Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν σχολίασε ευρύτερα γεωπολιτικά και ιστορικά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένης της στάσης των ΗΠΑ έναντι των συμμάχων τους στο ΝΑΤΟ στην Ευρώπη και της κατάρρευσης της Σοβιετικής Ένωσης, μιλώντας σε οικονομικό φόρουμ στη Μόσχα την Τετάρτη.
«Μέχρι στιγμής, οι Ηνωμένες Πολιτείες έλεγαν στους Ευρωπαίους: “Είμαστε εδώ ως ομπρέλα κατά της σοβιετικής απειλής και πρέπει να μας πληρώνετε για αυτό”. Σήμερα, αυτό το επιχείρημα δεν λειτουργεί πολύ καλά», ανέφερε ο Βλαντίμιρ Πούτιν.
Ο Ρώσος πρόεδρος εξέφρασε την εκτίμηση ότι «ως εκ τούτου, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να λάβουν κάποια μέτρα για να αλλάξουν τον χαρακτήρα των σχέσεών τους με τους συμμάχους τους, ακόμη και στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ».
Συμπλήρωσε, δε, ότι δεν είναι αρκετό σήμερα να πουν «σας προστατεύουμε-πληρώστε». «Γιατί οι σύμμαχοι της Αμερικής να πληρώσουν για να στηρίξουν το στρατιωτικό και βιομηχανικό συγκρότημα και τις δουλειές του στις ΗΠΑ; Θα αναπτύξουν τις δικές τους. Μιλούν ήδη γι’ αυτό τώρα» εξήγησε.
Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έκανε λόγο για «εγκεφαλικό θάνατο» του ΝΑΤΟ εξαιτίας της έλλειψης συντονισμού μεταξύ των συμμάχων και της απρόβλεπτης αμερικανικής συμπεριφοράς υπό τον Ντόναλντ Τραμπ.
«Η ανεπαρκής οικονομική πολιτική στον πυρήνα της κατάρρευσης της ΕΣΣΔ»
Σε ό,τι αφορά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, ο κ. Πούτιν είπε ότι αυτό που την προκάλεσε ήταν η αποτυχία της ηγεσίας της χώρας να μεταμορφώσει την οικονομία και όχι ο εθνικισμός.
«Όσον αφορά τους λόγους για την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, αυτό δεν έχει να κάνει με την ανάπτυξη του εθνικισμού στις χώρες της Βαλτικής. Στον πυρήνα (σ.σ. της κατάρρευσης) ήταν η ανεπαρκής οικονομική πολιτική της χώρας, η οποία οδήγησε σε πραγματική κατάρρευση της κοινωνικής σφαίρας και είχε παρατεταμένες πολιτικές συνέπειες», σημείωσε ο πρόεδρος της Ρωσίας.
Σύμφωνα με τον κ. Πούτιν, η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας είναι ένα καλύτερο παράδειγμα αποτελεσματικού κοινωνικο-οικονομικού μετασχηματισμού, επειδή η χώρα μπόρεσε να «αξιοποιήσει τις δυνατότητες που προσφέρει η κεντρική διοίκηση και την ανάπτυξη μιας οικονομίας της αγοράς».
«Στη Σοβιετική Ένωση, τίποτα τέτοιο δεν έγινε. Και τα αποτελέσματα της αναποτελεσματικής οικονομικής πολιτικής επηρέασαν επίσης την πολιτική σφαίρα. Οι συνέπειες της διάλυσης αποδείχθηκαν πολύ χειρότερες από ό,τι αναμενόταν», σημείωσε ο κ. Πούτιν.