Αβεβαιότητα για το ευρώ και την ανάπτυξη της Ευρωζώνης

973
ευρώ

Η χειρότερη έναρξη έτους από το 2015 υπήρξε το πρώτο τρίμηνο του 2019 για το ευρώ, με τη μεγαλύτερη ανησυχία να προκαλείται από τη Γερμανία και την Ιταλία, δύο από τις μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης. 

Έχοντας υποχωρήσει 4,5% έναντι του δολαρίου το 2018, το ευρώ βλέπει μέχρι στιγμής τις απώλειές του να διευρύνονται περαιτέρω κατά 2%. Οι συνεχείς υποβαθμίσεις των προβλέψεων για την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη, η πεποίθηση ότι ο πληθωρισμός θα μείνει μακριά από τον στόχο του 2% για δύο ακόμη χρόνια, αλλά και η επίμονη αβεβαιότητα για την τελική έκβαση του Brexit, διατηρούν υπό πίεση το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα.

Παρ’ όλο που αναλυτές της αγοράς συναλλάγματος, που συμμετείχαν σε έρευνα του Reuters, εξέφρασαν την ελπίδα ότι το ευρώ θα εξασφαλίσει κέρδη 5% φέτος και θα αποχαιρετίσει το 2019 στα 1,18 δολάρια από περίπου 1,12 σήμερα, αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η 20η διαδοχική μηνιαία έρευνα του Reuters κατά την οποία οι ειδικοί προβλέπουν ανάκαμψη του ευρώ σε ορίζοντα 12 μηνών. Ωστόσο, σε αυτή την περίοδο το νόμισμα έχει υποτιμηθεί 5% έναντι του αμερικανικού δολαρίου.

Οι προβλέψεις υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να ανατραπούν, εάν οι οικονομικές συνθήκες συνεχίζουν να επιδεινώνονται, κάτι που είναι πολύ πιθανό.

Επιπλέον, όπως επισημαίνεται από διεθνείς σχολιαστές, ιδιαίτερη σημασία θα έχει και η πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, μετά την αντικατάσταση του Μάριο Ντράγκι τον Οκτώβριο.

Μια πιο αυστηρή νομισματική πολιτική θα μπορούσε να ωθήσει προς τα επάνω το ευρώ, με τον κίνδυνο να βυθίσει την Ευρωζώνη στην ύφεση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας