Η S&P κράτησε την Ελλάδα στο Β+, παρά τις κυβερνητικές προσδοκίες

1835
κυβερνητικές

Οι κυβερνητικές προσδοκίες για την αναβάθμιση της Ελλάδας από τον Sandard & Poor’s (S&P) δεν επιβεβαιώθηκαν, καθώς διατήρησε στο Β+ την αξιολόγηση της χώρας μας.

Παρότι η κυβέρνηση, αγορά και η επενδυτική κοινότητα προεξοφλούσαν την αναβάθμιση, τελικά ο S&P διατήρησε το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο της Ελλάδας στη βαθμίδα Β+, με θετική προοπτική. Παράλληλα, ο οίκος αξιολόγησης, σημειώνει τους κινδύνους που ενέχει η πιθανή πολιτική πόλωση, ενόψει των εκλογών, ενώ εμμένει, όπως θα δούμε παρακάτω, στις γνωστές συνταγές της νεοφιλελεύθερης απορρύθμισης, οι οποίες κατέστρεψαν και συνεχίζουν να καταστρέφουν τον τόπο.

«Δεδομένου ότι το 2019 θα είναι έτος και εθνικών και ευρωπαϊκών εκλογών, είναι πολύ πιθανόν ότι η πόλωση του πολιτικού σκηνικού θα κλιμακωθεί τους ερχόμενους μήνες. Κατά την άποψή μας, αυτό αποτελεί κίνδυνο για καθυστερήσεις σε τομείς, όπως οι ιδιωτικοποιήσεις, η αύξηση της αποτελεσματικότητας του συστήματος απονομής δικαιοσύνης και η περαιτέρω βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος», αναφέρει χαρακτηριστικά ο S&P, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

Προειδοποιήσεις για το χρέος λόγω δικαστικών αποφάσεων
Ο S&P προβλέπει ότι το δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ θα μειώνεται από το 2019, με τη βοήθεια της μεγαλύτερης αύξησης του ονομαστικού Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος, ενώ η πορεία του θα εξαρτηθεί από τις δημοσιονομικές συνέπειες ενδεχόμενων δυσμενών δικαστικών αποφάσεων για συνταξιοδοτικές μεταρρυθμίσεις του παρελθόντος καθώς και από την επιτυχία της στρατηγικής για τη στήριξη της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων του τραπεζικού τομέα.

Ο οίκος προβλέπει ότι η οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας την επόμενη τριετία θα είναι υψηλότερη από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης και το ίδιο προβλέπει όσον αφορά το πραγματικό κατά κεφαλήν ΑΕΠ. «Οι προοπτικές για τις ιδιωτικές επενδύσεις βελτιώνονται, επίσης, δεδομένης της σταδιακής αύξησης των άμεσων ξένων επενδύσεων. Ωστόσο, κατά τη γνώμη μας, αυτό που είναι κρίσιμο για την ταχύτερη οικονομική ανάκαμψη είναι η σημαντική μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων του τραπεζικού τομέα που θα ενίσχυε σημαντικά τις πιστώσεις στον ιδιωτικό τομέα και θα είχε ως συνέπεια την εμπέδωση των οφελών από τις σημαντικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που έκανε η Ελλάδα από το 2010», σημειώνει ο S&P.

«Καμπανάκι» για αντιστροφή μεταρρυθμίσεων

Η θετική προοπτική σημαίνει ότι τους επόμενους 12 μήνες θα μπορούσε να αυξηθεί το αξιόχρεο της Ελλάδας, αν ενισχυθεί η οικονομική ανάκαμψη, σημειώνει ο S&P.

Αυτό θα μπορούσε να προκύψει από μία πρόσθετη βεβαιότητα όσον αφορά την κατεύθυνση της οικονομικής πολιτικής που θα εφαρμόσει η κυβέρνηση μέσω περαιτέρω οικονομικών μεταρρυθμίσεων που θα ενισχύσουν τον δυνητικό ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και θα περιορίσουν τις υφιστάμενες κοινωνικοοικονομικές προκλήσεις, επισημαίνει ο S&P. Ένα άλλο έναυσμα για μία αναβάθμιση, θα ήταν μία σημαντική μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων του τραπεζικού συστήματος καθώς και η εξάλειψη των ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων που έχουν απομείνει, επισημαίνει ακόμη ο οίκος αξιολόγησης.

«Η άμβλυνση των δημοσιονομικών κινδύνων που σχετίζονται με εκκρεμείς δικαστικές αποφάσεις αναφορικά με παλαιότερα μέτρα για τους μισθούς στο δημόσιο τομέα και το συνταξιοδοτικό σύστημα θα μπορούσε επίσης να προκαλέσει μία αναβάθμιση», προσθέτει. Ο S&P θα μπορούσε να αναθεωρήσει την προοπτική σε σταθερή, «αν, αντίθετα στις προσδοκίες μας, υπάρξει αντιστροφή μεταρρυθμίσεων που έχουν εφαρμοσθεί ή αν οι αναπτυξιακές επιδόσεις είναι σημαντικά πιο αδύναμες από ότι περιμένουμε, περιορίζοντας τη δυνατότητα της Ελλάδας να συνεχίσει τη δημοσιονομική προσαρμογή, τη μείωση του χρέους και την αναδιάρθρωση του χρηματοπιστωτικού τομέα».

Οι προβλέψεις για την ανάπτυξη

Ο S&P προβλέπει ότι η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί με μέσο ρυθμό 2,8% την περίοδο 2019-2022, «καθώς η εγχώρια ζήτηση ενισχύεται και συνεχίζεται η ισχυρή εξαγωγική επίδοση, αν και η επιβράδυνση της Ευρωζώνης που βρίσκεται σε εξέλιξη πιθανόν να περιορίσει τις εξαγωγές». Ειδικότερα, ο οίκος προβλέπει ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα αυξηθεί το 2019 στο 2,3% από 1,9% το 2018 και ότι στη συνέχεια θα ενισχυθεί περαιτέρω στο 2,7% το 2020, στο 3,0% το 2021 και το 3,2% το 2022. «Η ταχύτερη οικονομική ανάκαμψη εξαρτάται από το μέγεθος και τον ρυθμό μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων του τραπεζικού τομέα και την κατεύθυνση της οικονομικής πολιτικής μετά τις επικείμενες γενικές εκλογές», αναφέρει ο οίκος, που επισημαίνει ότι η χώρα μας έχει ένα από τα πιο ευνοϊκά προφίλ χρέους, σε ό,τι αφορά τους όρους για τη διάρκεια αποπληρωμής και μέσου επιτοκίου.

Τέλος, ο S&P σημειώνει ότι η Συμφωνία των Πρεσπών είναι θετική για τις οικονομικές σχέσεις Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας και για τις προοπτικές ανάπτυξης αμφότερων των χωρών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας