Στο πρόσφατο roadshow που διοργάνωσε η JPMorgan, η Monte dei Paschi διερεύνησε τη δυνατότητα να αντλήσει περί τα 200 εκατ. ευρώ μέσω ομολογιακού Tier II
Δεν είναι μόνο οι ελληνικές τράπεζες που αναζητούν κεφάλαια μέσω ομολογιακών Tier II, αλλά λόγω υψηλών επιτοκίων 9% – 12% παγώνουν τα σχέδια τους.
Η ιταλική τράπεζα η οποία αντιμετώπισε τεράστια κεφαλαιακά προβλήματα στο παρελθόν, η Monte dei Paschi, αναζήτησε κεφάλαια μέσω ομολογιακού Tier II αλλά τα επιτόκια που προσφέρθηκαν αγγίζουν το 11% – 12%.
Αυτή είναι η ζοφερή εικόνα που αντιμετώπισε η διοίκηση της τράπεζας τον τελευταίο μήνα και ερχόμενη σε επαφή με επενδυτές.
Μάλιστα, στο πρόσφατο roadshow που διοργάνωσε η JPMorgan, η αρχαιότερη τράπεζα στον κόσμο διερεύνησε τη δυνατότητα να αντλήσει περί τα 200 εκατ. ευρώ μέσω ομολογιακού Tier II.
Στις επαφές της αυτές, όμως διαπίστωσε ότι οι αποδόσεις που της προσφέρονται είναι… διψήφιες.
Και όλα αυτά λίγο πάνω από ένα χρόνο μετά τη διάσωση της τράπεζας από το ιταλικό δημόσιο το 2017, όταν έλαβε στήριξη ύψους 5,4 δισ. ευρώ (!).
Σύμφωνα με το σχέδιο που είχε εφαρμοστεί, οι κάτοχοι ομολόγων χαμηλής εξασφάλισης και οι εργαζόμενοι βρέθηκαν σε χειρότερη θέση συγκριτικά με το τι θα επακολουθούσε εάν δεν δινόταν κρατική βοήθεια.
Ειδικότερα, εκτός από τις μεγάλες περικοπές θέσεων εργασίας, τα ομόλογα χαμηλής εξασφάλισης ύψους 4,3 δισ. ευρώ ενώ είχε σχεδιαστεί να μετατραπούν σε μετοχές, τελικά επιβλήθηκε ολοκληρωτικό «κούρεμα» των τίτλων.
Το αποτέλεσμα αυτού ήταν να προσφύγουν στη δικαιοσύνη οι ομολογιούχοι, διεκδικώντας αποζημιώσεις από την τράπεζα.
Στο πλαίσιο των δεσμεύσεών της πάντως η τράπεζα προσπαθεί να προχωρήσει σε δραστικές μειώσεις των προβληματικών δανείων.
Ειδικότερα, φέτος εκκαθάρισε 26 δισ. ευρώ μη εξυπηρετούμενων δανείων από τον ισολογισμό του μέσω μιας συμφωνίας τιτλοποίησης που έκανε χρήση κρατικής εγγύησης (!)
Η τράπεζα βρίσκεται τώρα στη διαδικασία επιλογής υποψηφίων για άλλα χαρτοφυλάκια επισφαλών χρεών ύψους 3,5 δισ. ευρώ, τα οποία δεν εξαρτώνται από την κρατική εγγύηση.