Γερμανία: Ολοταχώς προς κατάρρευση κυβερνητικού συνασπισμού, πολιτική κρίση και αστάθεια

1878
γερμανία
Ο οικονομικός γίγαντας μετατρέπεται σε πολιτικό ασθενή.
Οι σημερινές κάλπες στην Βαυαρία και οι επόμενες στην Εσση αναμένεται να αναδείξουν την αποδυνάμωση των κομμάτων του «Μεγάλου Συνασπισμού». Πώς διαβάζει τις εξελίξεις η Barclays και γιατί θα είναι όλο και πιο δύσκολος ο σχηματισμός ισχυρής ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

Οι τοπικές εκλογές σήμερα στην Βαυαρία και στην Εσση (28 Οκτωβρίου) μπορεί να μην επηρεάσουν άμεσα τον μεγάλο συνασπισμό που κυβερνά την Γερμανία, αλλά θα είναι ενδεικτικές της αλλαγής των προτιμήσεων των ψηφοφόρων, δεδομένου ότι σε αυτές βρίσκεται περίπου το 25% των κατοίκων της χώρας, σημειώνει η Barclays σε ανάλυσή της.

Η γαλλική τράπεζα σημειώνει ότι οι δημοσκοπήσεις δείχνουν σημαντική πόλωσηπρος τα δεξιά και τα αριστερά και μακριά από τα δυο μεγάλα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού. Ενα τέτοιο αποτέλεσμα πιθανότατα θα οδηγήσει σε περαιτέρω πόλωση στις μελλοντικές γενικές εκλογές στη χώρα. Κάτι που θα κάνει δύσκολο το σχηματισμό κυβερνήσεων.

Η Barclays σημειώνει ότι τον τελευταίο χρόνο έχουμε γίνει μάρτυρες σημαντικής αναστάτωσης σε ένα ιστορικά σταθερό και συναινετικό πολιτικό σκηνικό στη χώρα. Μετά τις περασμένες εκλογές οδηγηθήκαμε σε ένα νέο μεγάλο συνασπισμό αλλά μια σειρά γεγονότων δείχνουν ότι είναι αυξανόμενα εύθραυστος. Μεταξύ αυτών η σύγκρουση Μέρκελ (CDU) – Ζεερχόφεν (CSU) για το προσφυγικό τον περασμένο Ιούνιο, αλλά και την ήττα του Volker Kauder στην διεκδίκηση της θέσης του επικεφαλής της κοινής κοινοβουλευτικής ομάδας, παρότι αποτέλεσε επιλογή της καγκελαρίου.

Οι εκλογές στην Βαυαρία και στην Εσση που αποτελούν προπύργια των CDU/CSU θα προσφέρουν σημαντικές πληροφορίες για τις αλλαγές στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων. Αν και οι περιπτώσεις υποαπόδοσης σε τοπικές εκλογές μετά από γενικές δεν είναι ασυνήθεις οι υφιστάμενες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι θα υπάρξει ασυνήθιστα μεγάλη υποαπόδοση για τον συνασπισμό CDU/CSU.

Στην Βαυαρία το CSU συγκεντρώνει μόλις το 33% στις δημοσκοπήσεις, πολύ χαμηλότερα δηλαδή από το 48% στις εκλογές του 2013. Ιστορικά, το αδελφό κόμμα του CDU ήταν η κυρίαρχη πολιτική δύναμη στην Βαυαρία. Αυτό φαίνεται να αλλάζει και είναι αντανάκλαση της εξελισσόμενης πολιτικής πόλωσης στην Γερμανία, εκτιμά η γαλλική τράπεζα. Ειδικότερα, το AfD, που τοποθετείται στα δεξιά του εμφανίζεται να συγκεντρώνει το 10% και είναι κατά κύριο λόγο υπεύθυνο για τις απώλειες του CSU. Κατά τις δημοσκοπήσεις το συγκυβερνών κόμμα των σοσιαλδημοκρατών (SPD) επίσης χάνει δυνάμεις, ενώ επωφελούνται οι Πράσινοι με 18% στις δημοσκοπήσεις. Αν τα παραπάνω δημοσκοπικά ευρήματα επαληθευτούν στις κάλπες το CSU θα πρέπει να συνασπιστεί προκειμένου να διατηρήσει την εξουσία, κάτι που θα γίνει για μόλις δεύτερη φορά τα τελευταία 50 χρόνια.

Από την άλλη πλευρά, στην Εσση, προπύργιο του CDU τις τελευταίες δυο δεκαετίες, το κόμμα δημοσκοπικά βρίσκεται στο 28%, δέκα ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερα από τις προηγούμενες εκλογές. Το AfD ανεβαίνει στο 14% από 4%. Το SPD πιθανότατα θα χάσει επτά ποσοστιαίες μονάδες από τη δύναμή του περιοριζόμενο στο 23%, ενώ ακολουθούν Πράσινοι (17% από 11%) και Αριστερά (7% από 5% στις τελευταίες εκλογές).

Αν τα παραπάνω ποσοστά επαληθευτούν SPD, Πράσινοι και Αριστερά δεν θα μπορέσουν να σχηματίσουν κυβέρνηση πλειοψηφίας, αλλά θα απέχουν μόνο 4 ποσοστιαίες μονάδες από αυτό τον στόχο. Σε κάθε περίπτωση, σημειώνει η Barclays η πόλωση είναι εμφανής και στην Εσση.

Κατά τη γαλλική τράπεζα, αν τα αποτελέσματα επιβεβαιώσουν τις προβλέψεις οι αλλαγές αυτής της κλίμακας στα τοπικά κοινοβούλια θα αποδειχτούν ενδεικτικά της πόλωσης ενάντια στα δυο βασικά κόμματα, του δεξιού CDU και του κεντροαριστερού SPD και υπέρ των μικρότερων κομμάτων. Αυτό γιατί, όπως προαναφέρθηκε, σχεδόν το 25% των Γερμανών κατοικεί στα δυο κρατίδια.

Η επέκταση αυτών των επιλογών θα μεταφερθεί με τον καιρό και σε Ομοσπονδιακό επίπεδο. Αν αυτό συμβεί για να υπάρξει κυβέρνηση στη χώρα θα πρέπει να υπάρξουν συνασπισμοί πέραν των δυο κομμάτων. Ο κίνδυνος είναι ότι κόμματα με σημαντικά διαφορετικές προτιμήσεις ίσως βρουν δύσκολο τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού. Κάτι τέτοιο άλλωστε φάνηκε από την κατάρρευση στης προσπάθειας να σχηματιστεί κυβέρνηση «Τζαμάικα» μετά τις κάλπες του 2017, μετά την αποχώρηση του FDP από τις διαπραγματεύσεις. Ακόμα δε και αν σχηματιστεί κυβέρνηση θα είναι περισσότερο δύσκολο να αντιμετωπίσει προβλήματα για τα οποία απαιτείται αποφασιστική δράση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας