Στον αέρα η πρώτη κατοικία – Χωρίς προστασία χιλιάδες δανειολήπτες

982

Στο «μάτι του κυκλώνα» έχουν μπει χιλιάδες δανειολήπτες με ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τις τράπεζες και μαζί και η πρώτη κατοικία.

Σε λιγότερο από 40 ημέρες λήγει και τυπικά η ισχύ του προστατευτικού πλαισίου του νόμου Κατσέλη και έπειτα ενδεχομένως να μην μπορεί κανένα υπερχρεωμένο νοικοκυριό να βρει καταφύγιο σε δικαστική διαδικασία για τη διευθέτηση των οφειλών του και την προστασία της πρώτης κατοικίας του.

Μπορεί η κυβέρνηση δια στόματος του αντιπροέδρου της Γιάννη Δραγασάκη να δηλώνει ότι θα υπάρχουν, τάχα, στο μέλλον πρόνοιες για όσες κοινωνικές ομάδες αντιμετωπίζουν προβλήματα εξυπηρέτησης των δανείων τους, εντούτοις σύμφωνα με πληροφορίες δεν έχει ακόμα επεξεργαστεί το διάδοχο νομοθετικό πλαίσιο. Θεωρείται, όμως, βέβαιο ότι ο «αντικαταστάτης» του νόμου Κατσέλη θα αφορά σημαντικά μικρότερο αριθμό δανειοληπτών και με κριτήρια αυστηρότερα, κάτι για το οποίο ήδη πιέζουν οι τράπεζες. Αυτό σημαίνει ότι θα ενταθούν περισσότερο οιπλειστηριασμοί α’ κατοικίας, με αποτέλεσμα ακόμα περισσότερα φτωχά και λαϊκά νοικοκυριά, που αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις δυσκολίες, να πεταχτούν στον δρόμο.

Στις προτάσεις, όπως αναφέρουν τα ΝΕΑ, που έχουν πέσει στο τραπέζι, οι τράπεζες ζητούν γενναίο κούρεμα στα κριτήρια αναφορικά με την αξία των ακινήτων βάζοντας τον πήχη αρκετά πιο χαμηλά από αυτό που ισχύει σήμερα, μόλις στις 75.000 ευρώ (!). Σήμερα ο νόμος Κατσέλη υποτίθεται ότι προστατεύει την πρώτη κατοικία, εφόσον βέβαια δεχτεί την προσφυγή του δανειολήπτη το δικαστήριο (το 60% των προσφυγών απορρίπτονται), εάν η αντικειμενική της αξία δεν υπερβαίνει τα 180.000 ευρώ για έναν ενήλικο (ποσό που προσαυξάνεται ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση του οφειλέτη σε 220.000 ευρώ για ζευγάρι, 240.000 ευρώ για οικογένεια με ένα τέκνο, 260.000 ευρώ για οικογένεια με δύο τέκνα και 280.000 ευρώ για οικογένεια με τρία τέκνα). Εάν, όμως, έχεις κατά οποιοδήποτε τρόπο εμπορική ιδιότητα δεν καλύπτεσαι ούτε από αυτή την ελάχιστη προστασία.

Παράλληλα μια άλλη εκδοχή θέλει να υπάρξει ένα πλαίσιο στα πρότυπα του προγράμματος ΕΣΤΙΑ, που αναμένεται να εφαρμοστεί από το 2019 στην Κύπρο με συμμετοχή στην αποπληρωμή των οφειλών και του Δημοσίου αλλά και πάλι με ιδιαίτερα αυστηρά κριτήρια και ίσως χωρίς δικαστική συνδρομή.

Η κυβέρνηση διαρρέει στον τύπο, ότι είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι στις διαπραγματεύσεις που θα έχει με τους δανειστές στα τέλη του έτους να ζητήσει νέα παράταση του ισχύοντος νόμου για έναν ακόμα χρόνο, ζήτημα, όμως ,πάρα πολύ δύσκολο έως αδύνατο. Κι αυτό, γιατίαυτοί και ο ενιαίος εποπτικός μηχανισμός (SSM)  έχουν ήδη δείξει τις άγριες διαθέσεις τους βάζοντας “μπλόκο” στα οποιαδήποτε σχέδια για παράταση του ν. Κατσέλη, με το ψευδές και έωλο επιχείρημα ότι μπορεί να σταματήσουν οι ρυθμίσεις καθυστερούμενων οφειλών και να αυξηθεί εκ νέου ο όγκος των κόκκινων δανείων.

Το κίνημα κατά των πλειστηριασμών θα δώσει τη δική του απάντηση σε αυτά τα σχέδια με την κλιμάκωση και διεύρυνση των αγώνων του για την προστασία της πρώτης κατοικίας και της λαϊκής περιουσίας.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας