Ρήξη Δαμασκού – Κούρδων με Ερντογάν. Η Ρωσία απέναντι στην Τουρκία

2822
στρατοί

Ραγδαίες και αβέβαιες οι εξελίξεις στην βορειοανατολική Συρία. Οι δυνάμεις του νόμιμου συριακού στρατού της κυβέρνησης Άσαντ έχουν προχωρήσει, μετά από πρόσκληση των Κούρδων μαχητών των YPG, που η Τουρκία κατά απαράδεκτο τρόπο βαφτίζει «τρομοκράτες», στον έλεγχο της διαφιλονικούμενης πόλης της Μανμπίτζ δυτικά του Ευφράτη, την οποία διακαώς επιθυμεί να καταλάβει η Τουρκία.

Ο τουρκικός στρατός και ειδικότερα μια ολόκληρη ταξιαρχία ειδικών δυνάμεων βρίσκεται στα τουρκοσυριακά σύνορα σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων από το μήλον της Έριδος που είναι η Μανμπίτζ, ενώ σύμφωνα με την τουρκική Χουριέτ μονάδες κομάντο της Τουρκίας έχουν ήδη εισέλθει στη Συρία κατευθυνόμενες προς την Μανμπίτζ, ενώ το ίδιο πράττουν και οι συνεργαζόμενες με την Τουρκία δυτικόφιλες δυνάμεις του ψευδωνύμως ονομαζόμενου «Ελεύθερου Συριακού Στρατού» (FSA) προερχόμενες από την Τζεραμπλούς.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες οι επίλεκτες νόμιμες συριακές δυνάμεις που ελέγχουν την Μανμπίτζ έχουν διαταγή προσωπικά από τον Άσαντ να ανοίξουν πυρ αν οι Τούρκοι στρατιώτες ή συνεργαζόμενες με αυτούς δυνάμεις πατήσουν την σκανδάλη.

Ο Ερντογάν με δηλώσεις του χαρακτήρισε «ψυχολογική κίνηση» ( ; ) την είσοδο των στρατευμάτων του Άσαντ στην Μανμπίτζ και πως ο ίδιος δεν θεωρεί ότι υπάρχει κάτι σοβαρό και πάντως η Τουρκία δεν αποδέχεται τον συριακό έλεγχο στην πόλη, κάτι το εξωφρενικό, το οποίο συνιστά κατάφωρη παραβίαση κάθε ίχνους διεθνούς νομιμότητας, αφού ο Ερντογάν ανενδοίαστα παραβιάζει ως δύναμη εισβολής και κατοχής την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας!

Ο Ερντογάν τόνισε ότι το θέμα με την Μανμπίτζ θα λυθεί το Σάββατο (29/12), όπου υψηλή αντιπροσωπεία της τουρκικής κυβέρνησης με τους υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας μεταβαίνει στη Μόσχα για συνομιλίες, ενώ και ο ίδιος θα έχει τηλεφωνική συνομιλία με τον Πούτιν.

Το κλειδί, τελικά, της διελκυστίνδας το κρατάει η Μόσχα, από την στάση της οποίας θα κριθεί η έκβαση της τουρκο-συριακής διαμάχης.

Πολλά σημάδια, πάντως, δείχνουν ότι η ανοχή της Ρωσίας προς την βουλιμία της Τουρκίας του Ερντογάν βαίνει προς το τέλος της, αν δεν έχει εξαντληθεί.

Σε μια τέτοια περίπτωση άρνησης της Ρωσίας,με την συνδρομή και του Ιράν, να επιτρέψει επιθετικές δραστηριότητες της Τουρκίας στο συριακό έδαφος, τότε μπορεί να έχουν ραγδαίες απρόβλεπτες εξελίξεις και τη διαμόρφωση, ίσως, ενός νέου μεσανατολικού χάρτη.

Το βέβαιον είναι ότι όπως οι Κούρδοι, μέχρι σήμερα, έτσι και η Ελλάδα έχει διαλέξει λάθος πλευρά, βάζοντας όλα τα αυγά της στο καλάθι των ΗΠΑ και του Ισραήλ.

Σήμερα πριν είναι αργά η Ελλάδα οφείλει να προχωρήσει τάχιστα σε αναβάθμιση της συνεργασίας της με την Ρωσία, σε προώθηση των σχέσεών της με τους Κούρδους, τους οποίους έχει πλήρως εγκαταλείψει προς χάριν της Άγκυρας και σε αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεών της με τη Δαμασκό, τις οποίες κατά «ακατανόητο» τρόπο έχει διακόψει, μόνη αυτή με ελάχιστες εξαιρέσεις στην ΕΕ, για να φανεί καλός υπάλληλος των ΗΠΑ και της ξεπεσμένης αποικιοκρατικής Γαλλίας.

Με μονοδιάστατη ελληνική εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας δεν μπορεί να υπάρξει καμία αποτελεσματικότητα, ιδιαίτερα σε μια φάση που η Δύση είναι αμετάστρεπτα διαιρεμένη, οι ΗΠΑ σταδιακά παρακμάζουν, ενώ ευρωζώνη και ΕΕ αποδιαρθρώνονται μέσα σε βαθιά κρίση, αντιθέσεις και αδιέξοδα.

Ανατροπή και ανατροπή τώρα!

Κ.Μ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας