αλλαγή προσανατολισμών 

Ν.Ζ

Μιλώντας την Τετάρτη στη βουλή στο πλαίσιο της “Ώρας της Καγκελαρίου” η Άνγκελα Μέρκελ ανέπτυξε μεταξύ άλλων τα σχέδια της γερμανικής προεδρίας σε ό,τι αφορά τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας. Στόχος της, τους επόμενους μήνες είναι η διαμόρφωση μιας «συνεκτικής στρατηγικής» της ΕΕ απέναντι στην Άγκυρα.

Ως αφετηρία θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει κυρίως δύο στοιχεία: 1ο, το γεγονός ότι η Άγκυρα είναι στρατηγικός εταίρος και 2ο, το προσφυγικό ζήτημα αντιμετωπίζεται μόνο στη βάση συμφωνιών με την Τουρκία. Τα άλλα θέματα που θα πρέπει να αποτελέσουν μέρος της συζήτησης για τη διαμόρφωση ενός σχεδίου των σχέσεων με την Τουρκία είναι η Λιβύη και η Συρία με όλες τις πτυχές που συνδέονται με αυτά τα ζητήματα. Η καγκελάριος τόνισε ότι παράλληλα η ΕΕ θα συνεχίσει να ασκεί κριτική στην Τουρκία, όπως στην περίπτωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Στα επίμαχα θέματα η Ά. Μέρκελ συμπεριέλαβε τουρκικές γεωτρήσεις σε θαλάσσιες περιοχές που διεκδικούν η Ελλάδα και η Κύπρος. «Επιπλέον», δήλωσε στη γερμανική βουλή, «έχουμε τώρα και τη δυσχέρεια ότι η Τουρκία πραγματοποιεί γεωτρήσεις στα ανοιχτά της Ελλάδας και της Κύπρου, κάτι που προκάλεσε έντονη αντιπαράθεση». «Καταβάλλουμε προσπάθειες προκειμένου να ξεκινήσουν ξανά συνομιλίες ανάμεσα στους εμπλεκόμενους», δήλωσε επιβεβαιώνοντας κατά έμμεσο τρόπο τις πληροφορίες για γερμανική μεσολάβηση που οδήγησε στην πρόσφατη συνομιλία του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Όπως επισήμανε ακόμη η καγκελάριος, το εγχείρημα μιας ευρύτερης συνεννόησης με την Τουρκία δεν θα είναι εύκολο και θα επιτευχθεί μόνο αν η Γερμανία και η Γαλλία συνεργαστούν.

«Πολύ σοβαρό» ναυτικό περιστατικό

Βέβαια, οι διαθέσεις του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν για την Τουρκία δεν είναι οι καλύτερες. Αιτία είναι ο ρόλος της Άγκυρας στη Λιβύη αλλά και το ναυτικό περιστατικό στις 10 Ιουνίου στα ανοικτά της Λιβύης μεταξύ γαλλικής και τουρκικής φρεγάδας. Σύμφωνα με τη γαλλική κυβέρνηση κατά τη συνάντησή τους το τουρκικό σκάφος ενεργοποίησε επανειλημμένα το ραντάρ ελέγχου πυρός. Το σύστημα αυτό χρησιμοποιείται για την εντόπιση στόχων που θα βομβαρδιστούν. Πιθανολογείται πως κατά αυτόν τον τρόπο η τουρκική φρεγάδα θέλησε να αποτρέψει έλεγχο φορτηγού πλοίου που συνόδευε. Το γαλλικό πολεμικό σκάφος είχε επιδιώξει στο πλαίσιο της αποστολής «Irini» της ΕΕ να ελέγξει αν το φορτηγό πλοίο μετέφερε όπλα για τη Λιβύη.

Μιλώντας σήμερα στη γερμανική βουλή η καγκελάριος Μέρκελ επιβεβαίωσε πληροφορίες ότι το ζήτημα απασχόλησε τις συνομιλίες που είχε με τον Γάλλο πρόεδρο τη Δευτέρα. Το περιστατικό είναι «πάρα πολύ σοβαρό» τόνισε. Το ΝΑΤΟ διερευνά το τι έχει συμβεί. Το ζητούμενο τώρα είναι κατά την καγκελάριο να μην επαναληφθούν ανάμεσα σε κράτη-μέλη της συμμαχίας τέτοιου είδους περιστατικά.

*Πηγή: Deutsche Welle

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας