Μεγάλο φιάσκο και κόλαφος για τον Τσίπρα η επίσκεψη στη Μόσχα

3582
τσίπρα

Σε μια μεγάλη ψυχρολουσία για τον Τσίπρα και το κυβερνητικό επιτελείο εξελίχθηκε η επίσκεψη του Αλ. Τσίπρα στην Ρωσία.

Πολιτικοί σχολιαστές από την ρωσική πρωτεύουσα τόνιζαν στην Iskra ότι, έτσι κι αλλιώς, γνώριζαν εκ των προτέρων ότι δεν μπορούσαν να αναμένουν σπουδαία πράγματα από το βεβιασμένο ταξίδι του Αλ. Τσίπρα στη Μόσχα, το οποίο ο ίδιος μανιωδώς επεδίωξε για να εξισορροπήσει εσωτερικά τις εντυπώσεις από την πλήρη παράδοση της χώρας στους αμερικανοατλαντικούς προσανατολισμούς.

Οι ίδιοι σχολιαστές, όμως, υπογράμμιζαν ότι άλλο να μην περιμένει κανείς ιδιαίτερες επιτυχίες και άλλο το Βατερλό στο οποίο εξελίχθηκε για τον Τσίπρα η επίσκεψη και τα αποτελέσματά της.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Αλ. Τσίπρας ενταφίασε και επισήμως στη Μόσχα τη συμφωνία Λαφαζάνη – Novak για την διέλευση από τη χώρα μας με άκρως συμφέροντες για την Ελλάδα όρους του Νότιου Ευρωπαϊκού Αγωγού (South Stream) ως συνέχεια του Turkish Stream, ο οποίος θα έφερνε ρωσικό φυσικό αέριο και θα αποτελούσε τη μοναδική πηγή και οδό τροφοδοσίας με ρωσικό φυσικό αέριο τόσο της Ιταλίας, όσο και της Κεντρικής Ευρώπης.

Αυτό το έργο, το οποίο αποτελούσε την πολιτική, ενεργειακή και γεωστρατηγική ευκαιρία του αιώνα για την Ελλάδα, και το οποίο θα το διαχειριζόταν 50%-50% με την Ρωσία και θα απέφερε εκατοντάδες εκατομμύρια ετησίως κέρδη στην χώρα μας, πέταξε στον κάλαθο των αχρήστων ο Τσίπρας στη Μόσχα και αντ’ αυτού ακούστηκαν αόριστα ευχολόγια για ενδεχόμενη συνεργασία ρωσικού φυσικού αερίου, τα οποία απλώς επιβεβαίωναν το συντελεσθέν ναυάγιο.

Αντίθετα, ο Αλ. Τσίπρας μίλησε θρασύτατα στην κοινή συνέντευξη με τον Βλ. Πούτιν για διαφοροποίηση, τάχα, των πηγών ενεργειακής τροφοδοσίας της Ευρώπης, εννοώντας προφανέστατα και προκλητικά το ρόλο της Ελλάδας ως βαποράκι των ΗΠΑ, για την προγραμματισμένη μεταφορά μέσω του ιδιωτικού πλωτού σταθμού στην Αλεξανδρούπολη του αμερικανικού σχιστολιθικού αερίου προς την Ευρώπη.

Εξαιρετική αίσθηση προκάλεσε ο χαρακτηρισμός του Βλ. Πούτιν ως «σαχλαμάρες» των απελάσεων Ρώσων διπλωματών και η αμήχανη απάντηση του Αλ. Τσίπρα, ο οποίος κατέφυγε για να αντιδράσει κωμικοτραγικά, ανακατεύοντας το καλοκαίρι με τις βροχές!

Ο Αλ. Τσίπρας επιχείρησε να διασκεδάσει στη Μόσχα τις αλγεινές εντυπώσεις για το γεγονός, ότι Ελλάδα και Κύπρος έχουν μετατραπεί με διάφορα προσχήματα σε πολιτικοστρατιωτικά οικόπεδα και πιόνια του αμερικανοατλαντισμού, επιχειρώντας κυρίως να πείσει ότι δεν υφίσταται καμία εξέλιξη αμερικανονατοϊκής και ισραηλινής στρατιωτικοποίησης της Κύπρου, λες και είχε απέναντί του ανίδεους και αφελείς και όχι μια στρατιωτική υπερδύναμη με μεγάλη διπλωματική παράδοση και νευραλγικό ρόλο στην περιοχή και τον πλανήτη.

Αργά το βράδυ η κυβέρνηση προσπάθησε να καλύψει νευρικά το φιάσκο του Τσίπρα στη Μόσχα με μια ανακοίνωση που προκαλεί γέλιο με την κενότητα και την ασυναρτησία της.

Η Ελλάδα του Τσίπρα και του μνημονιακού κατεστημένου εγκαταλείποντας τις δυνατότητες για πραγματικά πολυδιάστατη πολιτική με πυρήνα τις στρατηγικές σχέσεις με την Ρωσία, παραδίδεται σε μεγάλες περιπέτειες και σε έναν θλιβερό ρόλο κομπάρσου, έτοιμου να καταληστευθεί πλήρως και σε μια στιγμή να παραδοθεί στις επεκτατικές βλέψεις της εξ Ανατολών γείτονος.

Ν.Ζ

Ρεπορτάζ από την συνάντηση Τσίπρα – Πούτιν

«ΣΑΧΛΑΜΑΡΕΣ» – ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΠΟΥΤΙΝ-ΤΣΙΠΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΛΑΣΗ ΡΩΣΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΩΝ

Απρόσμενη αντιπαράθεση μπροστά στις κάμερες, κατά την διάρκεια της συνέντευξης τύπου στο Κρεμλίνο, σημειώθηκε μεταξύ Τσίπρα-Πούτιν όταν τέθηκε το ζήτημα με τις απελάσεις Ρώσων διπλωματών το περασμένο καλοκαίρι.

Ο Βλάντιμιρ Πούτιν σε κάποια αποστροφή του λόγου του χαρακτήρισε «σαχλαμάρες» τα περί συνωμοσιών της Μόσχας σε βάρος της Ελλάδας και τονίζοντας ότι είναι «Μαύρη σελίδα αυτή η υπόθεση».

«Από την αρχή δεν συμφωνούσαμε στη βάση που έγιναν οι απελάσεις. Δύσκολα θα μπορούσα να φανταστώ ότι η Ρωσία κάνει κάποια συνωμοσία, έχει παίξει μαύρα παιχνίδια εναντίον της Ελλάδας. Αυτά είναι σαχλαμάρες», είπε.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι αν οι μυστικές υπηρεσίες των δύο χωρών έχουν κάποιες απορίες υπάρχουν «πολλοί τρόποι για την διευθέτηση αυτών των καταστάσεων, χωρίς θεατρικά», λέγοντας όμως ότι δεν έχει ενοχλήσει τη σχέση των δύο κρατών.

Στο ερώτημα Ρωσίδας δημοσιογράφου για τις απελάσεις των Ρώσων διπλωματών από την πατρίδα μας, ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας απάντησε από την πλευρά του: «Θα συμφωνήσω με την εκτίμηση του Προέδρου Πούτιν ότι πρέπει να κοιτάξουμε μπροστά».

Μάλιστα ο κ. Τσίπρας χρησιμοποίησε μια παρομοίωση λέγοντας ότι μια βροχερή μέρα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, δεν σημαίνει ότι δεν υπήρχε καλοκαίρι.

Εν συνεχεία, ο Αλ. Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι όσο είναι εκείνος πρωθυπουργός, η Ελλάδα δεν θα κινείται με γνώμονα τις πιέσεις τρίτων χωρών.

Φράση που αποδεικνύεται -συνέχισε- από το γεγονός ότι η Ελλάδα ήταν η μόνη χώρα της Ε.Ε. που δεν ταυτίσθηκε με τους υπόλοιπους εταίρους της στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και την επιθυμία να υπάρξει συντονισμένη πολιτική απελάσεων ως αντίποινα στην υπόθεση Σκριπάλ.

Από την άλλη όμως, σημείωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός, όταν βλέπουμε μεμονωμένα γεγονότα -δηλώνοντας συγχρόνως βέβαιος ότι ήταν πράγματι μεμονωμένα τα περιστατικά αυτά- που μας ενοχλούν, είμαστε υποχρεωμένοι να δίνουμε μηνύματα και ταυτόχρονα να κοιτάμε μπροστά.

Εν κατακλείδι, κοιτάζουμε μπροστά και η υπόθεση αυτή έχει λήξει, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός τονίζοντας τη μεγάλη σημασία που έχει σήμερα η αξιοποίηση των μεγάλων δυνατοτήτων, ώστε να εμβαθύνουμε στην εταιρική συνεργασία.

«Ο διάλογος Ελλάδας – Ρωσίας δεν είναι εύκολος»

«Ο διάλογος δεν είναι πάντα εύκολος. Ωστόσο η επιθυμία μας να παραμείνουν οι σχέσεις στις σταθερές ράγες μας βοηθά να ξεπερνάμε τις δυσκολίες και να επιστρέφουμε στον αμοιβαίο σεβασμό και στην αλληλοκατανόηση», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, σχολιάζοντας τις σχέσεις των δύο χωρών.

Η απέλαση των Ρώσων με εντολή Τσίπρα

Ας σημειωθεί ότι την απέλαση δύο Ρώσων διπλωματών και την απαγόρευση εισόδου στην Ελλάδα άλλων δύο για παράνομες ενέργειες κατά της εθνικής ασφάλειας είχε ζητήσει ο κ. Τσίπρας τον περασμένο Ιούλιο, μετά την υπογραφή  για την Συμφωνία των Πρεσπών.

Η απέλαση των Ρώσων διπλωματών είχε απασχολήσει και δημοσίευμα των FT που ανέφερε ότι η Ρωσία έκανε την παρέμβαση στα εσωτερικά της χώρας στην Αλεξανδρούπολη.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, που υπέγραφε η ανταποκρίτρια της εφημερίδας στην Αθήνα, Kerin Hope, οι δύο διπλωμάτες ήταν γνωστοί στην Αλεξανδρούπολη, όπου ζει μια μικρή κοινότητα Ρώσων με ελληνικές διασυνδέσεις. Η εφημερίδα ανέφερε ότι οι Ρώσοι διπλωμάτες κατηγορήθηκαν ότι συνεργάστηκαν με επιχειρηματίες, με στόχο να δωροδοκήσουν τοπικούς κρατικούς αξιωματούχους, ορθόδοξους μητροπολίτες, μέλη πολιτιστικών ενώσεων και ακροδεξιών οργανώσεων στη βόρεια Ελλάδα προκειμένου να αντιταχθούν στη συμφωνία για το ονοματολογικό της πΓΔΜ που υπεγράφη στις Πρέσπες.

Πούτιν: «Θα εξετάσουμε σύνδεση της Ελλάδας στη νότια διαδρομή για το φυσικό αέριο»

Κατά τα λοιπά, «επίκαιρη» χαρακτήρισε κατά την ομιλία του ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, η οποία πραγματοποιείται με ευκαιρία τη συμπλήρωση 190 χρόνων διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας και Ρωσίας . «Μας ενώνουν πολλές προοπτικές» δήλωσε ο Πούτιν, ενώ υπογράμμισε την έμφαση που δίνουν οι δύο κυβερνήσεις στον επενδυτικό και εμπορικό τομέα.

Εν συνεχεία αναφέρθηκε σε άλλους τομείς, στους οποίους καταγράφεται το ρωσικό ενδιαφέρον: ενέργεια, πολιτισμός, τουρισμός. «Δώσαμε έμφαση στην εμπορική και επενδυτική συνεργασία, που δείχνει καλή δυναμική. Πέρυσι αυξήθηκε το διμερές εμπόδιο κατά 27%, ενώ φέτος αυξήθηκε μέχρι τον Σεπτέμβριο κατά 11%. Οι διμερείς επενδύσεις ανέρχονται στα 700 εκατομμύρια δολάρια», ανέφερε ο πρόεδρος Πούτιν. «Ρωσικές εταιρείες θέλουν να βγουν στην οικονομική αγορά της Ελλάδας», πρόσθεσε.

Ως σημαντικό χαρακτήρισε τον ενεργειακό κλάδο, ενώ σημείωσε ότι οι δύο πλευρές εξέτασαν τη δυνατότητα συμμετοχής στα έργα υποδομών του Turkstream, αλλά και στους τομείς καινοτομίας, και επιχειρηματικότητας. «Είμαστε έτοιμοι να εξετάσουμε την πιθανότητα πρόσκλησης ελληνικών εταιρειών να συμμετάσχουν σε μεγάλα έργα υποδομής για τη μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω της νότιας διαδρομής» δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Συζητήσαμε για την εμβάθυνση της αμοιβαίας επωφελούς συνεργασίας σε όλους τους επιμέρους κλάδους», τόνισε ο Ρώσος πρόεδρος, σημειώνοντας ότι σε αυτό θα συμβάλλουν και οι συμφωνίες που έχουν υπογραφεί ανάμεσα στις δύο χώρες.

Ο Ρώσος πρόεδρος έδωσε έμφαση στον ενεργειακό τομέα, λέγοντας ότι η Ρωσία προμηθεύει με ενεργειακούς πόρους «πάνω από το 50% του φυσικού αερίου και το 10% του πετρελαίου στην Ελλάδα. «Εξετάσαμε τη συμμετοχή της Ελλάδας στη νότια διαδρομή, τις προοπτικές συνεργασίας στον τομέα της καινοτομίας. Υπάρχουν ρωσικές εταιρείες που θέλουν να βγουν στην ελληνική αγορά με ποικίλα προϊόντα και υπηρεσίες. Κάθε χρόνο έχουμε αρκετές πολιτιστικές εκδηλώσεις, φεστιβάλ πολιτισμού. Το 2019 θα έχουμε έτος γλώσσας και λογοτεχνίας, σημείωσε χαρακτριστικά.

Παράλληλα, οι δύο πολιτικοί συζήτησαν εκτενώς για τον τουρισμό και την ενίσχυσή του, με τον Ρώσο πρόεδρο να επισημαίνει ότι μόλις το περσινό ρεκόρ Ρώσων τουριστών στην Ελλαδα . «Ελπίζουμε ότι φέτος θα έχουμε κοντά στο ένα εκατ. τουρίστες στην Ελλαδα », σχολίασε.

Τσίπρας: Η Ελλάδα αποτελεί πυλώνα ασφάλειας και σταθερότητας

Από την πλευρά του, ο Αλέξης Τσίπρας ευχαρίστησε τον Ρώσο πρόεδρο για τη θερμή υποδοχή και φιλοξενία, σημειώνοντας ότι η επίσκεψή του γίνεται «με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 190 ετών από την έναρξη διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών».

Υπενθυμίζοντας ότι είναι η δεύτερη φορά που επισκέπτεται το Κρεμλίνο, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι η πρώτη επίσκεψή του είχε γίνει σε μια δύσκολη περίοδο, «τότε που η πολιτική βούληση ήταν να ξαναχτίσουμε τις διμερείς σχέσεις έπειτα από μια 5ετία αδράνειας στις σχέσεις μεταξύ των δύο κρατών».

«Η Ελλάδα μπορεί να είναι μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ αλλά υλοποιεί ένα μοντέλο πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην αλλαγή που υπάρχει στη χώρα μας. «Τριάμισι χρόνια μετά η Ελλάδα άντεξε, η ελληνική οικονομία άντεξε, έχει ξεφύγει από το φάσμα της χρεοκοπίας. Η Ελλάδα είναι μία χώρα που αποτελεί πυλώνα ασφάλειας και σταθερότητας», πρόσθεσε.

Καμία σκέψη στρατιωτικοποίησης της Κύπρου

Ο Ελληνας πρωθυπουργός ερωτηθείς σχετικά απάντησε ότι δεν υπάρχει καμιά σκέψη για προοπτική στρατιωτικοποίησης της Κύπρου, επιχειρώντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που προκλήθηκαν και οδήγησαν στην αντίδραση της Μόσχας.

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι μίλησε και με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, και παρατήρησε πως δεν είχε λογική μια τέτοια σκέψη, την ώρα που Κύπρος και Ελλάδα αγωνίζονται για την απομάκρυνση των κατοχικών στρατευμάτων από το νησί.

Είπε ότι έγιναν οι απαραίτητες επικοινωνίες μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών της Ρωσίας και της Κύπρου και σημείωσε πως η Κυπριακή Δημοκρατία ακολουθεί μια εξαιρετικά ισορροπημένη πολιτική ελλιμενισμού στα λιμάνια της προς όλες τις φίλιες και εταιρικές δυνάμεις και προς τη Ρωσία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας