Μετά τη Γαλλία τα «Κίτρινα Γιλέκα» εξαπλώνονται στο Βέλγιο

1953
φυλακή

Το κίνημα των «κίτρινων γιλέκων», το οποίο ξεκίνησε από τη Γαλλία ως μία μορφή διαμαρτυρίας για την αύξηση της φορολόγησης των καυσίμων, έχει εξαπλωθεί και στο Βέλγιο, με πολλές αγωνιστικές κινητοποιήσεις και συγκρούσεις με τις αστυνομικές δυνάμεις να έχουν λάβει χώρα την τελευταία εβδομάδα.

Στη Γαλλία ο Μακρόνπανικόβλητος από την ανάπτυξη αυτού του μαζικού κινήματος, επιχειρεί να ξεκινήσει διάλογο με τους διαδηλωτές, έχοντας όμως χάσει τη λαϊκή στήριξη, με τα ποσοστά δημοτικότητάς του να είναι χαμηλότερα και από τα αντίστοιχα του Ολάντ.
Βέλγικη εφημερίδα La Libre Belgique διερωτάται στο κύριο άρθρο της, εάν βρισκόμαστε στα πρόθυρα μιας νέας γαλλικής επανάστασης, συπληρώνοντας ότι το Ελυζέ, μην μπορώντας πια να αγνοήσει τα μηνύματα και φοβούμενο διόγκωση της οργής, ξανανοίγει τη συζήτηση της φορολόγησης της ενεργειακής μετάβασης.
Όσον αφορά το Βέλγιο, συνεχίζει ο αρθρογράφος, το κίνημα παραμένει χωρίς εκπρόσωπο Τύπου, γεγονός που αποτελεί τη δύναμη και ταυτόχρονα την αδυναμία του, ενώ καλεί τους ιθύνοντες να αφουγκραστούν τα «κίτρινα γιλέκα» και τη θέση της παρούσας ασυνεννοησίας να πάρει ένας πραγματικός και δημοκρατικός διάλογος.

Από πολιτικής σκοπιάς, ο πρώην Πρωθυπουργός και επικεφαλής των γαλλόφωνων σοσιαλιστών Ντι Ρούπο, βάζοντας στο στόχαστρο την παρούσα κυβέρνηση, διατύπωσε, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, την άποψη ότι το εν λόγω κίνημα εκφράζει τη γενικότερη διαμαρτυρία του κόσμου απέναντι στην αύξηση του κόστους ζωής, η οποία έχει οδηγήσει στη μείωση της αγοραστικής δύναμης και στη φτωχοποίηση του πληθυσμού.

Για δυναμικές κινητοποιήσεις με έντονο πολιτικό χρώμα, οι οποίες κλιμακώνονται προϊόντος του χρόνου, γράφει και η De Standaard σχολιάζοντας το κίνημα των «κίτρινων γιλέκων» και την αστυνομική καταστολή του, που εξελίχτηκε στο Παρίσι το Σαββατοκύριακο. Από την πλευρά της η De Morgen υπογραμμίζει ότι η Γαλλία εξακολουθεί να κινείται στον αστερισμό των «κίτρινων γιλέκων» και να δονείται από το ογκούμενο κύμα διαμαρτυρίας, που δεν δείχνει πάντως να έχει πολιτική καθοδήγηση ενώ διαθέτει ευρεία λαϊκή στήριξη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας