Η παράνομη “Στοά Μητσοτάκη” και οι απειλές για τη Στρατονίκη

1458
στοά

“Η συνέχιση της εξόρυξης (χρυσού) θέτει σε άμεσο κίνδυνο σπίτια και ανθρώπινες ζωές. Οτιδήποτε και αν συμβεί στη Στρατονίκη, υπεύθυνη πλέον δεν είναι η εκμεταλλεύτρια εταιρεία. Είναι η Επιθεώρηση¨τονίζει σε ανακοίνωσή του το Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων: 

Όπως πληροφορούμαστε, ο Εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Χαλκιδικής έχει καλέσει σε σύσκεψη την Παρασκευή, 15/11, υπηρεσίες, φορείς, τοπική αυτοδιοίκηση, πανεπιστημιακούς καθηγητές που διερευνούν τα αίτια των «φαινομένων» καθιζήσεων και ρωγματώσεων στον οικισμό Στρατονίκης. Το αρμόδιο Σώμα Επιθεώρησης Β. Ελλάδας επιτρέπει, κατά τη γνώμη μας χωρίς βάσιμη αιτιολογία τη συνέχιση των εξορυκτικών δραστηριοτήτων στα θεμέλια του οικισμού ενώ τα σπίτια και οι υποδομές του ρωγματώνονται και καθίστανται ετοιμόρροπες και επικίνδυνες. Ειδικά στο νότιο τμήμα του οικισμού όπου, κατά τους Επιθεωρητές, εντοπίζονται οι σοβαρότερες ζημίες σε σπίτια και μάλιστα με ραγδαία εξέλιξη, η εξόρυξη στερείται νόμιμης αδειοδότησης και δεν μπορεί να υπάρχει καμία δικαιολογία για τη συνέχισή της.

Τα δύο διαγράμματα/κατόψεις του οικισμού Στρατονίκης που παραθέτουμε θα βοηθήσουν τους αναγνώστες να αντιληφθούν τι συμβαίνει σε αυτό το χωριό. Στο επάνω διάγραμμα είναι η Στρατονίκη με τα υπόγεια έργα εκμετάλλευσης, όπως ήταν την εποχή της TVX, το 2001-2002. Η κόκκινη τεθλασμένη γραμμή οριοθετεί το κοίτασμα μολύβδου-αργύρου-ψευδαργύρου των Μαύρων Πετρών. Το τμήμα του κοιτάσματος ανατολικά (δεξιά) του οικισμού είχε υποστεί εκμετάλλευση επί δεκαετίες από την Α.Ε.Ε.Χ.Π.& Λ. του Μποδοσάκη, αλλά το μεγαλύτερο μέρος του βρίσκεται πιο δυτικά, κάτω από τα σπίτια του χωριού. Η ΑΕΕΧΠΛ αναγκάστηκε να σταματήσει την εξόρυξη όταν, φτάνοντας στα όρια του οικισμού, άρχισαν να γκρεμίζονται σπίτια και οι υπεύθυνοι της εταιρείας φοβήθηκαν περαιτέρω καταστροφές, ακόμα και απώλεια ζωών. Αλλά στη συνέχεια (περίοδος Σημίτη) δόθηκε στην TVX άδεια να εκμεταλλευτεί όλη την περιοχή που σημειώνεται με το γκρι τετράπλευρο ΑΒΓΔΑ – το οποίο και έκανε, με εντατικούς και επικίνδυνους ρυθμούς μέχρι την πτώχευσή της το 2003. Την περιοδο αυτή πρωτοεμφανίστηκαν οι καθιζήσεις και οι ρωγμές στα σπίτια.

Η Ελληνικός Χρυσός ξαναξεκίνησε την εξόρυξη το 2005 και τη λειτουργεί μέχρι σήμερα, 14 ολόκληρα χρόνια, με καταστροφικές συνέπειες στον οικισμό. Η σημερινή, τρομακτική εικόνα της Στρατονίκης είναι αυτή που φαίνεται στην παρακάτω ΚΑΤΟΨΗ ΤΟΥ ΣΥΝΟΛΟΥ ΤΩΝ ΣΤΟΩΝ. Μάλλον είναι ακόμα χειρότερη διότι το διάγραμμα αυτό είναι δύο ετών (2017). Πολλά χιλιόμετρα στοών, σε πολλά επίπεδα, κατατρώνε τα θεμέλια του χωριού, με αποτέλεσμα πάνω από 200 σπίτια σε όλη την έκταση του οικισμού να έχουν σήμερα επικίνδυνες ρωγμές. Με άλλα λόγια, το χωριό βουλιάζει, με την εγκληματική ανοχή των αρμόδιων υπηρεσιών.

Με μωβ χρώμα σημειώνονται το σχολείο και η εκκλησία του Αγίου Νικολάου στην πλατεία του χωριού, που έχουν κριθεί και τα δύο επικίνδυνα – αλλά με ευθύνη του Δεσπότη, η εκκλησία συνεχίζει να λειτουργεί. Πλήθος στοών περνούν από κάτω και περικυκλώνουν τα δύο ιστορικά κτίρια. Με μωβ χρώμα επίσης είναι μια σειρά σπιτιών στο νότιο τμήμα του οικισμού που έχουν χαρακτηριστεί «επικινδύνως ετοιμόρροπα». Η γειτονιά αυτή της Στρατονίκης παρουσίασε σοβαρότατο πρόβλημα ρωγματώσεων τον τελευταίο χρόνο, λίγο μετά τη διάνοιξη της μεγάλης στοάς με κατεύθυνση προς τα νοτιοδυτικά που φαίνεται στο διάγραμμα. Η στοά αυτή βρίσκεται εκτός των ορίων της αδειοδοτημένης για εξόρυξη περιοχής και είναι γνωστή ως «στοά του Μητσοτάκη». Του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Η παράνομη στοά έχει πάρει το όνομα του εργολάβου του έργου, που πράγματι ονομάζεται Κυριάκος Μητσοτάκης. Αλλά όσο και αν το όνομα δημιουργεί δυσοίωνους συνειρμούς λόγω της παροιμιώδους κακοδαιμονίας που το συνοδεύει, άλλος είναι ο κακός δαίμονας της Στρατονίκης. Η εξόρυξη.

Αδυνατούμε να πιστέψουμε ότι της αρμόδιας Επιθεώρησης της «διέφυγε» η σύμπτωση, χωρική και χρονική, της διάνοιξης της νέας στοάς και των νέων μετώπων εξόρυξης με τις επικίνδυνες ρωγματώσεις στα σπίτια – σε μια περιοχή του χωριού που όλα τα προηγούμενα χρόνια δεν είχε εμφανίσει τέτοια προβλήματα και οι κάτοικοί της αισθανόταν «τυχεροί». Η συνέχιση της εξόρυξης θέτει σε άμεσο κίνδυνο σπίτια και ανθρώπινες ζωές. Οτιδήποτε και αν συμβεί στη Στρατονίκη, υπεύθυνη πλέον δεν είναι η εκμεταλλεύτρια εταιρεία. Είναι η Επιθεώρηση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας