Άλμα στα επιτόκια ομολόγων Ελλάδας, Ισπανίας, Ιταλίας. Η κρίση χτυπάει ξανά την πόρτα του ευρωπαϊκού Νότου

2374
κεφαλαιοποίηση
Ο ευρωπαϊκός Νότος επέστρεψε στα πρωτοσέλιδα του διεθνούς Τύπου, για μία ακόμη φορά, καθώς μοιάζει να απειλεί εκ νέου τη σταθερότητα στην Ευρωζώνη.

Η πολιτική κρίση στην Ισπανία, η απόλυτη έλλειψη εμπιστοσύνης των αγορών προς τη νέα ιταλική κυβέρνηση και η πάντα δύσκολη περίπτωση της Ελλάδας, μοιάζουν να ανησυχούν ιδιαίτερα τους επενδυτές.

Αποτέλεσμα τα χρηματιστήρια Ελλάδας, Ισπανίας και Ιταλίας να βυθίζονται και οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων των τριών χωρών να εμφανίζουν ισχυρή άνοδο, κρούοντας τον κώδωνα κινδύνου για το κόστος δανεισμού τους.
Και για τις τρεις χώρες η παραπάνω πορεία οφείλεται και σε εσωτερικές αιτίες, όπως για παράδειγμα το ελληνικό Χρηματιστήριο έχει το γνωστό «βάσανο» της εταιρείας Folli Follie, η διακοπή διαπραγμάτευσης της οποίας τελικά δεν κατόρθωσε να σώσει ούτε τον Γενικό Δείκτη.

Στην Ισπανία η κατάθεση πρότασης μομφής έναντι της κυβέρνησης Rajoy – μετά και την καταδίκη μελών του κυβερνώντος κόμματος για εμπλοκή σε σκάνδαλα χρηματισμού – είναι αρκετή για να επαναφέρει στο προσκήνιο τα βαθύτερα (αν και καλά κρυμμένα) προβλήματα της ισπανικής οικονομίας.

Όσο για την Ιταλία, η δημιουργία συγκυβέρνησης από το Κίνημα των Πέντε Αστέρων και τη Λέγκα, παρά το γεγονός ότι η προγραμματική τους συμφωνία δεν μπορεί να θεωρεί «επιθετική», ανησυχεί όλο και περισσότερο πολιτικούς και οικονομικούς αναλυτές, καθώς εκφράζουν φόβους ότι οι ηγέτες των δύο κομμάτων παραμένουν μη προβλέψιμοι.

Οι αγορές τιμωρούν

Οι αγορές πάντως φροντίζουν να τιμωρήσουν τόσο την Ιταλία όσο και την Ισπανία.
Οι δύο βασικοί δείκτες των χρηματιστηρίων των δύο χωρών, ο ιταλικός FTSE MIB και ο ισπανικός IBEX 35 δέχονται σφυροκόπημα ρευστοποιήσεων, με βασικό στόχο τις τραπεζικές μετοχές, ενώ σημείωσαν απώλειες που ξεπέρασαν το 2%.

Την ίδια ώρα το ελληνικό χρηματιστήριο παραμένει εγκλωβισμένο σε ένα καθοδικό σπιράλ, με τον Γενικό Δείκτη να αποδυναμώνεται σχεδόν 2%.
Σε διαδικασία ξεπουλήματος και τα κρατικά ομόλογα των τριών χωρών του ευρωπαϊκού νότου με τις αποδόσεις τους να εμφανίζουν εντυπωσιακή άνοδο.

Νέα κρίση προ των πυλών; Πώς θα αντιδράσει η Ευρωζώνη;

Όπως είναι απόλυτα φυσικό η σημερινή εικόνα των αγορών Ελλάδας, Ισπανίας και Ιταλίας (τόσο ομολογιακών όσο και μετοχικών) φέρνει στις μνήμες αρκετών δυσάρεστες αναμνήσεις.
Μία νέα κρίση στον ευρωπαϊκό Νότο με το κόστος δανεισμού κυρίως Ελλάδας και Ιταλίας (δηλαδή οι χώρες με το μεγαλύτερο χρέος ως ποσοστό επί του ΑΕΠ στην Ευρωζώνη) να εκτοξεύεται θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέες περιπέτειες τις εύθραυστες ισορροπίες της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Ταυτόχρονα η Ελλάδα προετοιμάζεται να «βγει» στις αγορές, κίνηση η οποία συνεχώς αναβάλλεται από το οικονομικό επιτελείο, καθώς αναζητά καλύτερες συνθήκες από τις υπάρχουσες, μιας και σε καμία περίπτωση δεν θα ήθελε να δανειστεί με επιτόκια που φθάνουν το 5%!

Από τη μεριά τους οι χώρες του Βορρά ή του επονομαζόμενου σκληρού πυρήνα της Ευρωζώνης, μοιάζουν να μην ενδιαφέρονται διόλου για τα δεινά των Νότιων εταίρων τους.

Μάλιστα όπως δήλωσε κορυφαίο στέλεχος του Eurogroup –το οποίο, πάντως, διατήρησε την ανωνυμία του- στο Reuters, αναφερόμενος κυρίως στην περίπτωση της Ιταλίας «δεν χρειάζεται να κάνουμε κάτι εμείς, θα το κάνουν οι αγορές», υπονοώντας ότι οι επενδυτές μπορούν να «διαλύσουν» οποιαδήποτε διάθεση της ιταλικής κυβέρνησης να παρεκκλίνει από τις εντολές των Βρυξελλών! Η δικτατορία των αγορών εν δράσει. Είναι αποτελεσματική γιατί εμείς δεν αντιδρούμε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας