Οι ΗΠΑ στο μονοπάτι του πολέμου υψηλής τεχνολογίας

1135
δίωξη

Κάποτε η έκφραση “κινέζικο είναι” απαξίωνε το προϊόν ως αποτέλεσμα κακής αντιγραφής ή κακής ποιότητας. Πέρασαν όμως τα χρόνια και οι Κινέζοι δεν έκαναν μόνο καλές και φθηνές αντιγραφές ή παραγγελίες για λογαριασμό των μονοπολίων των ΗΠΑ, της ΕΕ κλπ αλλά αργά και σταθερά ανέπτυξαν την υποδομή,

την τεχνολογία και κυρίως το ανθρώπινο δυναμικό και τα κατέστησαν επαρκή όχι μόνο να παράγουν τα πάντα και με εξαιρετική ποιότητα αλλά και να αναπτύσσουν τις δικές τους εφαρμογές. Το ρητό το “αγώγι ξυπνάει τον αγωγιάτη” σε πλήρη αντιστοίχιση με την πραγματικότητα.

Αξιοποίησε δε το γεγονός ότι η διεθνή κρίση του 2008-9 την άφησε αλώβητη λόγο του μεγάλου βάθους πεδίου που έχει σαν χώρα και των κρατικομονοπολιακών μεθόδων ενίσχυσης της οικονομίας και έτσι την κατέστησε νικητή στον διεθνή ανταγωνισμό και μάλιστα ύστερα από μια κρίση που συγκλόνισε τους αντιπάλους της.

  Και αν σε μονάδες ισοτιμίας αγοραστικής δύναμης εδώ και χρόνια έχει το μεγαλύτερο ΑΕΠ στον κόσμο και σύντομα, και σε δολλάρια μετρούμενο, θέλει πλέον και μπορεί να επιταχύνει την διαδικασία κυριαρχίας των δικών της μονοπολίως σε όσους το δυνατόν περισσότερους τομείς. Και αν η παραγωγή χάλυβα ή αυτοκινήτων κλπ δεν είναι πλέον στρατηγικοί πρωτοπόροι τομείς στην παραγωγική διαδικασία, η παραγωγή προϊόντων νέων τεχνολογιών και εφαρμογών των προωθημένων τομέων της επιστήμης αποτελεί καίριο πεδίο ανάπτυξης προϊόντων που επελαύνουν στην παγκόσμια αγορά και μάλιστα πλέον διακρίνονται για τη σχέση ποιότητας/τιμής με αποτέλεσμα να προτιμώνται από τους καταναλωτές όλου του κόσμου. Ακόμη και

προϊόντα στάτους που είναι ακριβά, όπως τα πιο σύγχρονα κινητά τηλέφωνα. 

Οι ΗΠΑ, παγκόσμιος ηγεμόνας που θέλει να διατηρήσει αυτό το status quo όχι μόνο από αλαζονεία αλλά γιατί η πολιτική, στρατιωτική και εν μέρει τεχνολογική υπεροχή μεταφράζεται σε πρόσθετα κέρδη για τα αμερικανικά μονοπώλια, πριν το παιχνίδι της ηγεμονίας χαθεί οριστικά άρχισαν να παίρνουν μέτρα ενάντια στην άνοδο του κινέζικου καπιταλισμού και των μονοπωλίων του.

 Ειδικά με την άνοδο στην κυβερνητική εξουσία του κ. Τραμπ οι διαδικασίες επιταχύνθηκαν. Πρώτα από όλα στοχοποιήθηκε η Κίνα (μαζί με τη Ρωσία) και επίσημα σαν οι κύριοι ανταγωνιστές (η Ρωσία λόγο της στρατιωτικής της ισχύος) και στη συνέχεια ακολούθησαν μια σειρά μέτρων που θα “αποκαθιστούσαν την ισορροπία στις σχέσεις” ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα κατά τον Τραμπ, στην πραγματικότητα όμως ήταν η έναρξη ενός εμπορικού, τεχνολογικού και οικονομικού πολιτικού πολέμου.

Τελευταίο επεισόδιο όπως αναφέρεται σε άρθρο του ΑΠΕ:

   Η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν θα ανταλλάσσει πληροφορίες και δεν θα συνεργάζεται πλήρως με χώρες που αξιοποιούν τεχνολογίες της κινεζικής κατασκευάστριας τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού Huawei σε υποδομές τους που χαρακτηρίζονται κρίσιμες, διεμήνυσε την Πέμπτη ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο.

   «Αν μια χώρα (…) εγκαθιστά (εξοπλισμό της Χουάγουεϊ) σε συστήματα κρίσιμης σημασίας, δεν θα είμαστε σε θέση να μοιραζόμαστε πληροφορίες μαζί της, δεν θα μπορούμε να συνεργαζόμαστε μαζί της», δήλωσε ο Πομπέο στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox Business.

   «Σε ορισμένες περιπτώσεις, υπάρχει ο κίνδυνος να μην είμαστε καν σε θέση να διατηρούμε εκεί αμερικανικούς πόρους, αμερικανική πρεσβεία, ή αμερικανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις», υπερθεμάτισε ο Πομπέο, διευκρινίζοντας ότι ενημερώνει τους συμμάχους των ΗΠΑ για τον «αληθινό κίνδυνο» που κατ’ αυτόν ενέχει η υιοθέτηση των τεχνολογιών του κινεζικού κολοσσού.

   Από τη δική του πλευρά, ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ προέτρεψε μέσω Twitter τις αμερικανικές εταιρείες να εντείνουν τις προσπάθειές τους να αναπτύξουν τεχνολογίες για τα δίκτυα τηλεφωνίας πέμπτης γενιάς, ωστόσο διαβεβαίωσε ότι δεν θα αποκλείσει τις κινεζικές εταιρείες από τον ανταγωνισμό ως προς τις τεχνολογίες 5G. Υπενθυμίζουμε εδώ ότι από το 2015 υπάρχει συμφωνία συνεργασίας για την ανάπτυξη των δικτύων 5G ανάμεσα στην Κίνα και την ΕΕ. Εμφανώς λοιπόν χωρίς να αναφέρεται η θέση των ΗΠΑ είναι και ενάντια στην παραπάνω συμφωνία και στην αντίστοιχη συνεργασία που τις ξεπερνά τεχνολογικά στον συγκεκριμένο τομέα.

   «Θέλω οι ΗΠΑ θα κερδίσουν συμμετέχοντας στον ανταγωνισμό, όχι αποκλείοντας τεχνολογίες πιο προηγμένες σήμερα. Πρέπει πάντα να είμαστε ηγέτες σε ό,τι κι αν κάνουμε, ειδικά όταν μιλάμε για τον πολύ συναρπαστικό κόσμο της τεχνολογίας!», έγραψε ο Τραμπ. Στην πραγματικότητα διαφημίζοντας την τεχνολογική τους υπεροχή προσπαθούν με το βάρος της πολιτικοστρατιωτικής τους ηγεμονίας και της ισχύος τους να δημιουργήσουν ένα μέτωπο προθύμων και μια ζώνη αποστείρωσης που να μην μπορούν να τη διαβούν τα κινέζικά μονοπώλια υψηλής τεχνολογίας.

   Η Ουάσινγκτον φτάνει να εξετάζει ακόμη και το ενδεχόμενο να απαγορεύσει τελείως τη διάθεση εξοπλισμού και τεχνολογιών της Χουάγουεϊ στην αμερικανική αγορά, ενώ απαιτεί επίσης οι σύμμαχοί της να κόψουν τους δεσμούς τους με την κινεζική εταιρεία, επισείοντας τη στενή της σύνδεση με την κινεζική κυβέρνηση. Όταν πρόκειται για το συμφέρον τους πάνε περίπατο τα δόγματα του νεοφιλελευθερισμού για ελεύθερο εμπόριο και τον ελεύθερο ανταγωνισμό ως πανάκεια για την οικονομική και όχι μόνο ανάπτυξη.

   Τα μηνύματα των Τραμπ και Πομπέο δεν είναι τυχαίο ότι δημοσιοποιήθηκαν ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη οι διμερείς διαπραγματεύσεις ΗΠΑ-Κίνας για το εμπόριο. Η Ουάσινγκτον εξάλλου αξιώνει την έκδοση της Μενγκ Ουάνγκζου, της οικονομικής διευθύντριας και κόρης του ιδρυτή της Χουάγουεϊ, από τον Καναδά, όπου συνελήφθη (ουσιαστικά κατ’ εντολή τους) τον Δεκέμβριο και τελεί υπό δικαστική επιτήρηση.

Η σύγκρουση ΗΠΑ και Κίνας, η όξυνση όλων των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, θα είναι το κυρίαρχο στοιχείο στις μέρες μας όσο ο γίγαντας ανατροπέας της υπάρχουσας κατάστασης, η εργατική τάξη, θα βρίσκεται με την πλάτη στο πάτωμα μετρώντας χτυπήματα και ήττες αντί να οργανώνει κινήματα και νίκες.

Α.Κ.

*Πηγή: eforipediada.blogspot.com

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας