“Ήξιζε να παραδώσωμεν την Σμύρνην στον Κεμάλ δια να πετσοκόψη όλους”

1808
Ήξιζε να παραδώσωμεν την Σμύρνην στον Κεμάλ

Ο παππούς του Καρόλου γράφει στο Μεταξά

Μια ξεχασμένη επιστολή που έστειλε ο παππούς του Καρόλου πρίγκιπας Ανδρέας στον Μεταξά, το 1921 μετά την ατιμωτική απόσυρσή του από το μικρασιατικό μέτωπο γιατί, αντιστράτηγος ων διοικητής Σώματος Στρατού  εγκατέλειψε τη θέση του κι έστειλε στο θάνατο εκατοντάδες στρατιώτες. Έγραφε λοιπόν αυτός ο «έλληνας» πρίγκιπας στον μετέπειτα δικτάτορα και φίλο του στάζοντας χολή για τους μικρασιάτες που τάχα μου πήγε να τους «ελευθερώσει» (το απόσπασμα το περιέλαβε στο ημερολόγιό του ο Μεταξάς):

«Απαίσιοι πραγματικώς είναι οι εδώ Έλληνες, εκτός ελαχίστων. Επικρατεί Βενιζελισμός ογκώδης και κατά την l5ην Δεκεμβρίου (σ.σ. ημέρα της εορτής του Αγίου Ελευθερίου) είχον κλείσει σχεδόν όλα τα καταστήματα. Θα ήξιζε πράγματι να παραδώσωμεν την Σμύρνην εις τον Κεμάλ δια να τους πετσοκόψη όλους αυτούς τους αχρείους, οι οποίοι φέρονται ούτω κατόπιν του φοβερού αίματος όπερ εχύσαμεν εδώ…». 

Αυτά έγραφε αυτό το βασιλικό καθίκι -σε ένα άλλο καθίκι- που πέσαν λυτοί και δεμένοι ( κι ο… εθνάρχης Βενιζέλος πρώτος πρώτος) για να τον γλυτώσουν από το εκτελεστικό απόσπασμα!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας